Έναν επενδυτικό μαραθώνιο… αξίας 100 δισ. ευρώ, από το 2019 έως και σήμερα, τρέχει ο Όμιλος Thermi Group που με μέθοδο, σχέδιο και συνέπεια ανοίγει τον βηματισμό του από τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και το Real Estate έως την πληροφορική και τη ναυτιλία, κλάδοι στρατηγικής σημασίας.
Επαγγελματικά ακίνητα
Με τη ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα να σημειώνει άλματα στη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον για ποιοτικούς γραφειακούς χώρους παραμένει σε υψηλά επίπεδα την ώρα που τα ενοίκια επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα αν και το χάσμα με την Αθήνα διευρύνεται (τα ενοίκια στο Μαρούσι κυμαίνονται μεταξύ 10-14 ευρώ το τ.μ. έναντι 13-14 στην ανατολική Θεσσαλονίκη).
Υπό αυτό το πρίσμα, το Thermi Group, προσθέτοντας συνολική επιφάνεια άνω των 20.000 τ.μ. στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του, αλλάζει άρδην το τοπίο στο γραφειακό απόθεμα της πόλης.
Με τα KOMVOS OFFICES που αναπτύσσει στη Θέρμη προσφέρει συνολικά 10.000 τ.μ. υψηλών προδιαγραφών για ένα campus γραφείων 14.000 τ.μ., το οποίο ανακαινίζεται πλήρως βάσει σύγχρονων αρχών βιωσιμότητας και design. Το πρώτο κτίριο θα παραδοθεί στο τέλος του φετινού καλοκαιριού και το δεύτερο έως τον Μάρτιο του 2026.
Στο Real Estate, ο Όμιλος ολοκληρώνει την κατασκευή πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο και τεσσάρων νέων παραθεριστικών projects στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία Χαλκιδικής.
Ενέργεια
Στο επενδυτικό στόχαστρο του Ομίλου έχουν μπει οι νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση με μπαταρίες, η παραγωγή βιοαερίου και τα θερμοκήπια ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας), σε μία περίοδο που η χωρίς φρένο ανάπτυξη των ΑΠΕ καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων για να μη δημιουργηθεί ζήτημα βιωσιμότητας σε ενεργειακές επενδύσεις.
Το Thermi Group έχει βάλει στην… πρίζα, πανελλαδικά, έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 300MW (σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη).
Τεχνολογία
Ο Όμιλος ποντάρει και σε καινοτόμα τεχνολογικά projects, με το μεγάλο στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη να είναι η δημιουργία ενός hub καινοτομίας και πληροφορικής το οποίο σε συνέργεια με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της πόλης, θα μπορούσε να καταστήσει την πόλη τεχνολογικό σταυροδρόμι για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
O Νικόλαος Τακάς, αντιπρόεδρος του Thermi Group, σκιαγραφεί στο emakedonia.gr τους σχεδιασμούς του ομίλου, χαρτογραφεί τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, κρούει καμπανάκια για την ανεξέλεγκτη διείσδυση των ΑΠΕ, αναπτύσσοντας παράλληλα το όραμά του για τον Όμιλο με βασική επιδίωξη το χτίσιμο ενός «πράσινου», ανθεκτικού (απέναντι στα ρίσκα και τις προκλήσεις), διαφοροποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
Αιχμές του επενδυτικού δόρατος ΑΠΕ και Real Estate

Πώς εξελίσσεται το επενδυτικό πλάνο του Thermi Group; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής σας και σε ποιους τομείς εστιάζετε;
Ο Όμιλος THERMI βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2019 και ξεπερνά συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ.
Στα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε επικεντρώσει τις κινήσεις μας σε δύο βασικούς τομείς: τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το Real Estate.
Στον τομέα της ενέργειας, διαμορφώσαμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος άνω των 300MW, τόσο σε λειτουργία όσο και υπό ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στον κλάδο του real estate επεκτείναμε το αποτύπωμά μας σε εμπορικά ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολυτελείς κατοικίες στη Χαλκιδική, τη Μύκονο και τη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας συνολική επιφάνεια άνω των 20.000 τ.μ. στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μας.
Ο στόχος μας είναι διττός: αφενός, η ωρίμανση του υπό development χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και Real Estate, και αφετέρου, η ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε κερδοφορία.
«Στρατηγική στροφή σε αποθήκευση, βιοαέριο και θερμοκήπια ΣΗΘΥΑ»
Αξιοσημείωτη είναι η στρατηγική στροφή μας σε νέες τεχνολογίες ενέργειας, όπως η αποθήκευση με μπαταρίες, η παραγωγή βιοαερίου και τα θερμοκήπια ΣΗΘΥΑ, που ενσωματώνουν αρχές κυκλικής οικονομίας και προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες υποκατάστασης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Στο real estate, ολοκληρώνουμε την κατασκευή πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο και τεσσάρων νέων παραθεριστικών projects στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία Χαλκιδικής. Παράλληλα, αναβαθμίζουμε ριζικά δύο μεγάλα ακίνητα συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, τα οποία μετατρέπονται σε σύγχρονα βιοκλιματικά κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών, πιστοποιημένα κατά LEED Silver.
