Θεσσαλονίκη: Τρεις οι ενδιαφερόμενοι για το αποτεφρωτήριο - Πώς ακριβώς θα είναι

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στα μέσα Αυγούστου, εφόσον δεν δοθεί παράταση

Ένας μήνας ακριβώς συμπληρώθηκε από τις 12 Ιουνίου οπότε βγήκε στον αέρα από τον δήμο Θεσσαλονίκης η δημόσια πρόσκληση με την οποία καλεί κάθε δυνητικό ενδιαφερόμενο επενδυτικό οργανισμό να καταθέσει φάκελο προτάσεων για την κατασκευή των υποδομών και την λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν.) σε χώρο εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίστηκε στους δύο μήνες, συνεπώς έως τα μέσα Αυγούστου, εφόσον δεν δοθεί παράταση. Στόχος της δημόσιας πρόσκλησης είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι να αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία του αποτεφρωτηρίου. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, οι οποίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα εκπονηθούν η τεχνική και η οικονομική μελέτη και θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Μήττα, όλη αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του χρόνου, αρχές του 2026.

Η Ριτσώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του emakedonia.gr έως σήμερα έχουν εμφανιστεί τρεις ενδιαφερόμενοι οι οποίοι εκδήλωσαν προφορικά το ενδιαφέρον τους. Μία από τις εταιρείες είναι αυτή η οποία λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα. Σε επικοινωνία που είχε το emakedonia.gr με τον Αντώνη Αλακιώτη, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, εκ των βασικών μετόχων του αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης εταιρείας για το ΚΑΝ της Θεσσαλονίκης για το οποίο έχει ενημερώσει, όπως είπε, τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη και τον γενικό γραμματέα του δήμου.
Ο κ. Αλακιώτης ανέφερε ότι εντός του μήνα θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στο δήμο στην οποία θα περιλαμβάνονται και όσα θα πρέπει να γίνουν εντός αλλά και πέριξ του χώρου όπου θα λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση θα περιλαμβάνει τη λειτουργία δύο κλιβάνων ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατά την περίοδο συντήρησης του καθενός η οποία γίνεται κάθε έξι μήνες από ειδικούς συντηρητές που έρχονται από την Αγγλία.

«Θα πρέπει να ξέρει ο δήμος ότι το αποτεφρωτήριο τα πρώτα χρόνια δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Χρειάζονται τουλάχιστον 1.200 αποτεφρώσεις το χρόνο για να είναι βιώσιμο, αλλά σήμερα ο αριθμός των αποτεφρώσεων από την περιοχή άνω της Θεσσαλίας είναι περίπου 500 με 600. Ωστόσο, εφόσον τεθεί σε λειτουργία το ΚΑΝ προοδευτικά θα αυξηθεί και ο αριθμός των αποτεφρώσεων, όπως έγινε και στη Ριτσώνα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Αλακιώτη η επένδυση θα φτάσει στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ και έως ότου αυξηθεί ο αριθμός των αποτεφρώσεων πιθανότατα δεν θα χρειάζεται να λειτουργεί καθημερινά.

Άλλοι δύο

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου ενδιαφέρον υπήρξε και από άλλους δύο. «Ο πρώτος είναι ένα γραφείο κηδειών το οποίο ενδιαφέρεται και για τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου, ενώ ο δεύτερος είναι μηχανικός ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για την κατασκευή. Θα περιμένουμε έως το τέλος της προθεσμίας να δούμε ποιοι άλλοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα αξιολογήσουμε όλες τις προτάσεις και θα προχωρήσουμε», αναφέρει ο κ. Μήττας.

Ο Βασίλης Μπαμπούλας, εκπρόσωπος του ομώνυμου γραφείου κηδειών δήλωσε στο emakedonia.gr ότι «θα εξετάσουμε τα δεδομένα και θα δούμε εάν και πως θα κινηθούμε». Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς, όπως είπε, το ΚΑΝ της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί τελικά πρόταση στο δήμο, από κάποια συνεργαζόμενα γραφεία κηδειών.

Τι θα περιλαμβάνει

Όπως εξηγείται από το δήμο, η δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι διερευνητική, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα και ο δήμος έχει το δικαίωμα να αντλήσει το σύνολο ή τμήματα των προτάσεων και να τα περιλάβει στον δικό του σχεδιασμό σε επόμενο διαγωνιστικό στάδιο της διαδικασίας επενδυτικής αξιοποίησης.

Σύμφωνα, πάντως, με τη δημόσια πρόσκληση το ΚΑΝ θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητα κτίρια των οποίων ο περιβάλλον χώρος θα διαμορφώνεται με υπαίθριες κατασκευές (πέργκολες) και άλλες μικροκατασκευές π.χ. σιντριβάνι, χώροι εναπόθεσης τέφρας κ.λπ. Η διάταξη των εσωτερικών χώρων του κύριου κτιρίου και η επιλογή των στοιχείων που συνθέτουν τον εξωτερικό δημόσιο χώρο του αποτεφρωτηρίου, θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα την αναγκαιότητα της διακριτικότητας ως προς τις ιδιαίτερες κοινωνικές διαδικασίες που θα λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός αυτού.

Το μεγάλο (κύριο) κτίριο θα αποτελείται από ισόγειο μεθ’ υπογείου. Στο ισόγειο αναπτύσσονται οι κύριες λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου: αίθουσα τελετών, αποτεφρωτήριο, αίθουσα συγγενών, και βοηθητικοί χώροι όπως αποθήκη, γραφεία, W.C κ.λπ. Στο υπόγειο θα υπάρχουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την λειτουργία του αποτεφρωτήρα. Το δεύτερο κτίριο θα έχει χρήση αναψυκτηρίου.

Loader