Ένα τέταρτο αιώνα ζωής κλείνει φέτος το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και το γιορτάζει με πολλές επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από την έκθεση που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 23 Μαΐου και περιλαμβάνει στιγμές της πολύχρονης αυτής διαδρομής του σπουδαίου φορέα της πόλης που ιδρύθηκε από τον Νέστωρα και την Αλίκη Τέλλογλου.
Με πάνω από 14000 έργα στη συλλογή του, με πάνω από 22000 τίτλους στη βιβλιοθήκη του από τους οποίους έχει ψηφιοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό, με πάνω από 25 συλλογές που έχουν δωριθεί ατόφιες στον οργανισμό τα τελευταία χρόνια, με 292 εκθέσεις και 250 εκδόσεις, με περίπου 1 εκ. 300χιλ επισκέπτες εκ των οποίων το 60%-65% παιδιά και μαθητές, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μπορεί σήμερα να καυχάται ότι έχει εκπληρώσει τους στόχους των ιδρυτών του. Μάλιστα «αν ζούσε η Αλίκη Τέλλογλου νομίζω ότι θα καμάρωνε», όπως τόνισε στη διάρκεια της παρουσίασης των επετειακών εκδηλώσεων η διευθύντρια του ιδρύματος Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.
«Ήταν το όνειρο της Αλίκης να κάνει κάτι πολύ μεγάλο για την πόλη και για τους νέους. Ο Νέστωρας πέθανε ακριβώς τη στιγμή που έκανε τη μεγάλη δωρεά και τότε ο δήμος έδωσε το οικόπεδο. Η συλλογή πέρασε στο ίδρυμα», τόνισε.
Στη συνέχεια ανέφερε πως η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» παραχώρησε στο Τελλόγλειο όλη τη συλλογή της, ενώ η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου χάρισε το αρχείο της στο ΑΠΘ. Τα δύο αυτά θα ενωθούν στην επόμενη έκθεση που ο φορέας σχεδιάζει τον Οκτώβριο. «Τα μεγάλα κέντρα, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική στρέφονται πλέον στον τοπικό παράγοντα και του δίνουν τη σημασία που πρέπει να έχει. Αυτό θα είναι το θέμα της επόμενης μεγάλης έκθεσης, αφού όμως θέλαμε να δείξουμε τι έγινε αυτά τα 25 χρόνια αναλυτικά, ανά χρονιά. Επιθυμία μας ήταν να δείξουμε ποιες εκθέσεις έγιναν, επιλέγοντας κάποια έργα που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο όταν είχαν παρουσιαστεί στο κοινό. Έχουμε τα εξής εφόδια: Εφόδια: το όνειρο της Τέλλογλου για τους νέους, την επιμονή της. Ποτέ δεν ήταν εύκολα τα 25 χρόνια. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά μάθαμε να παλεύουμε με τα λίγα, να είμαστε ευρηματικοί και να πιστεύουμε στην ιδέα και το όνειρο», επεσήμανε η Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης μίλησε για τους τρεις θεσμούς που γεννήθηκαν στην πόλη το 2000: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Αγιορειτική Εστία και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει έρθει η στιγμή να αποκτήσει την πραγματική αυτογνωσία της ότι είναι μια πόλη δυναμική που βλέπει τα προβλήματά της συνολικά, αλλά διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού. Μέσω της αυτογνωσίας μπορεί να ενισχύσει τη συλλογική μεγάλη της αίσθηση ότι η ίδια διαθέτει μια σειρά από δυναμικά προσόντα που την εντάσσουν στις πόλεις οι οποίες δικαιούνται να λέγονται μεγάλες πόλεις του πολιτισμού. Μιλάω ως ένας άνθρωπος που βιώνει αυτές τις κατακτήσεις οι οποίες, άλλοτε δυναμικά και άλλοτε πιο διακριτικά συνθέτουν την πολιτιστική Θεσσαλονίκη. Το Τελλόγλειο έχει καταγράψει μια σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που το τοποθετούν στα μουσεία της χώρας με τη μεγάλη παράδοση, αλλά και πολιτιστικό αποτύπωμα με ισχυρές εκθέσεις ζωγραφικής, ισχυρά εικαστικά που δεν γίνονται γιατί οι άνθρωποί του έχουν πιστέψει σε αυτό το εγχείρημα», τόνισε ο δήμαρχος ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ψηφιοποιηθεί συνολικά όλο αυτό το υλικό του φορέα, αλλά και την ανάγκη της δημιουργίας ενός ψηφιακού αποθετηρίου που μπορεί να ξεκινήσει αρχικά πιλοτικά περιλαμβάνοντας τα πολιτιστικά όλης της Θεσσαλονίκης.
Χρονιά – ορόσημο
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ και μέλος του δ.σ. του Τελλόγλειου Χαράλαμπος Φείδας μίλησε για τη χρονιά – ορόσημο που διανύει όχι μόνο το ίδρυμα αλλά και το ΑΠΘ που κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. «Το Τελλόγλειο είναι ένα ίδρυμα που συμπορεύεται στο εκπαιδευτικό αλλά και πολιτιστικό έργο του ΑΠΘ. Υλοποιεί έμπρακτα το φιλεκπαιδευτικό όραμα των ιδρυτών του. Είναι ένα ανοιχτό μουσείο για όλους. Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που να διαθέτει τέτοιο ίδρυμα. Αποτελεί έναν χώρο παιδείας, πολιτισμού, σημείο αναφορά για κάθε πολίτη της πόλης με εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια που τροφοδοτούν τον διάλογο για τον πολιτισμό. Παράλληλα παραμένει ανοιχτό για όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης», είπε μεταξύ άλλων ο πρύτανης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε στην «αξιοθαύμαστη πορεία στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού», που είχε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. «Έχει γίνει μια σπουδαία δουλειά αθόρυβα για την επαφή του κοινού με την τέχνη με την οργάνωση αδιάκοπων ξεναγήσεων ειδικά με επισκέψεις μαθητών και σχολείων. Σε τρυφερές ηλικίες η επίσκεψη και η ξενάγησή τους είναι ένα μοναδικό παράθυρο που τους ανοίγεται στον χώρο της τέχνης και τους δίνει αξέχαστες εμπειρίες, ειδικά σήμερα που τα παιδιά εξαντλούνται στα social media. Επίσης γίνεται μια πολύ αξιόλογη δουλειά για την καταγραφή και μελέτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Τελλόγλειο είναι ένας φάρος έρευνας και προαγωγής της τέχνης. Για την πόλη αποτελεί και ένα τοπόσημο πολιτισμού. Η ΠΚΜ σταθερά στηρίζει όλη αυτή την πορεία του», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Τέλος, ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Θεσσαλονικέων Πόλις» Κώστας Μπλιάτκας θυμήθηκε την πρώτη συνέντευξη παρούσης της Αλίκης Τέλλογλου το 1984 στη Σύγκλητο του ΑΠΘ όταν πρύτανης ήταν ο Δημήτρης Φατούρος. «Ένα ίδρυμα που είναι προσαρτημένο σε ένα μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ευρώπης είναι ‘καταδικασμένο’ να μένει αιωνίως νέος. Ο νέος επιστήμονας είναι νέος δημιουργός. Έχει τεράστια σημασία και η εκπαιδευτική διάσταση και η επαφή με τους νέους δημιουργούς», είπε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης, που είχε στενή σχέση με τον φορέα όλη αυτή την 25ετία.
Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου αλλά και αγαπημένα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής