Θεσσαλονίκη: Άναψε η φλόγα της μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας

Με ποντιακούς χορούς, τραγούδια και ομιλίες, συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μέλη ποντιακών σωματείων παραδοσιακές φορεσιές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας για να αποτίνουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας.



Η φλόγα της μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας άναψε και φέτος στο χώρο του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Από την ποντιακή λύρα αντήχησε ο θρήνος της Τραπεζούντας, «Πάρθεν η Ρωμανία» ενώ μέλη ποντιακών σωματείων, πιασμένα χέρι χέρι χόρεψαν τον παραδοσιακό χώρο «Ομάλ». Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Εκπρόσωποι των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, μέλη Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Φορέων και Παλιννοστούντων αλλά και πλήθος κόσμου, τίμησαν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών και προσφύγων, θυμάτων εθνοκαθάρσεων και γενοκτονικών πρακτικών πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στο χώρο της Ανατολίας, ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ν. Ανδρουλάκης: «Η συλλογική ισχυρή μνήμη είναι δύναμη αποτροπής από ανάλογες θηριωδίες»


Το παρών στις σημερινές εκδηλώσεις έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους ρίζες. Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ήρθαν εδώ, στον τόπο τους, και μεγαλούργησαν. Έχουμε χρέος, ως πολιτεία, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Δεν είναι μόνο ένα εθνικό στοίχημα. Είναι ένας πανανθρώπινος στόχος. Γιατί μόνο η συλλογική ισχυρή μνήμη είναι δύναμη αποτροπής από ανάλογες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αυτός ο εφιάλτης είναι ακόμα εδώ» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.



Σ. Αγγελούδης: «Η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσα από τη συνεχή προσπάθεια και τον αγώνα»


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε ολόκληρος ο κόσμος να μάθει την αλήθεια για όσα οδήγησαν στον αφανισμό τόσων ψυχών.

«Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα που σήμερα, 106 χρόνια μετά ζητούν την δικαίωση. Απαιτείται σεβασμός και τιμή σε όλος αυτούς που ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες έφτασαν με χίλιες δυσκολίες στης πατρίδας την πατρίδα και συνέβαλλαν με την εργατικότητα τους στην οικοδόμηση της νέας και περήφανης Ελλάδας. Οφείλουμε πολλά στους πόντιους και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Θέλω να σας πω ότι πρέπει να είστε περήφανοι όχι μόνο για την καταγωγή αλλά και για όλα όσα έχετε πετύχει.
Η άκαμπτη αγωνιστικότητα των ποντίων δείχνει τον δρόμο της ευθύνης και της αξιοπρέπειας. Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε ολόκληρος ο κόσμος να μάθει την αλήθεια για όσα οδήγησαν στον αφανισμό τόσων ψυχών. Η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσα από τη συνεχή προσπάθεια και τον αγώνα», τόνισε ο Στέλιος Αγγελούδης.

 

Ο. Βασιλάκη: «Να φροντίσουμε ώστε να έρθει η δικαίωση»


«106 χρόνια μετά το καθήκον μας είναι να είμαστε παρόντες και διαβασμένοι γιατί οφείλουμε ως Έλληνες να είμαστε ενωμένοι για και να φροντίσουμε ώστε να έρθει η δικαίωση», ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της ΠΚΜ, Όλια Βασιλάκη.

Χ. Σαχινίδου: «Μιλάμε με το στόμα των νεκρών μας προαγωγών»


«Δίνουμε υπόσχεση ότι η ημέρα μνήμης δεν είναι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα», τόνισε η πρόεδρος της Ποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χριστίνα Σαχινίδου.

«Είναι μάθημα ζωής να αντιστέκεσαι στη Γενοκτονία. Μιλάμε με το στόμα των νεκρών μας προαγωγών γιατί σε εμάς βρίσκεται το χρέος της δικαίωσης που δεν έχει στόχο την εκδίκηση. Οι εκδηλώσεις μνήμης δεν στοχεύουν στην καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας. Εντάσσονται στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό των ελλήνων και αποσκοπούν στην αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας».

Η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της σχετικά με την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας τονίζοντας ότι είναι ειναι κατάλληλη συγκυρία για να πειστούν οι ευρωβουλευτές να κάνουν θέμα στις ευρωομάδας τους και στη συνέχεια στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

Το παρών στη σημερινή εκδήλωση έδωσαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Παππάς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καιτεζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Loader