- Newsroom
Για 4η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien, γιορτάζεται στη Θεσσαλονίκη η Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού στη Νέα Παραλία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Street Foods in Greece.
Το δελτίο τύπου σημαιώνει:
Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μπορεί να ξεκινάει κι από το πιάτο μας!
Γι’ αυτό το Φεστιβάλ-θεσμός πλέον για την πόλη αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να ενημερωθείτε σχετικά με τα θαλάσσια ξενικά είδη, αλλά και να δοκιμάσετε μοναδικές συνταγές από Μπλε καβούρι Ατλαντικού συμβάλλοντας στη μείωση των πληθυσμών τους και στον μετριασμό των επιπτώσεών τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Από το 2020 περισσότεροι από 7.000 Θεσσαλονικείς κι επισκέπτες έχουν γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας στη Νέα Παραλία καταναλώνοντας περισσότερους από 3 τόνους Μπλε Καβουριού, με στόχο την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την υπεύθυνη κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών.
Για ακόμα μια χρονιά, οι πιο ένθερμοι σύμμαχοί μας στην προώθηση της κατανάλωσης θαλάσσιων ξενικών ειδών, σεφ Jonathan Harnett και Βασίλης Πανταζής, έχουν εμπνευστεί και θα σας προσφέρουν δωρεάν ξεχωριστές συνταγές με πρώτη ύλη από Μπλε καβούρι Ατλαντικού που μας διέθεσε η Forkys Foods!
Την Τετάρτη 18 Ιουνίου, 19:00-23:00, σας περιμένουμε, στις “Ομπρέλες” του Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία, όπου οι Jonathan Harnett και Βασίλης Πανταζής θα ετοιμάσουν για εσάς διαφορετικές συνταγές εμπνευσμένες από την Ελλάδα, την Ιαπωνία και το Μεξικό, βασισμένες στο ευρέως διαδεδομένο βρώσιμο ξενικό είδος της περιοχής, το Μπλε καβούρι Ατλαντικού (Callinectes sapidus). Μαζί μας επωφελούμενοι από τον Φάρο του Κόσμου θα παρασκευάζουν παραδοσιακές πίτες για να γεμιστούν ζεστές με καβουρόψιχα!
Η iSea θα βρίσκεται εκεί για να σας ενημερώνει για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, καθώς και να προτείνει ακόμη περισσότερες εναλλακτικές υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και ψαριών.
Παράλληλα, συνεργάτες μας από την incommon φέτος θα αναλάβουν τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφής και θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Τον ρυθμό θα μας δίνει και φέτος ο χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Plus Radio 102,6!
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη της Forkys Foods και του Plus Radio 102,6, στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien που πραγματοποιείται με τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση του Blue Marine Foundation.
Το Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού αποτελεί μια από τις δράσεις προώθησης βασικών μέτρων διαχείρισης το Μπλε Καβουριού, καθώς και της ενεργής συμμετοχή του κοινού και των εμπλεκόμενων φορέων στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τις «Οδηγίες για την Αναγνώριση και Εισαγωγή Κατάλληλων Μέτρων για τη Μείωση Νέων Εισαγωγών και για την Εξάλειψη/Έλεγχο των Ξενικών Ειδών» και την αναφορά "Ορθές πρακτικές και μέτρα διαχείρισης για το Μπλε Καβούρι στη Μεσόγειο" που έχουν εκδοθεί από Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές SPA/RAC με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενεργειακής Ασφάλειας της Ιταλίας.
Βρείτε την πρόσκληση εδώ.