Αθήνα: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μετά από φωτιά σε αυτοκίνητο στο Μετς (βίντεο)
Το όχημα ήταν σταθμευμένο - Δεν έχει διευκρινιστεί ακομα τι συνέβη
- Newsroom
Τέσσερις μεγαλουπόλεις που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς κόσμους, το Τόκιο, το Σικάγο, η Μαδρίτη και το Ρίο ντε Τζανέιρο, έχουν μπει σε μία κούρσα με έπαθλο την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.Του Ηλία Τάταλα
tatalas@makthes.gr
Πριν από λίγες ημέρες, στο Ντένβερ των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων στην εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ και όσο και αν φαίνεται παράξενο τις εντυπώσεις κέρδισε το Ρίο ντε Τζανέιρο, γεγονός που παραδέχθηκαν και οι εκπρόσωποι των αντιπάλων πόλεων.
Από τον ερχόμενο μήνα η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ θα επισκεφτεί τις τέσσερις πόλεις που διεκδικούν την κορυφαία αθλητική και πολιτισμική διοργάνωση του πλανήτη. Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, που θα παρθεί η τελική απόφαση από τα μέλη της ΔΟΕ στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, αναμένεται να γίνει μία σκληρή μάχη, κυρίως σε παρασκηνιακό επίπεδο, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και οι τέσσερις πόλεις έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα, όπως και μειονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη αποτελεί μία... ασύμμετρη απειλή όποια και αν θα είναι η διοργανώτρια, ενώ πάντα είναι ρευστή η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας.
ΜΑΔΡΙΤΗ
Πληθυσμός: 3.039.000 κάτοικοι
Πλεονεκτήματα: Έχει αρκετές εγκαταστάσεις έτοιμες, ενώ η Ισπανία διαθέτει τεχνογνωσία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελόνη. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ στηρίζει σθεναρά την υποψηφιότητα και μπορεί να επηρεάσει μέλη της επιτροπής. Η Μαδρίτη έχει τον χαμηλότερο προϋπολογισμό απ' όλες τις υποψήφιες πόλεις (2,66 δισεκατομμύρια δολάρια), που είναι όμως και ο πιο ρεαλιστικός, με δεδομένο ότι παραμένει άγνωστη η διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Μειονεκτήματα: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσει η ΔΟΕ για δεύτερη συνεχόμενη φορά και συνολικά τρίτη σε τέσσερις Ολυμπιάδες, τη διοργάνωση σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Οι διοργανώσεις της Αθήνας το 2004 και του Λονδίνου του 2012, αποτελούν αντιστάθμισμα στην καλή προσπάθεια των Ισπανών, αφού σε περίπτωση που επιλεγεί η Μαδρίτη οι τηλεθεατές από τις ΗΠΑ θα πρέπει για μία ακόμη φορά να παρακολουθήσουν τους αγώνες σε αντιτηλεοπτικές ώρες.
Εγκαταστάσεις: Το ολοκαίνουργιο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης ήδη κατασκευάζεται και από το 2013 πρόκειται να το χρησιμοποιεί η Ατλέτικο Μαδρίτης. Θα έχει χωρητικότητα 65.000 θέσεων και κοστίζει 287 εκατομμύρια δολάρια. Αρκετά από τα αθλήματα σάλας θα διεξαχθούν σε περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης, που θα μετατραπούν σε γυμναστήρια. Μεταξύ άλλων, οι Ισπανοί προτίθενται να κατασκευάσουν κέντρο για την κωπηλασία και το κανόε καγιάκ κόστους 110 εκατομμυρίων δολαρίων, γυμναστήριο για τη ρυθμική γυμναστική και το τραμπολίνο 15.000 θέσεων (98,2 εκατ. δολάρια) γήπεδα χόκεϊ (85,5 εκατ. δολάρια), ποδηλατοδρόμιο (18,7 εκατ. δολάρια), γυμναστήριο για το βόλεϊ (70,6 εκατ. δολάρια), ενώ το 2013 θα είναι έτοιμο και το καινούργιο γυμναστήριο της Ρεάλ Μαδρίτης, χωρητικότητας 17.000 θεατών, που κοστίζει 93,2 εκατομμύρια δολάρια.
Συγκοινωνίες: Το αεροδρόμιο Μπαράχας είναι το τέταρτο σε κίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέρσι εξυπηρέτησε 50,8 εκατομμύρια επισκέπτες. Σε γενικές γραμμές η Μαδρίτη είναι μία πόλη με ανύπαρκτο κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω του εξαιρετικού συστήματος συγκοινωνιών που διαθέτει, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις περιφερειακές οδούς που διευκολύνουν τους πολίτες.
