Στρασβούργο: Δικαίωση για Πασχαλίδη, Κουτμερίδη και Ζαχαράκη

- Newsroom

five_col_5 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει με χθεσινή απόφασή του τον πρώην υπουργό και βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος προσέφυγε σε αυτό μετά την απώλεια της βουλευτικής του έδρας, το Μάρτιο του 2004, λόγω του υπολογισμού των λευκών ψηφοδελτίων στο εκλογικό μέτρο.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου με ομόφωνη απόφαση δικαιώνει και τους Στάθη Κουτμερίδη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σερρών, και Κώστα Ζαχαράκη, πρώην βουλευτή βʼ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επίσης προσέφυγαν για την καταμέτρηση των λευκών, με το σκεπτικό ότι τα εθνικά δικαστήρια, κατά τον έλεγχο της συνταγματικότητας του εκλογικού νόμου, δεν μπορούν να μεταβάλουν εκ των υστέρων τους κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης.
"Ελπίζω η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να λειτουργήσει παραδειγματικά για τους ιθύνοντες (φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς) και αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν στο μέλλον να αξιοποιήσουν καταχρηστικώς και ιδιοτελώς την κυβερνητική εξουσία, επιβάλλοντας νόθες λύσεις, παραβιάζοντας τους κανόνες της ηθικής και της λογικής που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν μια αξιόπιστη κοινοβουλευτική δημοκρατία", τονίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη δικαίωση που ήρθε, έστω αργά, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
"Ζήτησα το αυτονόητο", καταλήγει ο κ. Πασχαλίδης, "δηλαδή να ισχύουν οι νόμοι και οι κανόνες για όλους με τον ίδιο τρόπο και όχι με διαφορετικό υπέρ των εκάστοτε ισχυρών".
Ο Στάθης Κουτμερίδης κάνει λόγο για απόφαση κόλαφο για την κυβέρνηση της ΝΔ, "η οποία για ακόμη μία φορά με τις μεθοδεύσεις της στο χώρο της δικαιοσύνης εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς". Ο κ. Κουτμερίδης εκτιμά ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει πλήρως και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τότε μίλησε για δικαστικό πραξικόπημα.

ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

Μιλώντας μετά τη δικαίωσή του ο κ. Πασχαλίδης θύμισε "πως η ελληνική Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν εορτής (Ιανουάριος 2006) έκανε τελικά αυτό που ζητούσε με ερωτήσεις του προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς (Φεβρουάριος 2005), αποφάσισε δηλαδή να επιβεβαιώσει και να ισχυροποιήσει τα ισχύοντα όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας να μην προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια στο εκλογικό μέτρο και απάντησε με σαφήνεια στο ερώτημα ποιος νομοθετεί σε αυτή τη χώρα. Με αυτόν τον κανόνα πραγματοποιήθηκαν και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, καθώς και οι εθνικές εκλογές του 2007, κάνοντας ακόμα πιο ηχηρή την εξαίρεση της Πέλλας στις εκλογές του 2004, όπου εφαρμόστηκε ειδικός εκλογικός νόμος με τη μεροληπτική προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων κόντρα στην πάγια νομολογία".
Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, η νομοθετική πράξη της Βουλής τον Ιανουάριο του 2006 δεν εξουδετέρωσε το στίγμα ενός ντε φάκτο δισυπόστατου κοινοβουλίου, καθώς και μετά την απόφαση της ολομέλειας η Βουλή βασιζόταν σε δύο εκλογικούς νόμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νομιμότητα των πράξεών της από το Μάιο του 2005 έως τον Αύγουστο του 2007.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαιώνει τους βουλευτές, που έχασαν τις έδρες τους λόγω της γνωστής απόφασης για τις λευκές ψήφους, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους ανώτατους δικαστές που σχημάτισαν την οριακή πλειοψηφία του ΑΕΔ στην απόφαση αυτή, ανατρέποντας πάγια νομολογία δεκαετιών και αλλοιώνοντας τους συσχετισμούς των δυνάμεων στη Βουλή. Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι επεμβάσεις στη δικαιοσύνη οδηγούν σε θεσμικό και πολιτικό αδιέξοδο και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτοι".

Loader