Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλ Σίσι - Οι δηλώσεις των δυο ηγετών (βίντεο)
Στενή συνεργασία με την Ελλάδα βλέπει ο Αιγύπτιος πρόεδρος
- Newsroom
Θερμή ήταν η υποδοχή του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο πρώτος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Κωνσταντίνο Τασούλα.
Αμέσως μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Αλ Σίσι ακολούθησαν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου και, ενώ αυτή την ώρα γίνονται οι δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε.
«Υπογράψαμε με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας- Καΐρου, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Συζητήσαμε για τον ρόλο της Αιγύπτου σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αφήνοντας αιχμές και κατά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».
Κοινές είναι οι θέσεις των δύο κρατών για τις εξελίξεις στη Συρία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, που ζήτησε να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αξία της ναυσιπλοΐας και στον τομέα της ενέργειας όπου υπάρχουν πολλά έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα και κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβαμε.
«Αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο. Έχει σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα εγκαίνια του αιγυπτιακού μουσείου. Θα είμαστε μαζί σας σ' αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», κατέληξε.
Εταιρική στρατηγική σχέση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή αλλά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αποδεικνύει, όπως είπε, τις άριστες σχέσεις μεταξύ μας. «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι η Ελλάδα το 2011 είχε προσπαθήσει μέσω της ΕΕ να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε σε αυτό. «Δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αγία Αικατερίνη στο Σινά, καθώς όπως είπε, οι άνθρωποι στην Αίγυπτο τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυφωνία.
Τα μηνύματα για το μεταναστευτικό και τη συνεργασία με την Ελλάδα
Στην αντιφώνησή του μετά την υποδοχή από τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ. Αλ Σίσι αναφέρθηκε στα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο ενώ ειδική ήταν η αναφορά του στο μεταναστευτικό.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.
Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»
«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Ο κ. Αλ Σίσι αφού απηύθυνε «θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό», τόνισε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της ειρήνης τονίζοντας ότι ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής.
«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
O Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «καμία συγχώνευση στρατιωτικών νοσοκομείων δεν γίνεται, καμία ιδιωτικοποίηση τους και καμία αλλοίωση του χαρακτήρα τους όπως έχουν ως σήμερα»