Θεσσαλονίκη: Όλοι εναντίον όλων στο διαγωνισμό για τις 43 λεωφορειακές γραμμές των ΚΤΕΛ

Συμμετοχή στο διαγωνισμό δήλωσαν τέσσερα σχήματα τα οποία υπέβαλαν σχετικό φάκελο στις 15 Νοεμβρίου 2024

Μπαράζ προσφυγών μεταξύ των τεσσάρων εταιρικών σχημάτων τα οποία συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανάληψη του μεταφορικού έργου των 43 λεωφορειακών γραμμών στην περιαστική ζώνη της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε χθες, τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας.

Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο έργο έχει παραχωρηθεί σταδιακά, από τον Μάιο του 2019 στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής και Κιλκίς, μέσω διαδοχικών συμβάσεων παραχώρησης, μονοετούς διάρκειας, χωρίς ουσιαστική διαγωνιστική διαδικασία καθώς πάντα υπήρχε ένας μόνο υποψήφιος ανάδοχος, τα ΚΤΕΛ.

Η τελευταία τέτοια σύμβαση υπογράφηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, έχει διάρκεια ως το τέλος του 2025 με προαίρεση άλλους δύο μήνες. Στόχος είναι, έως τη λήξη αυτής της σύμβασης να έχει προκύψει ανάδοχος από τον διαγωνισμό ο οποίος προκηρύχθηκε στις 23 Αυγούστου 2024 από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ). 

Συμμετοχή στο διαγωνισμό δήλωσαν τέσσερα σχήματα τα οποία υπέβαλαν σχετικό φάκελο στις 15 Νοεμβρίου 2024. Οι υποψήφιοι ανάδοχοι είναι:

- Η κοινοπραξία ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και Σερρών, μαζί με την εταιρεία AMCO που δραστηριοποιείται στην τηλεματική.

- Η ιταλική κοινοπραξία ΑΤΜ SPA-AZIENDA TRASPORTI MILANESI η οποία δραστηριοποιείται ήδη στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης καθώς συμμετέχει μαζί με τη γαλλική Egis Projects S.A.S. στην κοινοπραξία ΤΗΕΜΑ που έχει αναλάβει τη λειτουργία του μετρό.

- Η τουρκικών συμφερόντων GURSEL η οποία εκτελεί συγκοινωνιακό έργο σε πόλεις της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Ιορδανίας.

- Η ισπανική ALSA που εκτελεί συγκοινωνιακό έργο σε πόλεις της Ισπανίας της Βρετανίας, αλλά και στην Κύπρο.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το emakedonia.gr από τον έλεγχο των δικαιολογητικών που έγινε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού κόπηκε η τουρκική εταιρεία GURSEL.


Οι προσφυγές

Στο μεταξύ, χθες τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία υποβολής προδικαστικών προσφυγών από τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emakegonia.gr υποβλήθηκαν πολλές προσφυγές μεταξύ των ανταγωνιστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κοινοπραξία ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, ΚΤΕΛ Σερρών και AMCO κατέθεσε δύο προσφυγές σε βάρος της ιταλικής κοινοπραξίας και της ισπανοκυπριακής.

Η τουρκικών συμφερόντων GURSEL κατέθεσε τρεις προσφυγές. Η πρώτη είναι κατά της απόφασης της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού με την οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή ο αποκλεισμός αφορούσε τυπικό λόγο και συγκεκριμένα, γνήσιο υπογραφής το οποίο πιστοποιούσε δικηγόρος αντί για το ΚΕΠ.

Οι άλλες δύο προσφυγές της GURSEL στρέφονται κατά δύο εκ των υποψηφίων αναδόχων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή προδικαστική προσφυγή κατέθεσε και η ισπανοκυπριακή κοινοπραξία με την οποία στρέφεται κατά ανταγωνιστή της. Έως αργά το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν κατέθεσε προσφυγές και η ιταλική κοινοπραξία.

Το χρονοδιάγραμμα

Η πληθώρα των προσφυγών αναμένεται να πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Η εξέταση των προσφυγών θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα από την Επιτροπή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Στη συνέχεια, εντός του Ιουνίου πρόκειται να σταλεί πρόσκληση προς του εναπομείναντες υποψήφιους αναδόχους ώστε να προσέλθουν στον λεγόμενο «ανταγωνιστικό διάλογο». Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει ως τα μέσα καλοκαιριού και αμέσως μετά οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα κληθούν να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους.

Όπως είχε δηλώσει στο emakedonia.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας ο ανταγωνιστικός διάλογος «θα αφορά την ετοιμότητα του κάθε αναδόχου στις απαιτήσεις που περιγράφονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού. Δηλαδή στο στόλο των λεωφορείων, τα αμαξοστάσια, στους οδηγούς καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα».

toskas-oseth.jpg?v=0

Ο κ. Τόσκας εκτιμά πως, «εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, έως τον Νοέμβριο θα μπορούμε να έχουμε τον ανάδοχο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Μάιο του 2026 ο ανάδοχος θα μπορεί να αναλάβει το έργο».

Τι προβλέπει ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού για τις 43 γραμμές η σύμβαση θα έχει διάρκεια έως 10+1 χρόνια (132 μήνες) εκ των οποίων έως ένα έτος η περίοδος μετάβασης από την ημερομηνία υπογραφής της έως την ημερομηνία έναρξης των υπηρεσιών και δέκα χρόνια η περίοδος παροχής μεταφορικών υπηρεσιών, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης των υπηρεσιών έως πέντε επιπλέον χρόνια εφόσον ικανοποιούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα καθορίσει ο ΟΣΕΘ στη Β’ φάση του διαγωνισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Το ελάχιστο έργο που θα πρέπει να εκτελεί ο ανάδοχος είναι 20.000.000 οχηματοχιλιόμετρα ανά έτος.

Σήμερα, το σύνολο του συγκοινωνιακού έργου στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 41,2 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα εκ των οποίων 22 εκατ. πραγματοποιεί ο ΟΑΣΘ και 19,2 εκατ. τα ΚΤΕΛ.

Ο εκτιμώμενος αριθμός λεωφορείων ανέρχεται σε τουλάχιστον 220, μαζί με τα εφεδρικά, ο οποίος ενδέχεται να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους οχημάτων ως προς το μέγεθος και τη χωρητικότητά τους. Από τα 220 οχήματα, τουλάχιστον 62 θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και της Εθνικής νομοθεσίας (Ν.4710/2020) περί μείωσης ρύπων. Από τα υπόλοιπα 158 οχήματα, τον πρώτο χρόνο (2026) τα μισά θα πρέπει να είναι καινούργια και από τον επόμενο όλα θα είναι καινούργια. Τα ηλεκτρικά θα μπουν σταδιακά σε κυκλοφορία από το 2027 και μετά.

Η χιλιομετρική αποζημίωση προς τον ανάδοχο προβλέπεται στα 2,2€ για τα θερμικά λεωφορεία και στα 2,4€ για τα «καθαρά» λεωφορεία. Σήμερα η αποζημίωση προς τα ΚΤΕΛ φτάνει στα 1,72 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο μαζί με τη ρήτρα καυσίμου.

Στη διακήρυξη προβλέπεται οικονομικό μπόνους προς τον ανάδοχο για την επιπλέον του πρώτου έτους επιβατική κίνηση που θα ελκύσει.

Loader