- Newsroom
Ξαφνιασμένη από την απόσυρση ενδιαφέροντος της Hutchison για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων δήλωσε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τους εργαζόμενους. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ μετά τη συνάντηση ακολούθησε πολύωρο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις.
Η διοίκηση του ΟΛΘ, που εμφανίστηκε φειδωλή για τις όποιες λεπτομέρειες σχετικά με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη Hutchison, αναμένεται να έχει τις πρώτες ημέρες του νέου έτους συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσιο Παπαληγούρα αλλά και τους δικηγόρους που χειρίστηκαν το θέμα, προκειμένου να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι με το διαγωνισμό.
Δεν αποκλείεται μετά την αποχώρηση της Hutchison να ξεκινήσουν (υπό προϋποθέσεις) διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο υποψήφιο -την κινεζική Cosco- εξέλιξη που (αν προχωρήσει) αναμένεται να προσκρούσει στη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων. Ωστόσο, όλα θα κριθούν στο ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των χειριστών μηχανημάτων εργαζομένων στον ΟΛΘ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Σπανόπουλος, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση, η διοίκηση δεν ήταν έτοιμη να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες πριν από τη συνάντηση της με τον ΥΕΝ.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ Φανή Γουργουρή, ο διαγωνισμός πρέπει να κηρυχθεί άγονος, ώστε το λιμάνι “να μην πελαγοδρομεί άλλο”.
Οι εργαζόμενοι, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς, όπως λένε, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο, ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις στο λιμάνι, χωρίς ξένα ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά εν μέρει με αυτοχρηματοδότηση από τα αποθεματικά του ΟΛΘ και εν μέρει με αξιοποίηση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, ύψους 3 δισ. ευρώ, που είχε υπογραφεί για τα ελληνικά λιμάνια μεταξύ του ΥΕΝ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι προγραμματισμένες μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου.
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ HUTCHISON
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τον ΟΛΘ, η Hutchison εξαγόρασε ποσοστό στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Taranto στη Nότια Ιταλία, ενώ στις 18 Δεκεμβρίου υπέγραψε συμφωνία για να αναλάβει τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ της Στοκχόλμης στη Σουηδία.
Μάλιστα την ίδια ημέρα που “αποχαιρέτησε” τον ΟΛΘ, στις 23 Δεκεμβρίου, εξαγόρασε ποσοστό από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Ceres στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Πωλητής ήταν ο ιαπωνικός κολοσσός NYK.
Λ.Τ.