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ
Πληθυσμός: 6.094.183
Πλεονεκτήματα: Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν φιλοξενηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Λατινική Αμερική. Το Ρίο ντε Τζανέιρο διεκδικεί τους Αγώνες για πέμπτη φορά, μετά τις αποτυχημένες απόπειρες για τις διοργανώσεις του 1936, 1940, 2004 και 2012 και συνεπώς έχει την απαιτούμενη εμπειρία σχετικά με τα ζητήματα που πρέπει να προσέξει. Παράλληλα, οι Βραζιλιάνοι έχουν τεχνογνωσία από τη διοργάνωση μεγάλων αγώνων, καθώς φιλοξένησαν τους Παναμερικανικούς του 2007 και προετοιμάζονται για τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ του 2014. Στο παρελθόν, σε τρεις περιπτώσεις δόθηκαν το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ίδια χώρα (Μεξικό 1968-1970, Δυτική Γερμανία 1972-1974, ΗΠΑ 1994-1996). Η επιτροπή διεκδίκησης υπολογίζει ότι η χώρα θα ξοδέψει για τους Αγώνες 2,81 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτός από τους χορηγούς, την κάλυψη των εξόδων εγγυάται και ο πρόεδρος Λούλα.
Μειονεκτήματα: Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναφερθεί επικριτικά για τους υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας που παρουσιάζει η Βραζιλία (είναι πέμπτη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής), καθώς και για τις κοινωνικές ανισότητες που παρατηρούνται συγκρίνοντας τις παραγκουπόλεις και τους ουρανοξύστες.
Εγκαταστάσεις: Οι Παναμερικανικοί αγώνες του 2007 άφησαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο μία πληθώρα σημαντικών εγκαταστάσεων. Το Ολυμπιακό στάδιο " Ζοάο Χαβελάνζε" είναι έτοιμο και απλώς θα χρειαστεί κάποιες βελτιώσεις, ώστε η χωρητικότητα να αυξηθεί από 45.000 σε 60.000 θέσεις. Οι τελετές έναρξης και λήξης θα φιλοξενηθούν στο ανακαινισμένο στάδιο Μαρακανά των 89.000 θέσεων. Το σημαντικό για τους Βραζιλιάνους είναι ότι το Ολυμπιακό χωριό είναι ήδη έτοιμο λόγω των Παναμερικανικών και οι αναγκαίες επεκτάσεις δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Το ανακαινισμένο Μαρακαναζίνιο των 20.000 θεατών θα χρησιμοποιηθεί για το βόλεϊ. Καινούργιες εγκαταστάσεις θα χτιστούν για το μπάσκετ (16.000 θέσεις), το χάντμπολ (12.000 θέσεις), την πάλη (10.000 θέσεις) και το τζούντο (10.000 θέσεις). Οι Βραζιλιάνοι σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα σύμπλεγμα γυμναστηρίων κόστους 195 εκατομμυρίων δολαρίων, για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και να δαπανήσουν ακόμη 360 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν τα κέντρα του τένις και του κανόε καγιάκ, την εγκατάσταση για το μοντέρνο πένταθλο και τα κέντρα γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου.
Συγκοινωνίες: Το αεροδρόμιο Γκαλεάο είναι το τρίτο σε κίνηση στη Βραζιλία και πέρσι εξυπηρέτησε 10,7 εκατομμύρια πολίτες. Παρ’ όλο που κατασκευάστηκε το 1955 πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ενώ θα βελτιωθεί η εικόνα του και λόγω του Μουντιάλ του 2014. Για τις μεταφορές εντός πόλης οι Βραζιλιάνοι έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο με λεωφορειόδρομους που θα συνδέουν τις εγκαταστάσεις.
ΣΙΚΑΓΟ
Πληθυσμός: 2.896.016 κάτοικοι
Πλεονεκτήματα: Το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προέρχεται από το Σικάγο, αποτελεί όπλο για την αμερικάνικη υποψηφιότητα. Η τελευταία φορά που έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες στις ΗΠΑ ήταν το 1996 και αναμφίβολα τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα και οι χορηγοί που προσφέρουν πακτωλούς εκατομμυρίων στη ΔΟΕ, επιθυμούν να φιλοξενηθούν οι Αγώνες στις ΗΠΑ για να επωφεληθούν εμπορικά. Εκτός του Ομπάμα, το Σικάγο θα χρησιμοποιήσει στην καμπάνια του τον Μάικλ Τζόρνταν, μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών και προσωπικότητες, όπως η διάσημη περσόνα της τηλεόρασης, Όπρα Γουίνφρι. Επίσης, το Σικάγο θεωρείται η πιο ευαισθητοποιημένη πόλη των ΗΠΑ, αναφορικά με την οικολογία, καθώς αξιοποιείται ακόμη και το νερό της βροχής μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος στην ασφαλτόστρωση της πόλης.