«Η ζήτηση φέρνει επενδύσεις»
Ποιες είναι οι προοπτικές της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη; Πού υπερτερεί και πού παρουσιάζει αδυναμίες η πόλη;
Η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης εμφανίζει σαφή δυναμική, ιδιαίτερα στο πεδίο των επαγγελματικών ακινήτων. Παρά την αύξηση του κόστους κατασκευής, η ζήτηση για ποιοτικούς γραφειακούς χώρους παραμένει ισχυρή και παρατηρείται σταδιακή επαναφορά των ενοικίων στα προ κρίσης επίπεδα – τουλάχιστον για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικό χάσμα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ενώ στην Αθήνα (Μαρούσι, Κέντρο) τα ενοίκια αγγίζουν τα 30–35 €/τ.μ., στη Θεσσαλονίκη –και ειδικά στην Ανατολική πλευρά της πόλης– κινούνται στα 13–14 €/τ.μ. Οι απόψεις διίστανται για τους λόγους αυτής της διαφοράς: άλλοι αποδίδουν την κατάσταση στην απουσία μεγάλων εταιρειών που να απαιτούν υψηλές προδιαγραφές και κατ’ επέκτασιν είναι διατεθειμένες να πληρώσουν τα αυξημένα ενοίκια, ενώ άλλοι θεωρούν πως το υπάρχον απόθεμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών.
«Ηυb καινοτομίας και πληροφορικής και συνέργειες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα»
Κατά την άποψή μας, η ζήτηση είναι αυτή που δημιουργεί την ανάγκη για νέες επενδύσεις. Αν η πόλη κατορθώσει να προσελκύσει διεθνείς παίκτες, όπως συνέβη με την Deloitte και την Pfizer, τότε αυτόματα θα αυξηθεί και η ανάγκη για σύγχρονες υποδομές. Η δημιουργία ενός hub καινοτομίας και πληροφορικής, σε συνέργεια με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της πόλης, μπορεί να μεταμορφώσει τη Θεσσαλονίκη σε τεχνολογικό κόμβο για τα Βαλκάνια και αυτό θα πρέπει να είναι η επιδίωξη των φορέων της πόλης μας.
«10.000 τ.μ. νέων χώρων γραφείων στη Θεσσαλονίκη»
Σε αυτό το πλαίσιο, η THERMI επενδύει στην αναβάθμιση του αποθέματος γραφειακών χώρων της πόλης, με τα KOMVOS OFFICES στη Θέρμη να αποτελούν το πιο πρόσφατο μας εγχείρημα. Πρόκειται για ένα campus γραφείων 14.000 τ.μ., το οποίο ανακαινίζεται πλήρως βάσει σύγχρονων αρχών βιωσιμότητας και design. Το πρώτο κτίριο θα παραδοθεί στο τέλος του καλοκαιριού και το δεύτερο έως τον Μάρτιο του 2026, προσθέτοντας συνολικά 10.000 τ.μ. νέων χώρων γραφείων υψηλών προδιαγραφών στην αγορά της Θεσσαλονίκης.
Ποιες είναι οι κύριες τάσεις στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σήμερα;
Ο κλάδος των ΑΠΕ εισέρχεται σε μια νέα, πιο σύνθετη φάση. Η απουσία ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια, οι ελλείψεις στις διακρατικές διασυνδέσεις και η καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων αποθήκευσης, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Αυτό σημαίνει πως μεγάλες ποσότητες φθηνής, πράσινης ενέργειας “χάνονται” καθημερινά – κυρίως από φωτοβολταϊκά που παράγουν τις ώρες αιχμής – με αποτέλεσμα να υποκαθίστανται από ακριβότερες πηγές ενέργειας (φυσικό αέριο, λιγνίτης) κατά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Το φαινόμενο αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ουσιαστικό περιβαλλοντικό ή οικονομικό όφελος για τον τελικό καταναλωτή.
Αυτή η στρέβλωση έχει επηρεάσει στρατηγικά τις επιλογές του Ομίλου μας. Στρέφουμε πλέον τις επενδύσεις μας προς έργα αποθήκευσης με μπαταρίες, βιοαερίου και θερμοκηπίων με ΣΗΘΥΑ. Οι τεχνολογίες αυτές εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την αυτάρκεια σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας και μειώνουν τις εισαγωγές.
«Αναστολή χορήγησης όρων σύνδεσης σε νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για να ισορροπήσει η αγορά»
Δυστυχώς ο κλάδος των ΑΠΕ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, λόγω έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού και θεωρούμε πως απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση για να μην δημιουργηθεί θέμα βιωσιμότητας σε ενεργειακές επενδύσεις. Είναι απαραίτητο να ανασταλεί προσωρινά η χορήγηση νέων όρων σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς (εξαιρουμένης της αυτοπαραγωγής) για 3–5 έτη, ώστε να επιτραπεί στην αγορά να επανισορροπήσει μέσω της κατασκευής έργων αποθήκευσης αλλά και να προχωρήσει ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας μας.
«Οραμά μας η είναι η δημιουργία ενός διαφοροποιημένου και ανθεκτικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου»
Ποιο είναι το όραμά σας για το Thermi Group σε βάθος χρόνου και πώς σκοπεύετε να το υλοποιήσετε;
Το όραμά μας για τον Όμιλο THERMI είναι η δημιουργία ενός διαφοροποιημένου και ανθεκτικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου που δεν εξαρτάται μονοδιάστατα από τις διακυμάνσεις κάθε επιμέρους κλάδου.
Θέλουμε οι επενδύσεις μας να ενσωματώνουν τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης και τα κριτήρια ESG, δημιουργώντας διαχρονική αξία τόσο για τους μετόχους και τους εργαζομένους μας όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.
Συνεχίζουμε να επενδύουμε σταθερά σε ΑΠΕ και real estate, ενώ προχωρούμε στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας σε άλλους στρατηγικούς κλάδους, όπως η πληροφορική – με καινοτόμα τεχνολογικά projects – και η ναυτιλία, όπου σχεδιάζουμε νέες, στοχευμένες επενδύσεις.