Ποδόσφαιρο: Oι «Αετίνες» του ΠΑΟΚ – Η ιστορία των τεσσάρων αρχηγών του Δικέφαλου του Βορρά (βίντεο)

Οι «Ισόβιες Πρωταθλήτριες» Θωμαή Βαρδαλή, Μαρία Μήτκου, Μαρία Γκούνη και Dani Neuhaus μιλούν στο emakedonia.gr για το άθλημα που αγαπούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδοσφαίρου οι τέσσερις αρχηγοί του ΠΑΟΚ, άνοιξαν την καρδιά τους στο emakedonia.gr, περιγράφοντας τη δική τους ποδοσφαιρική ιστορία.

Θωμαή Βαρδαλή: Το επιθετικό χαφ με το δικέφαλο στο στήθος από τα οχτώ της

Φοράει την ασπρόμαυρη φανέλα από τα οχτώ της χρόνια και έκτοτε βρίσκεται στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Μόνη διακοπή αποτέλεσε η μετακόμισή στο Τενεσί της Αμερικής, όταν μόλις στα 18 έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θωμαή Βαρδαλή
Θωμαή Βαρδαλή

Πάντα στον αθλητισμό, όμως, υπάρχουν δύσκολες στιγμές, και για την Θωμαή η δυσκολία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν ο τραυματισμός της στον χιαστό την περίοδο που βρισκόταν μακριά από την οικογένειά της στην Αμερική. «Βγήκα δυνατότερη, ο τραυματισμός με βοήθησε ώστε να μην σταματήσω όλα αυτά τα χρόνια να προσπαθώ για όσα ονειρεύομαι».

Ίνδαλμα της από μικρή ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Ζινεντίν Ζιντάν. Από τη λίστα των μεγάλων αθλητών που θαυμάζει δεν λείπουν η Άλεξ Μόργκαν, η Μάρτα Βιέιρα ντα Σίλβα και η Αϊτάνα Μπονματί.

Για την φετινή αγωνιστική σεζόν ανέφερε: «Ήταν μία δύσκολη χρονιά φέτος. Δεν είχαμε συνηθίσει τα αρνητικά αποτελέσματα, πόσο μάλλον να μείνουμε χωρίς τίτλους, αλλά πιστεύω πως αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε».

vardali-plati2.jpg?v=0

Μαρία Μήτκου: Το πολύπειρο αριστερό μπακ του Δικεφάλου του Βορρά

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο μόλις στα 7 της το 2001, στην Ακαδημία «Bebides» του Βραζιλιάνου πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Νέτο Γκουερίνο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε με την ομάδα της Ηλιούπολης για τρία χρόνια, η οποία απορροφήθηκε από τον Άρη, στον οποίο έπαιξε άλλα τρία χρόνια.

Στα δεκαοχτώ της φόρεσε τη φανέλα των Αμαζόνων Δράμας, με την οποία κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα και την πρώτη της συμμετοχή στο Tσάμπιονς Λιγκ. Από το 2018 ανήκει στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο έχει γράψει λαμπρή πορεία με συνεχόμενα πρωταθλήματα και κύπελλα.

Αγαπημένοι ποδοσφαιριστές η Σαμ Κερ (Sam Kehr) και ο Μαρσέλο Βιέιρα (Μarcelo).

Μαρία Μήτκου 
Μαρία Μήτκου 

«Από τα πέντε μου με θυμάμαι να είμαι στο πάρκο και να παίζω ποδόσφαιρο. Οι γονείς μου στην αρχή ήταν αρνητικοί με το να ασχοληθώ με αυτό, αλλά ο Νέτο Γκουερίνο τελικά τους έπεισε να πάω στην ακαδημία».

«Δεν θέλω να είμαστε άπληστοι. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά 19 χρόνια συνεχόμενα. Σίγουρα στεναχωριέμαι που δεν κατακτήσαμε τους στόχους μας, αλλά φέτος κατέκτησαν πρωτάθλημα παιδιά που έχουν προσφέρει στον χώρο πάνω από 15-20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ ούτε ένα μετάλλιο. Οπότε βλέποντάς το σφαιρικά χαίρομαι που κατάφεραν αυτή την επιτυχία».

Μαρία Γκούνη – Παπαϊωάννου: H κεντρική αμυντικός που βρέθηκε από τη Λέρο να φοράει τα ασπρόμαυρα

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στο νησί της Λέρου στα επτά της, λόγω της εργασίας των γονιών της εκεί. Ακολούθησε η ενσωμάτωση της στον Αθλητικό Όμιλο Βριλησσίων και εδώ και τρία χρόνια ανήκει στον Δικέφαλο του Βορρά.

Στη λίστα των αγαπημένων της ποδοσφαιριστριών είναι η Μίλι Μπράιτ (Millie Bright).

Μαρία Γκούνη-Παπαϊωάννου 
Μαρία Γκούνη-Παπαϊωάννου 

«Έχουμε μία πικρία για φέτος, ωστόσο όλα αυτά που έχουμε καταφέρει δεν αναιρούνται. Ελπίζουμε του χρόνου να πετύχουμε τους στόχους μας για να αναπληρώσουμε το φετινό κενό».

«Θα ήθελα να πω στα κορίτσια που τώρα ξεκινούν να παίζουν ποδόσφαιρο, να μην τα παρατήσουν, να συνεχίσουν παρά τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, μόνο έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα».

Dani Neuhaus: H Βραζιλιάνα πορτιέρο του ΠΑΟΚ βρέθηκε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη Θεσσαλονίκη

Πρώτος σταθμός της ποδοσφαιρικής της καριέρας ήταν στα 17 της η ομάδα Santos στη Βραζιλία. Ακολούθησε η μεταγραφή της στην Πορτογαλία για λογαριασμό της Μπενφίκα μετά την σπουδαία κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2018 με την Εθνική της χώρας της. Τα τελευταία δύο χρόνια υπερασπίζεται την εστία του ΠΑΟΚ.

«Ήρθα στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ γιατί ήθελα να αλλάξω τη ζωή μου. Στην αρχή έπρεπε να μάθω αγγλικά, να εξοικειωθώ με την πόλη. Πλέον, θέλω να μείνω εδώ, αγαπώ τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ γιατί είναι τρελοί και μας βοηθούν πολύ».

Dani Neuhaus
Dani Neuhaus

«Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα ξεκινάει τώρα να αναπτύσσεται. Βήμα-βήμα και με δουλεία μπορεί να φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο.

Η διαφορά με τα πρωταθλήματα του εξωτερικού είναι τα χρήματα. Απαιτείται να αλλάξουμε νοοτροπία, βασικές αλλαγές στις συνθήκες, τα γήπεδα και τα γυμναστήρια που προπονούμαστε».

Η ίδια ονειρεύεται να προσφέρει στο ποδόσφαιρο γυναικών και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής της καριέρας. «Θα ήθελα να ασχοληθώ με το κομμάτι της διοίκησης του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Νομίζω η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν εργαστεί πάνω στο αντικείμενο».

Αγαπημένα ποδοσφαιρικά ινδάλματα της είναι ο Ζούλιο Σέζαρ και η Μάρτα, η οποία όπως τόνισε άλλαξε την πορεία του ποδοσφαίρου γυναικών μέσα και έξω από την Βραζιλία.

Ποδόσφαιρο Γυναικών: Στην Ελλάδα ξεκινά να αναπτύσσεται… τα αγκάθια που το κρατούν πίσω

Τα τελευταία χρόνια ο ΠΣΑΠΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών) κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε να αναβαθμίσει το πρωτάθλημα, να βελτιώσει τις συνθήκες και να ενημερώσει τις αθλήτριες σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Από φέτος, μάλιστα, οι ομάδες ήταν υποχρεωμένες να καλύπτουν τους εντός έδρας αγώνες που δεν είχαν τηλεοπτική κάλυψη, από το ΥouΤube με δική τους ευθύνη και πρόστιμο από την ΕΠΟ αν δεν το έπρατταν.

Πάγιο αίτημα των αθλητριών είναι να γίνει το πρωτάθλημα επαγγελματικό. «Σίγουρα θα θέλαμε να γίνει επαγγελματικό. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και δεν θα αργήσει να γίνει με τη βοήθεια του ΠΣΑΠΠ», ανέφερε η Θ. Βαρδαλή.

Dani Νeuhaus, Θ. Βαρδαλή, Μ. Γκούνη-Παπαϊωάννου και Μ. Μήτκου 
Dani Νeuhaus, Θ. Βαρδαλή, Μ. Γκούνη-Παπαϊωάννου και Μ. Μήτκου 

«Όλες οι μεγάλες ομάδες στη χώρα οφείλουν να έχουν γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου, το οποίο να ενταχθεί στην εκάστοτε ΠΑΕ. Τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι βλέπουμε να έχει κάνει ομάδα η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, φέτος ξεκινάει και ο Ολυμπιακός αυτό από μόνο του εξελίσσει το ποδόσφαιρων γυναικών στην Ελλάδα», δήλωσε η Μ. Μήτκου.

Ωστόσο, όπως τόνισε, το ρεκόρ προσέλευσης κόσμου με 15 χιλιάδες φιλάθλους στην ΟΠΑΠ Αρένα, σχεδόν αμαυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την απόφαση της ΕΠΟ να διαθέσει μόνο από 50 προσκλήσεις στους δύο φιναλίστ του Κυπέλλου. «Κάνουμε δυστυχώς δύο βήματα μπροστά και δεκαπέντε πίσω».

Το σίγουρο είναι πως το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, πλέον δεν είναι κάτι αόριστο και άπιαστο. Οι αθλήτριες του ΠΑΟΚ, μαζί με συμπαίκτριες και αντιπάλους μάχονται καθημερινά για το άθλημα που αγαπούν αλλά και για τη θέση τους στο αθλητικό στερέωμα της χώρας.

Loader