Θεσσαλονίκη: Η βιώσιμη γαστρονομία στο επίκεντρο της 2ης Γιορτής Ανακύκλωσης Μαγειρικών Σκευών και Τηγανέλαιου

«Στόχος μας η βιώσιμη γαστρονομία – μια κουλτούρα παρασκευής τροφής φιλική προς το περιβάλλον», σημειώνει ο Β. Γάκης

Τη 2η Γιορτή Ανακύκλωσης Μαγειρικών Σκευών και Τηγανέλαιου διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουνίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στην πόλη.

Η δράση που πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από τις 8:00 το πρωί και πρόκειται να διαρκέσει ως τις 8:00 το βράδυ, με τη συμμετοχή πολιτών και επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι καλούνται να φέρουν παλιά μαγειρικά σκεύη και χρησιμοποιημένα τηγανέλαια.
«Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται η δράση ανακύκλωσης μαγειρικών σκευών και τηγανελαίων από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αν και η ανακύκλωση αποτελεί αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Τουρισμού, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Αυτό σημαίνει βιώσιμη γαστρονομία – μια κουλτούρα παρασκευής τροφής φιλική προς το περιβάλλον», σημειώνει στο emakdedonia.gr o Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης.

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καλούμε τους πολίτες να φέρουν παλιά μαγειρικά σκεύη και χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, τα οποία θα ανακυκλωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Η περσινή ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, και εκτιμώ ότι και φέτος, καθώς η ημέρα προχωρά και η θερμοκρασία πέφτει, η συμμετοχή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη», ανέφερε σχετικά.

Ως ένα μικρό συμβολικό «αντίδωρο» σε όσους συμμετέχουν φέρνοντας σκεύη ή έλαια για ανακύκλωση, ο Δήμος προσφέρει μια μικρή ντοματιά, την οποία μπορούν να φυτέψουν στο μπαλκόνι ή στον κήπο τους – προωθώντας έτσι την επαφή με τη γη και τις αξίες της αυτάρκειας και της οικολογικής συνείδησης.

dimos-thessalonikis-imera-anakoiklwsis-5.jpg?v=0
dimos-thessalonikis-imera-anakoiklwsis-3.jpg?v=0

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι πολίτες μπορούν να παραδώσουν παλιά και φθαρμένα μαγειρικά σκεύη – όπως κατσαρόλες, τηγάνια και κουτάλες, μεταλλικά ή πλαστικά – τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω σε ένα μεγάλο πράσινο γράμμα G, σύμβολο της συμμετοχής της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο της UNESCO.
Η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Ανάπτυξης Συστημάτων Κυκλικής Οικονομίας θα αναλάβει την αποκομιδή και ανακύκλωση των συλλεχθέντων υλικών.

dimos-thessalonikis-imera-anakoiklwsis-4.jpg?v=0

Όσον αφορά τα τηγανέλαια, οι πολίτες καλούνται να τα προσκομίσουν σε πλαστικά μπουκάλια 1,5 λίτρου και να τα τοποθετήσουν στους ειδικούς κάδους της εταιρείας «Πράσινο Λάδι». Το υλικό αυτό θα προωθηθεί για την παραγωγή βιοντίζελ, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO₂ έως και 90%, ενώ παράλληλα προστατεύει το αποχετευτικό σύστημα και τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Η δράση υλοποιείται με τη στήριξη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, της εταιρείας «Πράσινο Λάδι» και της Agris Α.Ε. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί η κουλτούρα της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των πολιτών, με τρόπο πρακτικό, δημιουργικό και οικολογικά επωφελή.

dimos-thessalonikis-imera-anakoiklwsis-1.jpg?v=0

Loader