Δεν είναι και λίγα αυτά που τα τελευταία χρόνια έγιναν στη χώρα μας, έτσι ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει την Ευρώπη. Μπορεί τα χρόνια των μνημονίων να μεγάλωσαν τη δυσπιστία μερίδας πολιτών απέναντι σε αυτό που παλιά λέγαμε «πολιτισμένη Δύση», αλλά σιγά-σιγά είδαμε κάποια αποτελέσματα εκσυγχρονισμού. Πολλοί λένε ότι οι Γερμανοί και γενικότερα οι Βορειοευρωπαίοι δε θα άντεχαν τόση μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ, όπως συνέβη στη χώρα μας. Οι Έλληνες άντεξαν και αυτό που επακολούθησε μάς έχει φέρει πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι αλλαγές που έγιναν ιδιαίτερα στο επίπεδο του ψηφιακού κράτους, αλλά και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ήταν πολύ μεγάλες και ίσως να μην τις έχουμε συνειδητοποιήσει. Και μόνο η κατάργηση των απαράδεκτων γκισέδων στις διάφορες εφορίες της χώρας ήταν μία τρομακτική αλλαγή, το ίδιο και το ψηφιακό κράτος, όπου πια όλα τα απαραίτητα έγγραφα και βεβαιώσεις που αφορούν για παράδειγμα τα φορολογικά στοιχεία του έτους κινούνται πλέον μέσω του TAXIS.
Βέβαια ο Έλληνας δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει τις κουτοπονηριές του για να ξεγελάσει το κράτος, δηλαδή τον εαυτό του. Έλεγε πρόσφατα κυβερνητικός αξιωματούχος ότι συχνά στη διάρκεια του περίφημου Forum των Δελφών υπάρχουν εστιατόρια που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Ακόμα και αν ως πελάτης τους είναι υπουργός! Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ έχει στείλει την επομένη συνεργεία του ΣΔΟΕ σε μαγαζιά όπου ο ίδιος έφαγε χωρίς να του δοθεί απόδειξη.
Φυσικά σε άλλες χώρες τα πράγματα έχουν τρέξει ακόμα πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, εδώ και χρόνια στη Σουηδία σε πολλές περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων η φορολογική δήλωση περιορίζεται πια σε ένα από ερώτημα στο κινητό τηλέφωνο. Και με ένα «ναι» ή ένα «όχι» ο κάθε πολίτης, απαντώντας στο ερώτημα αν αποδέχεται το ποσό φόρου που του προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να κλείσει τη φορολογική του δήλωση! Το ωραίο βέβαια είναι ότι την τελευταία ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση αλκοόλ των Σουηδών, που τρέχουν στα μπαρ για να πνίξουν τον πόνο τους ξέροντας ότι το μπιλιετάκι θα είναι μεγάλο. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
Σουηδία δεν έχουμε γίνει ακόμα, ούτε θα γίνουμε γρήγορα, όμως σιγά-σιγά κάποια πράγματα γίνονται και προχωρούν. Και παρά τις καθυστερήσεις και κάποιες φορές τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην υλοποίηση των αλλαγών, το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού της χώρας έχει μπει στο αυλάκι. Αυτό που σίγουρα θα βοηθήσει είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη κατανόηση από τον καθένα μας του μεριδίου της κοινωνικής ευθύνης που μάς αναλογεί…
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 04.05.2025