Θεσσαλονίκη: Η τεχνητή νοημοσύνη εχθρός ή σύμμαχος της δημοσιογραφίας;

Συζήτηση στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης - Την Τρίτη παρουσιάζεται ο κώδικας δεοντολογίας χρήσης της στα μέσα ενημέρωσης

- Newsroom

Σε ποιο βαθμό η τεχνητή νοημοσύνη επιδρά στην είδηση; Απειλείται ο ρόλος των δημοσιογράφων από τη χρήση της; Ποιο είναι το πλαίσιο προστασίας που μπορούμε να θέσουμε; Η νέα εποχή της επικοινωνίας, η προπαγάνδα, τα fake news και τα deep fake, προκάλεσαν συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), η οποία άλλωστε έχει ως βασικό θέμα της φέτος την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδρασή της στην πνευματική εργασία.

Για ένα νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί όχι μόνο ο χώρος της δημοσιογραφίας, αλλά και η ίδια η ζωή μας τα επόμενα χρόνια, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, που στάθηκε κυρίως στο κομμάτι της παραπληροφόρησης, το οποίο -όπως είπε- απειλεί τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. «Αν μάλιστα γίνει στρατευμένα και στρατηγικά -όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις- η παραπληροφόρηση απειλεί κυβερνήσεις, κυβερνητικές και υπηρεσιακές δομές, την οικονομία, τα συστήματα εθνικής ασφάλειας και την εθνική ασφάλεια πολλών χωρών, απειλεί την επιστημονική γνώση και τη δημόσια προβολή ερευνητικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων, αφού πολλές φορές μπορεί να τα διαστρεβλώσει και να δημιουργήσει θέματα στον χώρο της υγείας, στον χώρο της διατροφής, στον χώρο της ψυχικής υγείας», επισήμανε ο κ. Γαλαμάτης, δίνοντας ως παράδειγμα το πώς λειτούργησαν οι κοινωνίες στην περίοδο του Covid, ορμώμενες από πληροφορίες για τη νόσο, για τα εμβόλια ή για το ρόλο κάποιων φαρμάκων.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον επαγγελματία δημοσιογράφο, ενώ αντίθετα, μπορεί να γίνει σύμμαχός του. «Το γεγονός το δημιουργεί ο άνθρωπος, το δημιουργεί η κοινότητα και παράγεται μέσα στη κοινωνία. Αυτός που πρώτος θα το μεταδώσει είναι πάλι ένα κομμάτι της κοινότητας και της κοινωνίας: Είναι ο δημοσιογράφος. Βέβαια, από τη στιγμή που θα παραχθεί το άρθρο γνώμης για ένα γεγονός και μετά, χρειάζονται περισσότερες δικλίδες», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα «όπλα» που έχει ο χώρος των μέσων ενημέρωσης για να αντιμετωπίσει την ψηφιακή επέλαση, τα οποία είναι ο επαγγελματισμός, η δεοντολογία και η διαφάνεια.

Όσον αφορά στη διαφάνεια συγκεκριμένα, ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αναφέρθηκε στα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που έχουν θεσπιστεί, κάνοντας -όπως τόνισε- το πεδίο απολύτως ξεκάθαρο. «Πλέον ο κάθε πολίτης μπορεί να δει για κάθε ιστοσελίδα και για κάθε εφημερίδα ποια είναι η ιδιοκτησία και ποιος ο διευθυντής σύνταξής της. Και έχουμε συνδέσει όλη αυτή η διαδικασία με το προνόμιο που αποκτά κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο όταν εντάσσεται στα μητρώα, να απολαμβάνει κάθε μορφής κρατική ενίσχυση, κρατική διαφήμιση, κρατική υποστήριξη», εξήγησε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι πριν από δύο χρόνια δούλευαν δημοσιογράφοι σε εφημερίδες ή σε ιστοσελίδες που δεν ήξεραν τα αφεντικά τους ή ήμασταν εμείς αναγνώστες εφημερίδων και ιστοσελίδων, χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) Σωτήρης Τριανταφύλλου μίλησε για ένα πολύ σημαντικό βήμα που κάνει η χώρα μας, μέσω των Ελλήνων δημοσιογράφων, το οποίο είναι ένας κώδικας δεοντολογίας για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα ενημέρωσης, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την ερχόμενη Τρίτη. «Έχουμε κάνει ένα βήμα το οποίο δεν το έχει κάνει κανένας άλλος, καμία ένωση συντακτών στην Ευρώπη, κανένας άλλος επαγγελματικός σύλλογος στην Ελλάδα. Μόνο κατευθυντήριες γραμμές έχουμε πάρει από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Γιατί είναι χαοτική η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και πρέπει να βάλουμε όριο, πλαίσιο και κανόνες σε αυτό, προκειμένου να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να μας βοηθήσει, να γίνει σύμμαχός μας και να τη χρησιμοποιήσουμε για καλό σκοπό», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας μόνο προς το παρόν, ότι κεντρική θέση στον συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας θα έχει ο άνθρωπος, δηλαδή ο δημοσιογράφος, ο οποίος θα ελέγχει το τελικό προϊόν.

Τη συζήτηση συντόνισε ο εκδότης, δημοσιογράφος και μέλος ΔΣ του ΕΛΙΒΙΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού) Γιώργος Μουρούτης.

Loader