Π. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Από τους… αιθέρες και τον Ιπποκράτη στη γαλακτοβιομηχανία

- Newsroom

Ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρος Παπαδάκης δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς παραδοσιακός γαλακτοβιομήχανος. Μέχρι το 2003 βρισκόταν κυριολεκτικά στους… αιθέρες, υπηρετώντας ως καρδιολόγος την πολεμική αεροπορία, από όπου αποστρατεύθηκε με το βαθμό του ταξίαρχου

της Μαρίας Μαθιοπούλου

Αν και η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία προέκυψε στο δρόμο του νωρίς, αφού μπήκε στην οικογένεια της ΜΕΒΓΑΛ το 1979, μέσω του γάμου του με την κόρη του ενός εκ των δύο συνιδρυτών της εταιρείας Χρήστου Χατζηθεοδώρου, υπέκυψε στον πειρασμό να ασχοληθεί με τον κλάδο 24 χρόνια αργότερα.
Εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της ΜΕΒΓΑΛ από τη θέση του προέδρου, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Δημήτρη Συμεωνίδη. Η μέχρι σήμερα διοικητική του θητεία στη ΜΕΒΓΑΛ κάθε άλλο παρά σπαρμένη με ροδοπέταλα ήταν, αφού πέντε ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου δέχθηκε την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην εταιρεία, στη συνέχεια έζησε την προσπάθεια της Vivartia να διεισδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ λίγο καιρό αργότερα αποκάλυψε, με κινηματογραφικό τρόπο, μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις εκβιασμού. Πάντως η πολύχρονη εμπειρία του από την πολεμική αεροπορία, το πλέον οργανωμένο όπλο, όπως το χαρακτηρίζει, τον έμαθε να είναι ετοιμοπόλεμος και οργανωτικός, χαρακτηριστικά που του φάνηκαν πολύ χρήσιμα στη ΜΕΒΓΑΛ, όπου είχε να αντιμετωπίσει διαφορές, διαμάχες και αντιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν μετανιώνει που άφησε την πολεμική αεροπορία και την ιατρική για τον επιχειρηματικό στίβο, ο οποίος, όπως τονίζει, ήταν ένας καινούργιος γεμάτος προκλήσεις κόσμος γι’ αυτόν. Δανείζεται δε στις δύσκολες στιγμές τη ρήση του Καζαντζάκη: “Σαν τη λογιάσεις μια δουλειά, όρτσα και μη φοβάσαι”.

Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Στρατιωτικός από κούνια, ο Πέτρος Παπαδάκης, γιος κρητικού αξιωματικού του στρατού ξηράς, γεννιέται στην Αθήνα, διαθέτοντας όμως το στοιχείο του Μακεδόνα κατά το ήμισυ, αφού η μητέρα του κατάγεται από το Κιλκίς. Μάλιστα, τα χρόνια του γυμνασίου και του λυκείου τα περνά στη Βέροια, από όπου μετακομίζει για να φοιτήσει στην στρατιωτική ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1977. Στους κόλπους του Αριστοτελείου γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγό του Ασπασία Χατζηθεοδώρου, φοιτήτρια της γαλλικής φιλολογίας. Όπως συνηθίζει μάλιστα να λέει, το ΑΠΘ ήταν αυτό που τους ένωσε. Παντρεύονται το 1979 και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη ξεκινά μετεκπαιδεύσεις σε Αγγλία και Γαλλία. Παίρνει ειδικότητα στην καρδιολογία, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πραγματοποιεί σπουδές στην αεροπορική και διαστημική ιατρική, κλάδο που αφορά τις παθήσεις των ιπταμένων. Το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του το περνά στο Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα, αλλά και στην πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του “Ιπποκράτειου”. Όλα αυτά τα χρόνια όμως η σχέση του με τη ΜΕΒΓΑΛ είναι στενή. Η σύζυγός του μάλιστα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 1990. Το 1991 ο πεθερός του αποσύρεται για λόγους υγείας από τη ΜΕΒΓΑΛ. Σταδιακά αρχίζει και τίθεται το ζήτημα της συμμετοχής της επόμενης γενιάς στην εταιρεία, όμως η Ασπασία Χατζηθεοδώρου επιλέγει να αφοσιωθεί στα δύο της παιδιά, οπότε η… αποστράτευση του Πέτρου Παπαδάκη δρομολογείται, προκειμένου να εκπροσωπήσει το 43% της οικογένειας Χατζηθεοδώρου στην εταιρεία. Το 2003 ξεκινά την ενεργότερη ενασχόλησή του με τη ΜΕΒΓΑΛ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της, ενώ το 2004 γίνεται αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο τη Μαίρη Χατζάκου, κόρη του έτερου ιδρυτή της ΜΕΒΓΑΛ Κωνσταντίνου Χατζάκου. Οι τριβές μεταξύ των δύο δεν αργούν να έρθουν, με τον Πέτρο Παπαδάκη να διαφωνεί, κυρίως για επενδύσεις που θεωρεί ότι δεν ήταν σωστά στοχευμένες. Οι προβληματισμοί αυτοί εκφράζονται στη γενική συνέλευση του Ιουνίου του 2006, μέσα από κοινό μέτωπο με τον Δημήτρη Συμεωνίδη και η διοίκηση περνά στους δύο άνδρες. Τα γεγονότα  τρέχουν ταχύτατα. Η προσπάθεια της Μαίρης Χατζάκου να πουλήσει το ποσοστό της στη Vivartia, η ενδοοικογενειακή και δικαστική μάχη που ξεκινά, το ζήτημα του καρτέλ, η απόπειρα εκβιασμού της εταιρείας, το πρόστιμο των 13,5 εκατ.ευρώ έρχονται να συνθέσουν μια δύσκολη περίοδο.
Σήμερα, ο κουρνιαχτός έχει σε μεγάλο βαθμό κατακάτσει, αλλά οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι πολλές. Για του λόγου το αληθές αύριο αρχίζει, έπειτα από διακοπή, η δίκη για την υπόθεση της απόπειρας εκβίασης της εταιρείας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Θετικά κλείνει το 2008
Χρονιά ιδιαίτερη για τη ΜΕΒΓΑΛ θεωρεί το 2009 ο κ. Παπαδάκης. Θα είναι άλλωστε το έτος κατά το οποίο θα αποκρυσταλλωθούν τα αποτελέσματα της αναδιοργάνωσης και του στρατηγικού επανασχεδιασμού της εταιρείας, που ξεκίνησε την προηγούμενη διετία. Όσο για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει πλήξει τον κλάδο, η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ σχεδιάζει νέες εμπορικές συνεργασίες με στρατηγικούς εταίρους κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, ενίσχυση του παραγωγικού της κλάδου και νέα προϊόντα με έμφαση στις νέες διατροφικές συνήθειες των ελλήνων καταναλωτών και δη στο κομμάτι που έχει σχέση με την υγεία. Η εταιρεία δρομολογεί παράλληλα άνοιγμα και σε νέες αγορές, όπως η Φιλανδία, αλλά και εκτός Ευρώπης, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω τη μικρή παρουσία της σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Έπειτα από ένα δύσκολο 2007, οπότε και η εταιρεία εμφάνισε ζημίες για πρώτη φορά, το 2008, έτος αναδιοργάνωσης και επαναπροσδιορισμού των στόχων της, εκτιμάται ότι θα κλείσει με θετικό πρόσημο για τη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ ο κύκλος εργασιών θα ενισχυθεί κατά 2% με 3% από τα 180 εκατ. ευρώ της περσινής χρήσης. Κατά την τρέχουσα χρήση, οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ και επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στη δημιουργία μονάδας ωρίμανσης των τυροκομικών, στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και στην ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων της εταιρείας για διανομές. Το 2009 οι επενδύσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ.
Βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων, το μερίδιο αγοράς της ΜΕΒΓΑΛ φτάνει πανελλήνια το 12,5% στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το 18% στα συσκευασμένα τυροκομικά είδη και το 9% στο γιαούρτι.

Loader