Ταξιάρχης Χάνος: Είναι απαραίτητη η στήριξη της πολιτείας στο ΚΘΒΕ

- Newsroom

Γνωστός ηθοποιός, ο Ταξιάρχης Χάνος πρωταγωνιστεί αυτόν τον καιρό στην “Κωμωδία του αυτόχειρα” του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κουβαλώντας τις μνήμες της Θεσσαλονίκης, όπου και μεγάλωσε

Ο Ταξιάρχης Χάνος έρχεται στη Θεσσαλονίκη μέσω του ΚΘΒΕ, όμως είναι μια πόλη που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά καθώς "έχω τελειώσει το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και έχω περάσει την εφηβεία μου σ’ αυτή την πόλη, νιώθω διπλή την ευθύνη να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό".


Της Κυριακής Τσολάκη

Γνωστός ηθοποιός, ο Ταξιάρχης Χάνος πρωταγωνιστεί αυτόν τον καιρό στην “Κωμωδία του αυτόχειρα” του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κουβαλώντας τις μνήμες της Θεσσαλονίκης, όπου και μεγάλωσε.

Στη Θεσσαλονίκη τον φέρνει “Η κωμωδία του αυτόχειρα” του Νικολάι Έρντμαν, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, ένα χιουμοριστικό έργο με πικρή όμως επίγευση, του οποίου η δομή θυμίζει ποίηση του Μαγιακόφσκι και τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου. Ανεργία, φτώχεια, στατιστική, εξουσία, οικογένεια, μέσο, εργασία, διανόηση, μέλλον, πρόοδος, ήρωας και αντιήρωας, ιδεολογία, ζωή, θάνατος, συμφέρον, αυτοχειρίες, είναι μερικές μόνο από τις λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν σ’ αυτό. “Αυτό το πλέξιμο που κάνει μεταξύ όλων αυτών των εννοιών ο συγγραφέας είναι εξαιρετικά γοητευτικό. Έτσι μας δίνει ένα έργο κλασικό, μια πικρή κωμωδία που αξίζει να παίζεται συνεχώς”, τονίζει στη “ΜτΚ” ο Ταξιάρχης Χάνος.
Ζώντας σε μια εποχή που οδήγησε στην καλλιτεχνική έκρηξη των αρχών του 20ού αιώνα στην Ευρώπη, ο Νικολάι Έρντμαν γράφει το 1928 το θεατρικό αυτό κείμενο, η παρουσίαση του οποίου απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς και ανέβηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα. “Αν σκεφτούμε πότε έγραψε το έργο ο Έρντμαν, πού το έγραψε και τι τράβηξε για αυτό, το κάνει διπλά γοητευτικό”, προσθέτει ο ηθοποιός.
Ο ίδιος υποδύεται στην παράσταση τον Σιμιόν, έναν μέσο, κανονικό άνθρωπο όπως η πλειονότητα των ανθρώπων. “Ένα ποντίκι που βρυχάται, ανάλογα με τις καταστάσεις και το ατομικό του συμφέρον, που δεν θέλει τίποτε άλλο παρά μια ήσυχη ζωή και έναν καλούτσικο μισθό. Του αρκεί να ζει ψιθυριστά για να μην ενοχλεί. Άμα πιει όμως λίγο παραπάνω και του φουσκώσουν τα μυαλά οι καλοθελητές, μπορεί να θίξει την εξουσία λέγοντας στο τηλέφωνο ‘σκατά’ ή και να βγάλει τη γλώσσα του στον πρόεδρο. Μέχρι εκεί φτάνει η επανάστασή του, όπως όλων μας. Μη βιάζεστε να τον κατηγορήσετε. Τελικά είναι ένα τραγικό πρόσωπο ιδωμένο από την κωμική του πλευρά”, σκιαγραφεί τον ρόλο του.

"ΝΙΩΘΩ ΔΙΠΛΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ"
Αν και το έργο γράφτηκε σε μια πολύ μακρινή εποχή, ο ηθοποιός βρίσκει σ’ αυτό πολλές αντιστοιχίες με την Ελλάδα του σήμερα. “Όλες οι έννοιές του μπορούν να βρουν εφαρμογή και στη δική μας πραγματικότητα. Θα ξεχώριζα ωστόσο τη λέξη ανεργία, που αν τη συνδυάσουμε με αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία της σημερινής εποχής, θα καταλάβουμε γιατί αυτοκτονούν οι άνθρωποι”, επισημαίνει ο Ταξιάρχης Χάνος.
Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να έρχεται μέσω του ΚΘΒΕ, όμως είναι μια πόλη που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά. “Επειδή έχω τελειώσει το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και έχω περάσει την εφηβεία μου σ’ αυτή την πόλη, νιώθω διπλή την ευθύνη να προσφέρω τον καλύτερό μου εαυτό”, λέει.
Παράλληλα νιώθει την ανάγκη να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους του και τους συνεργάτες της παράστασης, που ξεκίνησε το ταξίδι της στις 18 Αυγούστου, όταν άρχισαν οι δοκιμές. “Στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το ΚΘΒΕ αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η στήριξη και η συμπαράσταση της πολιτείας, για να μπορέσει αυτός ο μεγάλος πολιτιστικός οργανισμός να συνεχίσει το ταξίδι του. Εμείς θα είμαστε εδώ, δηλώνοντας ‘παρών’”, καταλήγει.
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα υπάρχουν ρωσικοί υπέρτιτλοι.

Παράσταση

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας
Σκηνοθεσία - Σκηνογραφική επιμέλεια: Γιάννης Ρήγας
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική/Μουσική διδασκαλία - ηχογράφηση: Γιώργος Χριστιανάκης
Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Καραμήτρη, Αθηνά Συκιώτη
Παίζουν: Μαίρη Ανδρέου, Λίλα Βλαχοπούλου, Στάθης Βούτος, Μιχάλης Γούναρης, Στέλλα Καζάζη, Ειρήνη Καζάκου, Σοφία Καλεμκερίδου, Έκτωρ Καλούδης, Μαρία Καραμήτρη, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Αλεξία Σαπρανίδου, Σπύρος Σαραφιανός, Ταξιάρχης Χάνος

Info
Βασιλικό Θέατρο (Τετάρτη - Κυριακή)
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (κανονικό πλατεία), 10 ευρώ (κανονικό εξώστης), 8 ευρώ (εκπτωτικό), 5 ευρώ (λαϊκές παραστάσεις Τετάρτης - Πέμπτης)

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» 8 Νοεμβρίου 2015

Loader