Τα «SOS» της επιδότησης για ρεύμα και φυσικό αέριο (βίντεο)
Στο κυνήγι της χαμηλότερης κατανάλωσης και της αποφυγής υπέρογκων λογαριασμών οι πολίτες
Οι τιμές ενέργειας και τα μερίδια αγοράς προμηθευτών τον Σεπτέμβριο αναλυτικά
- Newsroom
Χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκε και τον Σεπτέμβριο η τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον δείκτη HEPI που καταρτίζουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στη χώρα μας (μαζί με τους φόρους) διαμορφώθηκε στα 29,52 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 34,61 λεπτών που ήταν η μέση τιμή στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα σε 15 χώρες η τιμή ήταν υψηλότερη από την ελληνική με υψηλότερη την τιμή στην Ολλανδία ('Αμστερνταμ) όπου έφθασε στα 66,73 λεπτά.
Στο φυσικό αέριο η τιμή καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας (27,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα) ήταν η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη, ωστόσο στην τιμή αυτή δεν έχουν υπολογιστεί οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο.
Σε σχέση με τα μερίδια αγοράς των προμηθευτών, από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου ενέργειας που έγιναν γνωστά χθες, προκύπτει ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) παρέμεινε στο επίπεδο του Αυγούστου (66,64 % έναντι 66,78 % τον προηγούμενο μήνα). Στη μέση τάση (αλυσίδες και μεγάλες επιχειρήσεις) το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε σε 37,46 % από 41,73 % τον Αύγουστο και στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) το μερίδιο υποχώρησε επίσης στο 81,98 % από 87,85 %. Έτσι το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 62,01 % της αγοράς και ακολουθούν οι Mytilineos (8,65 %), Ήρων (6,8 %), Elpedison (6,54 %) και NRG (4,76 %).
Στο κυνήγι της χαμηλότερης κατανάλωσης και της αποφυγής υπέρογκων λογαριασμών οι πολίτες
Ελάχιστη η φορολογική ελάφρυνση για τις οικογένειες με παιδιά - Τι δείχνει έκθεση του ΟΟΣΑ
Επιπλέον κίνητρα στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να ανοίξουν τις κλειστές κατοικίες, προανήγγελλε ο ΥΠΟΙΚ
το ψηφιακό πελατολόγιο για επιχειρήσεις του κλάδου αυτοκινήτου, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών