Πολύωρη σύσκεψη στην Καλαμαριά για διάνοιξη Πόντου και σταθμό Μίκρας με συμμετοχή Ταχιάου

Ποια θέματα συζητήθηκαν

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Καλαμαριάς με θέμα συζήτησης τα ζητήματα που συνδέονται με την επέκταση του μετρό η οποία αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2026.

Στο τραπέζι, εκτός από τη δήμαρχο Χρύσα Αράπογλου και τους συνεργάτες της κάθισαν ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Καλογερούδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Τόσκα.

Τέσσερα ήταν τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν.

1. Το πρώτο αφορούσε τη διάνοιξη της οδού Πόντου, έργο σημαντικό για τη λειτουργία του μετρό καθώς πάνω σε αυτή την οδό βρίσκονται οι τέσσερις από τους πέντε σταθμούς της επέκτασης του μετρό. Ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωσε ότι το έργο αυτό θα κατασκευαστεί από την Ελληνικό Μετρό Α.Ε., πιθανότατα με μία συμπληρωματική σύμβαση με τον Άκτωρα ο οποίος κατασκευάζει τη γραμμή της επέκτασης.

2. Για να ξεκινήσει η διάνοιξη της Πόντου θα πρέπει προηγουμένως να έχει λήξει το θέμα των απαλλοτριώσεων. Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση για τον καθορισμό τιμής μονάδας έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Οκτώβριο. Ο κ. Ταχιάος επανέλαβε πως ισχύει η δέσμευση ότι το σύνολο της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τις απαλλοτριώσεις, που υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατ. ευρώ, θα το αναλάβει η Πολιτεία. Επίσης, είπε πως θα δει τι μπορεί να γίνει με κάποιες από αυτές τις ιδιοκτησίες οι οποίες ανήκουν σε Οργανισμούς του Δημοσίου ή σε άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

taxios-arapoglou-kalamaria-3.jpg?v=0

3. Το τρίτο ζήτημα αφορούσε τον τερματικό σταθμό του μετρό στη Μίκρα. Εκεί, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επρόκειτο να κατασκευαστεί ένας μεγάλος σταθμός μετεπιβίβασης αστικών λεωφορείων, καθώς και ένα μεγάλο πάρκινγκ για ΙΧ, ώστε να διευκολύνονται όσοι έρχονται από την ανατολική Θεσσαλονίκη, να σταθμεύουν εκεί για να χρησιμοποιούν στη συνέχεια το μετρό. Για τον λόγο αυτόν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2015 είχε δεσμευτεί έκταση 32 στρεμμάτων πέριξ του σταθμού της Μίκρας.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό φαίνεται πως εγκαταλείπεται καθώς δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για την απαλλοτρίωση μιας τόσο μεγάλης έκτασης. Έτσι, σήμερα, ο ΟΣΕΘ παρουσίασε μια εναλλακτική λύση σύμφωνα με την οποία στο σταθμό της Μίκρας δεν μπορεί να λειτουργήσει σταθμός μετεπιβίβασης καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μόνον επτά θέσεων για τη στάθμευση των αστικών λεωφορείων, ενώ δεν προβλέπεται και χώρος για πάρκινγκ ΙΧ. Πρόβλημα υπάρχει επίσης με τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα λεωφορεία τα οποία θα έρχονται από την ανατολική Θεσσαλονίκη ώστε να προσεγγίσουν τον σταθμό της Μίκρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λύσεις τις οποίες πρότεινε ο ΟΣΕΘ, η διέλευση να γίνεται μέσω της οδού Ικάρων (παράλληλη προς την περιφερειακή τάφρο) ή της οδού Κακουλίδη, απορρίφθηκαν από τον δήμο Καλαμαριάς ο οποίος έχει συμπεριλάβει αυτούς τους δύο δρόμους στο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής.

taxios-arapoglou-kalamaria-2.jpg?v=0

4. Το τέταρτο ζήτημα αφορά τη σύνδεση της οδού Πόντου, μετά τη διάνοιξή της, με τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής καθώς με τα σημερινά δεδομένα η Πόντου καταλήγει μέσα στην περιφερειακή τάφρο. Αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο είχε τεθεί στο παρελθόν, αλλά είχε ξεχαστεί. Η κ. Αράπογλου το επανέφερε από τις πρώτες μέρες της δημαρχιακής θητείας της, το είχε θέσει στον κ. Ταχιάο, ο οποίος είχε δώσει εντολή στον ΟΣΕΘ να παρουσιάσει κάποια πρόταση σχετικά με αυτό. Πράγματι, στη σημερινή σύσκεψη ο ΟΣΕΘ παρουσίασε κάποιες εναλλακτικές λύσεις για τη σύνδεση της Πόντου με την Γεωργικής Σχολής οι οποίες θα εξεταστούν.

Για το θέμα αυτό δήμαρχος και υφυπουργός συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, σε αυτήν τη νέα σύσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν και ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, καθώς η μία από τις λύσεις που προτείνεται είναι η σύνδεση της Πόντου με την Γεωργικής Σχολής να γίνει μέσω της όμορης έκτασης του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, καθώς και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε δήλωσή της στο emakedonia.gr η κ. Αράπογλου σημείωσε πως “η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ σημαντική, σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων που είχαμε με τον κ. Ταχιάο με τον οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Φαίνεται πως το θέμα της διάνοιξης της Πόντου και των αναγκαίων απαλλοτριώσεων προχωρά, όπως είχαμε συμφωνήσει και μένει να δούμε τι λύσεις θα βρεθούν για τον σταθμό της Μίκρας και για τη σύνδεση της Πόντου με τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, ένα θέμα το οποίο είχε ταφεί για χρόνια και το ανασύραμε εμείς ως διοίκηση, καθώς είναι κομβικό για τη λειτουργία της πόλης μας”.

Loader