Θεσσαλονίκη: Ανθρώπινες μορφές από πηλό αναζητούν τον εαυτό τους στο κέντρο της πόλης
Τα έργα φέρουν την υπογραφή τριών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο -του Θοδωρή Γαλιγαλίδη, του Παναγιώτη Πασάντα και του Αντρέα Κάττου
- Newsroom
Ανθρώπινες μορφές, σχηματισμένες από πηλό, εγκαταστάθηκαν στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, στην οδό Καρόλου Ντηλ, και μοιάζουν να βυθίζονται σε μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης. Προκαλούν τον περαστικό να σταθεί, να παρατηρήσει και να αναλογιστεί τη δική του θέση στον κόσμο.
Τα έργα φέρουν την υπογραφή τριών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο -του Θοδωρή Γαλιγαλίδη, του Παναγιώτη Πασάντα και του Αντρέα Κάττου, και συνθέτουν έναν κοινό, αλλά πολυφωνικό εικαστικό διάλογο, με άξονα το ανθρώπινο βίωμα. Οι κεραμικές εγκαταστάσεις τους συνομιλούν με το σώμα, τη μνήμη και την ύλη, αναδεικνύοντας τρεις διαφορετικές, αλλά βαθιά συνδεδεμένες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο.
«Στην πρώτη βιτρίνα, οι ανθρώπινες μορφές του κ. Κάττου μοιάζουν να κινούνται αργά ή να κάθονται σε κύκλους, σαν να βρίσκονται σε μια σιωπηλή ενδοσκόπηση. Αυτό που θέλει ο καλλιτέχνης να υπογραμμίσει διακριτικά είναι η χρήση του φυσικού υλικού -και συγκεκριμένα του πηλού- σε αντίθεση με το τσιμέντο και τη μαζική παραγωγή, που με κάποιο τρόπο αποξενώνουν και εξομοιώνουν τα πάντα, στερώντας την αίσθηση του γνήσιου και του προσωπικού», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαριάννα Μητσιώτη Γκανίδου, απόφοιτη του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ, η οποία έγραψε το κείμενο που συνοδεύει την έκθεση.
Στην άλλη πλευρά, ο κ. Πασάντας παρουσιάζει φιγούρες από πηλό που αναδύονται από παιδικές αναμνήσεις και αντλούν έμπνευση από αρχαία γλυπτά και τη συλλογική μνήμη. «Είναι μορφές που κατοικούν σε ένα είδος κουκουλιού, το οποίο παραπέμπει στη μήτρα και τη μητέρα - έναν προστατευτικό χώρο, από τον οποίο άλλοτε επιδιώκουν να αποσπαστούν και άλλοτε να επιστρέψουν. Το έργο του παίζει έτσι με τη διττότητα του ανήκειν και της απόσχισης», σημειώνει η κ. Μητσιώτη.
Ανάμεσα στις δύο κυπριακές συμμετοχές, παρεμβάλλεται η εγκατάσταση του Θεσσαλονικιού κεραμίστα Θοδωρή Γαλιγαλίδη. Εκεί, ξεδιπλώνεται ένα σκηνικό σιωπηλής έντασης, όπου παραμορφωμένες μορφές και μάρτυρες - μάσκες μιλούν για τη συλλογική καταπίεση, την ασφυξία και την ανάγκη για έκφραση.
Μέσω του πηλού, οι τρεις καλλιτέχνες εξερευνούν τις πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας και καταθέτουν τη δική τους πρόταση για το πώς η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο ενσώματης σκέψης και υπαρξιακού προβληματισμού. Την επιμέλεια των εκθέσεων που φιλοξενούνται στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ έχει ο Γιάννης Αργυριάδης.
«Συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Βόρεια Ελλάδα η γεωγραφική θέση, η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει θετικά και αποτελεί πόλο επενδυτικών ευκαιριών», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ
«Μετά τα εγκαίνια, θα έρθουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι και πολύ σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Β. Διαμαντάκης
«Πάνω από 150 εκατ. σε παραμεθόριες περιοχές Μακεδονίας – Θράκης από το νέο Αναπτυξιακό», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης– Τι προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ για τους δασμούς