Ένας ανοιχτός, γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, στην πράξη, για τα μείζονα θέματα της Παιδείας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσαν η εφημερίδα Μακεδονία και το emakedonia.gr. Στο πλαίσιο των θεματικών που αφορούσαν και τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, υπήρξαν παρεμβάσεις και… εντάσεις για ζητήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τις μαθητικές κατανομές αλλά και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι μαθητικές κατανομές ολοκληρώθηκαν την Τρίτη ωστόσο, οι αντιπαραθέσεις και οι αντιδράσεις παρέμειναν όσον αφορά το 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς. Υπενθυμίζεται ότι αίτημα των γονέων και κηδεμόνων αλλά και της δημάρχου κ. Χρύσας Αράπογλου ήταν, η αξιοποίηση του συνόλου των εκπαιδευτικών χώρων του 3ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς, ώστε να δημιουργηθούν 6 τμήματα στην Α’ Λυκείου, καθώς και να προβλεφθεί πέμπτο τμήμα στην Α’ Λυκείου του νέου Πειραματικού Λυκείου (2ο Λύκειο Καλαμαριάς) με την αυτοδίκαιη κατανομή των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου οι οποίοι δεν κληρώθηκαν, με στόχο, όπως ανέφερε η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30/6, «την εκπαιδευτική συνέχεια και συνοχή».
Στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσαν σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα Μακεδονία και το emakedonia.gr για την Παιδεία, γονείς ανέβασαν τους τόνους, απαιτώντας απαντήσεις για το θέμα. Με παρέμβαση του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θάνος Γιαννακός μίλησε για «άνιση και άδικη μεταχείριση ενός σχολείου πρότυπο που έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική φοίτηση εκατοντάδων μαθητών σε πολύ απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, διασχίζοντας καθημερινά λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας με κίνδυνο την ασφάλεια τους». Περιέγραψε ότι «το 3ο ΓΕΛ στεγάζεται σε ένα από τα πληρέστερα σε υποδομές σχολικά κτίρια και καλύπτει σε μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μαθητών και μαθητριών ενός σύγχρονου λυκείου. Διαθέτει 21 αίθουσες διδασκαλίας, 35-40 και 70 τετραγωνικά η καθεμία. Βιβλιοθήκη, αίθουσα χημεία, αίθουσα Η/Υ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 200 τ.μ., βοηθητικούς χώρους και γραφεία. Διαθέτει δύο ανελκυστήρες για ΑΜΕΑ και τρία κλιμακοστάσια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «η διοίκηση της εκπαίδευσης εμμένει στη μη αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων εκπαιδευτικών χωρών του συγκεκριμένου σχολείου, σαν άδεια κουφάρια μέχρι και έξι θαυμάσιες αίθουσες διδασκαλίας». Συμπλήρωσε τέλος πως «η εκπαίδευση δεν μπορεί να ασκείται με αλαζονεία και τιμωρητική διάθεση απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Η παιδεία είναι ευθύνη, είναι δικαίωμα και είναι υπόθεση όλων».
Η λύση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, υπενθυμίζοντας στον αντιδήμαρχο Παιδείας αλλά και στους γονείς ότι έχει πραγματοποιήσει μαζί τους αρκετές συναντήσεις, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα, προς όφελος των μαθητών και μαθητριών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «οι διαδικασίες κατανομής των μαθητών γίνονται με βάση τη νομοθεσία και με στόχο την ίση και αξιοπρεπή πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση». Περιέγραψε ότι, από τους 139 μαθητές των δύο Γυμνασίων που τροφοδοτούν το 3ο ΓΕΛ, 11 κρίθηκε ότι πρέπει να φοιτήσουν στο 5ο ΓΕΛ, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για 9 ακόμη μαθητές από άλλα σχολεία, καθώς και για 27 αποφοίτους του 6ου Γυμνασίου. «Οι 15 αίθουσες είναι νόμος, δεν μπορεί να τον παρακάμψει κανείς, ούτε η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Βαζούρα. Πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία», υπογράμμισε. Μάλιστα, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα διατεθεί λεωφορείο, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των παιδιών, προς τα σχολεία τους, χωρίς να επιβαρυνθούν οι γονείς. «Δεν υπάρχει για εμάς κανένα υποδεέστερο σχολείο. Όταν ένα σχολείο συμπληρώσει τον αριθμό των μαθητών που προβλέπεται, τότε είναι υποχρεωτικό τα υπόλοιπα παιδιά να κατευθυνθούν σε όμορα σχολεία», υπογράμμισε.
«Δεν ορίστηκε ποτέ επιτροπή καταλληλόλητας»
Θέση πήρε και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το 2020, ήρθε στα χέρια μου μία καυτή πατάτα, για τη μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου, στο 3ο Λύκειο και το 10ου, στο 3ο, χωρίς όμως να υπάρχει επιτροπή καταλληλότητας. Δεν επιτρέπεται να γίνονται μετεγκαταστάσεις σχολείων χωρίς να έχει οριστεί επιτροπή καταλληλότητας στην οποία μετέχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι διάφορων ειδικοτήτων. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Δήμου Καλαμαριάς. Δεν υπήρξε ποτέ επιτροπή καταλληλότητας. Ο κ. Γιαννακός με είχε επαινέσει για τις συγχωνεύσεις, τώρα το αρνείται. Στόχος μας είναι η βέλτιστη δυνατή κατανομή των μαθητών. Ο νόμος προβλέπει ανώτατο όριο 15 τμημάτων ανά σχολείο. Σέβομαι τους γονείς και τα αιτήματά τους, αλλά σέβομαι πάνω απ’ όλα τον νόμο και έχω υποχρέωση να τον τηρήσω. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τμήμα με έξι παιδιά για να ικανοποιήσουμε το αίτημα κάποιων γονιών. Ο νόμος είναι σαφής και οφείλουμε να τον τηρούμε εστιάζοντας στο γενικό συμφέρον».
Αντιδράσεις για τις κατανομές και στον Δ. Θεσσαλονίκης
«Ανοιχτό μέτωπο» αποτέλεσαν και τα συστεγαζόμενα σχολεία, 13ο Γυμνάσιο και 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Η Άννα Ανανιάδου, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων περιέγραψε με παρέμβασή της ότι, «φέτος πάει να επιβληθεί, μέσω των κατανομών από τα Δημοτικά, στο Γυμνάσιο όπου πέρσι απετράπη η εγγραφή μαθητή του οποίου το σπίτι βρίσκεται απέναντι από το σχολείο. Φέτος λοιπόν μαθητές Δημοτικού που είναι πάνω από την Εγνατία και τη Φιλλίπου, στο 15ο που είναι στην Καρόλου Ντηλ. Έτσι, κλείνει τμήμα στο 13ο και δημιουργείται τμήμα στο 15ο που ασφυκτιά διαταράσσοντας την ψυχική υγεία των μαθητών και κλείνοντας έτσι σχολεία».
Από την πλευρά της η κ. Βαζούρα, επισημαίνοντας ότι οι κατανομές γίνονται σύμφωνα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, σημείωσε πως «τα παιδιά που έρχονται από το συγκεκριμένο Δημοτικό, είναι 33 άρα ένα 27αρι τμήμα και υπολείπονται έξι παιδιά τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν ολιγομελές».
Παρέμβαση για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο
Σε παρέμβαση, στην ημερίδα που άνοιξε στην πράξη τον διάλογο για την Παιδεία, προχώρησε και φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Σημείωσε ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί υποβαθμίζουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αποτελεί μία αυταρχική μεταβολή και μία τομή στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ θεσπίζοντας ένα ιδιώνυμο αδίκημα, της διατάραξης της ακαδημαϊκής δραστηριότητας η οποία επιφέρει κακουργηματική δίωξη για αδικήματα τα οποία αν τελούνταν εκτός πανεπιστημίου, θα ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα. Οι τροποποιήσεις για το μέτρο των διαγραφών θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες συμφοιτητές μας που πασχίζουν να πάρουν πτυχίο δεν εισάγει την ουσία καμία τροποποίηση που να τους διευκολύνει. Τα δε Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα πλήξουν και τα δικά μας προγράμματα σπουδών όπου πρόκειται για μία πολιτική απαξίωσης των δημόσιων πανεπιστημίων». Για την ασφάλεια των ΑΕΙ είπε πως «δεν είμαστε εγκληματίες και θέλουμε να έχουμε λόγο στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας».
Ο Νίκος Παπαϊωάννου, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επεσήμανε ότι «σεβαστές όλες οι απόψεις, όχι όμως και αποδεκτές. Κανείς δεν είπε ότι ο φοιτητής είναι εγκληματίας. Το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ’19 έβαζε τη σωστή έννοια του ασύλου: εκφράζεσαι, εκφράζομαι και στο τέλος, δεχόμαστε την πλειοψηφία. Δεν μπορεί οποιαδήποτε μειοψηφική άποψη, με οποιονδήποτε τρόπο να την επιβάλλουμε. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία. Όσον αφορά το εγκληματικό της ιστορίας, να θυμίσω, έφταιγε ο πρύτανης και το πρυτανικό συμβούλιο που το ’22 είχε παραλύσει το πανεπιστήμιο για 15 μέρες, με αίτημα την απελευθέρωση του Κουφοντίνα; Ή για την κατάληψη 34ων ετών (Στέκι στο Βιολογικό) που αποδόθηκε ο χώρος στην ακαδημαϊκή κοινότητα και έπρεπε να παραμείνει κλειστό, στη λογική μίας πολιτιστικής κουλτούρας, ενώ το ΑΠΘ χρειάζεται χώρους; Τέλος, πρέπει να πω ότι στο νομοθέτημα που είναι υπό διαβούλευση, άλλο είναι η πειθαρχική και άλλο η ποινική δίωξη. Κανείς δεν λέει ότι θα ανασταλούν οι φοιτητικές ιδιότητες. Αυτό θα συμβεί εάν υπάρξει ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα και μάλιστα για αδικήματα που βρίσκονται στον ποινικό κώδικα και δεν τα καθορίζει το νομοσχέδιο. Οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη έχει να κάνει με καθαρά ακαδημαϊκή διαδικασία (στη λογική των βανδαλισμών, του να μην επιτρέπεται να γίνει μάθημα)».