Οι πολλαπλές διαστάσεις του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού στο «Plato’s Plate»

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, σεφ, παραγωγοί και επιχειρηματίες, ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής γαστρονομίας

- Newsroom

Περισσότεροι από 30 εισηγητές, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, σεφ, παραγωγοί και επιχειρηματίες, ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής γαστρονομίας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού "Plato's plate", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στον Συνεδριακό Χώρο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α.).

   Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναδείχθηκαν οι πολλαπλές διαστάσεις του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού και ο ρόλος του ως κινητήρια δύναμη για την πολιτιστική προβολή και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

   «Η ελληνική γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Μέσα από αυτήν η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να διασυνδεθεί με την ελληνική γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Η λέξη κλειδί είναι η συνεργασία. Οι παραγωγοί προϊόντων, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι καταναλωτές, αλλά και οι θεσμικοί φορείς, υπουργεία, αυτοδιοίκηση, συλλογικοί φορείς όλων των παραπάνω και οι επιχειρηματίες πρέπει να αναπτύξουν μια συνεργασία από την οποία θα προκύψουν κοινοί στόχοι και αμοιβαίες δεσμεύσεις», είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα Α.Ε., Μαρίνος Μπερέτσος.

platos-plate.jpg

   Και συνέχισε: «Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που για 30 χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου κατανοούν τη σημασία αυτού του εθνικού στόχου και θα τον υπηρετήσουν με τη γνώση, την εμπειρία και την δικτύωση που διαθέτουν. Το συνέδριο αυτό μας έδωσε νέα γνώση και νέες εμπειρίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία μας "Plato's plate" έχει όλα τα προαπαιτούμενα για να εξελιχθεί σε εθνική στρατηγική. Ο Μάης των γεύσεων στην Κεντρική Λαχαναγορά ήταν μια καλή αρχή».

   Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο προϊστάμενος Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης ΕΥΕ ΣΣΚΑΠ, Ιωάννης Κοβάνης υπογράμμισε ότι «χωρίς συνεργασία δεν μπορούμε να ενώσουμε τους παραγωγούς ώστε να μπορέσουμε να έχουν την προστιθέμενη αξία που πάντα ψάχνουμε», σημειώνοντας ότι «μέσα από σχέδια συνεργασίας θέλουμε να προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε τους φορείς στη χώρα μας».

   Από τη μεριά του ο διευθυντής του Έργου Διατοπικής Συνεργασίας "Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός", σύμβουλος σύγχρονου πολιτισμού, Σωτήρης Μπόλης επισήμανε πως στόχος της όλης προσπάθειας «|είναι να συγκεντρώσουμε πληροφορίες και να αναδείξουμε προϊόντα και πρακτικές από τις 23 περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και οι οποίες έχουν μεγάλο γεωγραφικό ανάπτυγμα».

   Ο πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων "Animasyros", Βασίλης Καραμητσάνης είπε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλοι μας είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ενέργεια» και προσέθεσε: «Τέτοιες αφετηρίες μπορούν να φέρουν μεγάλα πράγματα. Το φαγητό είναι ένα εργαλείο πολιτισμού και η χώρα μας παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, το οποίο είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα».

   Πλούσια θεματολογία - Πολυεπίπεδες παρεμβάσεις

   

   Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, την προώθηση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής γαστρονομίας.

   Τη δεύτερη ημέρα, το επίκεντρο μετατοπίστηκε στο πρόγραμμα LEADER/CLLD "Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ:Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός", με τη συμμετοχή 23 αναπτυξιακών εταιρειών-περιοχών της χώρας και την παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων που συνδυάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη με την πολιτισμική κληρονομιά.

   Στόχος του ήταν να αποδείξει ότι η ελληνική γαστρονομία έχει το δυναμικό να εξελιχθεί σε πυλώνα πολιτισμού, τουριστικής ταυτότητας και περιφερειακής ανάπτυξης, εφόσον στηριχθεί από συντονισμένες πολιτικές, τοπικές κοινωνίες και συλλογική βούληση.

   Σημειώνεται τέλος ότι οι εργασίες του συνεδρίου εστιάστηκαν σε πέντε βασικούς θεματικούς άξονες:

   - Η γαστρονομία ως πολιτιστική κληρονομιά και φορέας εθνικής ταυτότητας

   - Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα

   - Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των ελληνικών προϊόντων

   - Η σύνδεση των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ με τον τουρισμό και τη διεθνή προβολή

   -Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων του γαστρονομικού οικοσυστήματος.

Loader