Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις απευθείας αναθέσεις - Τρεις τομές για να μπει τέλος στο «πάρτι» αδιαφάνειας

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απευθείας αναθέσεις της τριετίας ξεπερνούν τα 10,5 δισ. ευρώ

- Newsroom

Πρωτοβουλία για τον περιορισμό των απευθείας αναθέσεων αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών οργανισμών σχετικά με ζητήματα χρηστής διαχείρισης και διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, την τελευταία εξαετία οι απευθείας αναθέσεις ξεπερνούν συνολικά τα 10,5 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν και οι συμβάσεις που έγιναν με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, καθώς και όσες πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, το συνολικό ποσό εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ.

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την ορθολογικότερη χρήση των δημόσιων πόρων, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τροπολογία που περιλαμβάνει τρεις βασικές παρεμβάσεις:

  1. Διεύρυνση του ισχύοντος περιορισμού: Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 118 παρ. 5 του ν. 4412/2016 και άρθρο 50 παρ. 5 του ν. 4782/2021) προβλέπει ότι οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να χρησιμοποιούν μέχρι το 10% των πιστώσεών τους για ορισμένες κατηγορίες απευθείας αναθέσεων. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ζητά την επέκταση του περιορισμού αυτού σε όλες τις κατηγορίες απευθείας αναθέσεων, ανεξαρτήτως αντικειμένου.
  2. Μείωση του ποσοστού: Το ανώτατο ποσοστό δαπανών για απευθείας αναθέσεις προτείνεται να μειωθεί από το 10% στο 5% των πιστώσεων κάθε αναθέτουσας αρχής, ώστε η χρήση της διαδικασίας αυτής να περιορίζεται μόνο σε απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις.
  3. Μείωση των οικονομικών ορίων: Τα όρια για τις απευθείας αναθέσεις προτείνεται να μειωθούν από 30.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) σε 20.000 ευρώ για αγαθά και υπηρεσίες και από 60.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) σε 30.000 ευρώ για έργα.

Το κόμμα υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στον περιορισμό των εξαιρέσεων από τη διαδικασία του ανοικτού ανταγωνισμού και στη θωράκιση της διαφάνειας στη διαχείριση των δημόσιων συμβάσεων. Όπως τονίζεται, τυχόν άρνηση αποδοχής της τροπολογίας αυτής θα μπορούσε να εκληφθεί ως αποδοχή της υφιστάμενης κατάστασης.

Loader