Το «κυνήγι» των… δυσεύρετων ταλέντων για τις εταιρείες πληροφορικής ξεκινά στις 16 και 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, με το τεχνολογικό οικοσύστημα της πόλης να ακμάζει και τους υποψήφιους εργαζόμενους να ψάχνουν πλέον πέρα από ικανοποιητικούς μισθούς και ελκυστικές συνθήκες εργασίας που θα τους προσφέρουν μία καλή ποιότητα ζωής.
Θεσμός
Το TechSaloniki 2025, η κορυφαία ετήσια συνάντηση του κλάδου της τεχνολογίας, συμπληρώνει φέτος εννιά χρόνια δυναμικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο εμβληματικό Κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Το TechSaloniki 2025 έρχεται να συνδέσει τους επαγγελματίες του σήμερα με τις ευκαιρίες του αύριο, να φέρει στο προσκήνιο ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας και να φιλοξενήσει job interviews με κορυφαία στελέχοι του HR, να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για συνέργειες, να ενισχύσει την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και να προσφέρει πολύτιμη γνώση για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη καριέρα.
Στόχος είναι να αναδείξει παγκόσμιες τάσεις, να θέσει καίριους προβληματισμούς για το μέλλον της εργασίας και να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως η επανεκπαίδευση και η ανακατεύθυνση από άλλους κλάδους στον δυναμικό χώρο της τεχνολογίας.
Πού απευθύνεται
Η διοργάνωση απευθύνεται σε αποφοίτους Πληροφορικής & Θετικών Επιστημών, νέους επιστήμονες, και πλαισιώνεται από 40 ηγέτιδες εταιρίες και επιχειρηματικούς ομίλους.
Από το 2016 μέχρι σήμερα, το TechSaloniki έχει αναδειχθεί σε θεσμό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την πόλη της Θεσσαλονίκης και το ευρύτερο οικοσύστημα της τεχνολογίας. Έχοντας προσελκύσει περισσότερους από 15.000 υποψηφίους διεξάγει σημαντικό αριθμό συνεντεύξεων, έχει καθιερωθεί ως η must-be συνάντηση του κλάδου με αυθεντική προσέγγιση στην προσέλκυση ταλέντων και ουσιαστικές ευκαιρίες δικτύωσης.
«Τουλάχιστον 700 συνεντεύξεις φέτος, περίπου 150 άτομα ετησίως βρίσκουν δουλειά»
«Συμπληρώνουμε 9 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, η διοργάνωση έχει γίνει πλέον θεσμός, θα υποδεχτούμε φέτος πάνω από 2.000 πτυχιούχους, έχουμε υποδεχτεί από το 2016 πάνω από 15.000 υποψηφίους. Προσφέρουμε 450 θέσεις εργασίας φέτος, 1.200 υποψήφιοι εξέφρασαν ήδη ενδιαφέρον. Έχουμε 800 υποψηφίους που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, ο αριθμός διαρκώς ανανεώνεται, όλοι ακόμα και τη μέρα της εκδήλωσης μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους, φέτος θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 700 συνεντεύξεις. Εκτιμώ πως περίπου 150 άτομα κάθε χρόνο, από το 2016, βρίσκουν δουλειά μέσω του TechSaloniki», ανέφερε η Μαρία Κολώνη, διευθύντρια επικοινωνίας του TechSaloniki.
Αυξημένες ανάγκες
«Ψάχνουμε νέα ταλέντα για να εργαστούν στην εταιρεία μας, αναλαμβάνουμε σημαντικά έργα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φέτος σε Ελλάδα και ΕΕ, πέρσι περίπου 15 άτομα από τη διοργάνωση ξεκίνησαν να εργάζονται σε εμάς, φέτος οι ανάγκες μας είναι αυξημένες», επεσήμανε ο Δημήτρης Θεοχάρης, στέλεχος της Netcompany.
«Οι εργαζόμενοι σήμερα ψάχνουν τις καλές απολαβές (κυρίως αυτό το έκαναν στην περίοδο της πανδημίας) αλλά περισσότερο δίνουν έμφαση στην καλή ποιότητα ζωής», επεσήμανε.
Οι επενδυτές «ψηφίζουν» Θεσσαλονίκη, «ανακύκλωση» εργαζομένων
«Έχουμε φτάσει τα 200 άτομα προσωπικό στην πόλη (αύξηση 37% τον τελευταίο χρόνο) θεωρούμε πως οι δυνατότητες της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες, διαρκώς νέες εταιρείες θέλουν να έρθουν στην πόλη και να επενδύσουν (περίπου 1 στις 5 επενδύσεις αφορούν τη Θεσσαλονίκη). Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το προσωπικό στην πόλη. Στηρίζουμε ενεργά και φέτος τη διοργάνωση, παρατηρείται μία τάση ανακύκλωσης εργαζομένων το τελευταίο διάχτημα μεταξύ των μεγάλων κυρίως εταιρειών με πολλούς να φεύγουν από μία μεγάλη εταιρεία για να πάνε σε άλλη», σημείωσε η Βίκυ Κούρα, partner της EY.
«Βλέπει» 500 άτομα προσωπικό η Accenture, «κινητικότητα» στην αγορά εργασίας μεταξύ των μεγάλων εταιρειών
«Απασχολούμε στη Θεσσαλονίκη 350 άτομα, στόχος είναι στη διετία να ξεπεράσουμε τους 500 εργαζόμενους, ψάχνουμε διαρκώς νέα ταλέντα, θέλουμε να εκπαιδεύσουμε κόσμο και να προσφέρουμε στο οικοσύστημα της πόλης, πέρσι πέρασαν πάνω από 450 άτομα από το περίπτερο της εταιρείας, από αυτούς περίπου 50 άτομα πέρασαν από συνέντευξη», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μηνάς, γενικός διευθυντής της Accenture.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ροή ανθρώπων και κινητικότητα μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών, φεύγουν δηλαδή από μεγάλες εταιρείες και πάνε σε μεγάλες, όχι σε μικρότερες», πρόσθεσε.
Deloitte: 1.300 εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη
«Στο κομμάτι της τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη απασχολούμε 1.300 εργαζόμενους (πανελλαδικά πάνω από 3.000), στηρίζουμε και φέτος ενεργά το TechSaloniki. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στο περίπτερό μας όποιος θέλει μπορεί να έρχεται στο περίπτερό μας και να δοκιμάζει τις ικανότητές του στον προγραμματισμό», υποστήριξε η Δομνίκη Καβατζίκη, στέλεχος της Deloitte.
TechPro Academy: Το 77% βρίσκει δουλειά
«Και απόφοιτοι πανεπιστημίων αλλά και άνεργοι έρχονται σε εμάς και βρίσκουν εργασία στον τεχνολογικό κλάδο μέσω του προγράμματος TechPro Academy. Πέρασαν πάνω από 150 άτομα από το πρόγραμμα, το ποσοστό απορρόφησης υποψηφίων από εταιρείας αγγίζει το 77%», ανέφερε ο Γιώργος Μανώλης, διευθύνων σύμβουλος της Onelity και ιδρυτικό μέλος του TechSaloniki και του TechPro Academy.
«Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τη διοργάνωση και στο μέλλον, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ψηφιακές και κοινωνικές δεξιότητες», σημείωσε ο Νίκος Τζόλλας,αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης της ΠΚΜ.