Μειονεκτήματα: Το Σικάγο δεν μπορεί να υπερηφανευτεί ότι διαθέτει τεχνογνωσία σε αθλητικά γεγονότα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια οι μοναδικές διεθνείς διοργανώσεις που φιλοξένησε ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας (2007) και οι διεθνείς αγώνες ομοφυλόφιλων (2006). Πάντως, αρχικά είχαν ανατεθεί στην πόλη οι Ολυμπιακοί του 1904, που τελικά κατέληξαν στο Σεντ Λούις λόγω της διεθνούς έκθεσης, ενώ αποτυχημένες ήταν οι προσπάθειες διεκδίκησης το 1952 και το 1956. Από οργανωτικής πλευράς, καθώς και σε ζητήματα ασφάλειας, οι Αμερικανοί δεν τα είχαν πάει καλά στους Αγώνες της Ατλάντα, το 1996. Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, το Σικάγο προτίθεται να δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη πόλη (3,78 δισεκατομμύρια δολάρια), όμως το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι προς το παρόν εγγυημένα στο σύνολό τους από τους χορηγούς και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Εγκαταστάσεις: Ελάχιστες είναι οι έτοιμες εγκαταστάσεις της πόλης, με κορυφαία την "Chicago Arena" χωρητικότητας 21.700 θεατών. Οι Αμερικανοί πρέπει να κατασκευάσουν Ολυμπιακό στάδιο (κόστος 398 εκατ. δολάρια), κέντρο υγρού στίβου (109 εκατ.), ναυταθλητικό κέντρο (127,8 εκατ.), ποδηλατοδρόμιο (37,1 εκατ.), ιππικό κέντρο (16 εκατ.), κέντρο σκοποβολής (25,9 εκατ.), γήπεδα μπιτς βόλεϊ (14,1 εκατ.) γήπεδα χόκεϊ (17,7 εκατ.) γήπεδα τένις (31 εκατ.) και φυσικά το Ολυμπιακό χωριό που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγκοινωνίες: Η πόλη διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια, το Ο'Χέιρ και το Μίντγουεϊ. Το πρώτο κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην κίνηση, μεταξύ των αεροδρομίων όλου του κόσμου, καθώς εξυπηρετεί ετησίως 69 εκατομμύρια επιβάτες ενώ από το Μίντγουεϊ πέρασαν πέρσι 18 εκατομμύρια επισκέπτες. Το Σικάγο έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε αναλογία αυτοκινήτων ανά άτομα.
ΤΟΚΙΟ
Πληθυσμός: 12.790.000 κάτοικοι
Πλεονεκτήματα: Διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964 με μεγάλη επιτυχία. Οι Ιάπωνες έχουν πείρα στις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, με πιο πρόσφατες το Μουντιάλ (2002), το Μουντομπάσκετ (2006) και το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην Οσάκα (2007). Ο προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέρχεται σε 2,864 δισεκατομμύρια δολάρια, και η ιαπωνική κυβέρνηση εγγυάται για τη χρηματοδότηση. Η τεχνολογική επανάσταση που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα αφήνει προσδοκίες για εξαιρετικά μοντέρνες κατασκευές γηπέδων, όπως άλλωστε είναι και το Ολυμπιακό στάδιο 100.000 θέσεων με την κυκλική οροφή που σχεδίασε ο Ταντάο Άντο και θα κατασκευαστεί σε περίπτωση που πάρει η πόλη τους Αγώνες.
Μειονεκτήματα: Το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 έγιναν στο Πεκίνο, ίσως αποτρέψει τα μέλη της ΔΟΕ να δώσουν ακόμη μία διοργάνωση σε ασιατική χώρα. Η διαφορά ώρας σε σχέση με τις ΗΠΑ, επίσης μπορεί να επηρεάσει τους εκλέκτορες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τις μεγάλες βιομηχανίες της Ιαπωνίας και αποτελεί ερωτηματικό η χρονική διάρκειά της στη “χώρα του ανατέλλοντος ήλιου”.
Εγκαταστάσεις: Μόνο τέσσερις καινούργιες εγκαταστάσεις περιλαμβάνει ο φάκελος του Τόκιο. Πρόκειται για το Ολυμπιακό στάδιο (831 εκατομμύρια δολάρια, το γυμναστήριο για το βόλεϊ (157 εκατ.), το ναυταθλητικό κέντρο (318 εκατ.) και την υποδομή για το θαλάσσιο στίβο της ιστιοπλοΐας (70 εκατ.). Όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις υπάρχουν και μερικές εξ αυτών αναγκαστικά θα υποστούν λίφτινγκ για να εκ συγχρονιστούν. Το πιο εντυπωσιακό σύμπλεγμα όλων, όμως, αναμένεται να είναι το Ολυμπιακό χωριό, με πέντε τεράστια αλληλένδετα κυκλικά κτίρια, όπως οι Ολυμπιακοί κύκλοι.
Συγκοινωνίες: Δύο σύγχρονα και ασφαλή αεροδρόμια που συνολικά εξυπηρετούν 101 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, περιλαμβάνονται στα ατού της υποψηφιότητας του Τόκιο. Εντός της πόλης υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα, παρά τα υπερσύγχρονα μέσα μεταφοράς (τρένα, μετρό). Πάντως, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι ήταν στο Πεκίνο όταν ανέλαβε τη διοργάνωση του 2008.
Το όχημα ήταν σταθμευμένο - Δεν έχει διευκρινιστεί ακομα τι συνέβη
Τι αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών - Σενάρια για ενίσχυση των κινήτρων
O Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «καμία συγχώνευση στρατιωτικών νοσοκομείων δεν γίνεται, καμία ιδιωτικοποίηση τους και καμία αλλοίωση του χαρακτήρα τους όπως έχουν ως σήμερα»
Ένα αναπάντεχο θέαμα αντίκρυσαν όσοι βρέθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονικης