ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Ταράζει τα (εμφιαλωμένα) νερά

- Newsroom

Μετά τις συμφωνίες της ΕΥΑΘ με τη "Μαλαματίνα" και την ¨"Ξυνό Νερό" για την παραγωγή επιτραπέζιου εμφιαλωμένου νερού στο παιχνίδι μπαίνει και η συμφερόντων Λιακουνάκου "Μυστράς" που κατέχει ποσοστό της "Σουρωτή"

της Μαρίας Μαθιοπούλου

Κάθε άλλο πάρα ήρεμα είναι τον τελευταίο καιρό τα… νερά στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου ύδατος, με αιχμή του δόρατος τη Βόρεια Ελλάδα. Νέοι παίκτες κάνουν την εμφάνισή τους σε έναν κλάδο που παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ετήσιας ανάπτυξης, περίπου 8% τα τελευταία χρόνια, ωφελημένος κατά κύριο λόγο από τη στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Η έντονη κινητικότητα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τα σημαντικά αναπτυξιακά περιθώρια της ελληνικής αγοράς, με δεδομένο μάλιστα ότι στη Δυτική Ευρώπη η κατά κεφαλήν κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού ξεπερνά τα 200 λίτρα ετησίως, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει καν τα 100.
Μετά την απόφαση ΕΥΑΘ και Μαλαματίνα να συνασπίσουν τις δυνάμεις τους για την είσοδο στην παραγωγή επιτραπέζιου εμφιαλωμένου νερού, μια νέα πολυαναμενόμενη κίνηση έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγες ημέρες. Εταιρεία συμφερόντων του Θωμά Λιακουνάκου της Axon Holdings, η ΜΥΣΤΡΑΣ ΑΕ Επενδύσεων και Επιχειρηματικών Συμμετοχών, εμφανίστηκε να κατέχει το 13% της Σουρωτή, προαναγγέλλοντας την ενασχόληση του αθηναϊκού ομίλου με το νερό και το ενδιαφέρον του για την περιοχή.
Στα τέλη Μαΐου ΕΥΑΘ και Μαλαματίνα είχαν ταράξει τα νερά ανακοινώνοντας πως θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινής εταιρείας που θα υλοποιήσει επένδυση 8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού. Η νέα εταιρεία θα φέρει την επωνυμία “ΕΥΑΘ - Μαλαματίνα” και εκτιμάται ότι θα παρουσιάζει ετησίως κύκλο εργασιών της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. Για τη διάθεση του νέου προϊόντος μάλιστα θα αξιοποιηθεί το δίκτυο διανομής της Μαλαματίνα.
Η Μαλαματίνα, παραγωγός της ομώνυμης ρετσίνας, έκανε μέσω της συμφωνία της με την ΕΥΑΘ το δεύτερο βήμα της στο εμφιαλωμένο νερό. Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία απέκτησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης της πηγής Δουμπιά, του νερού που βρίσκεται υπό τη διαχειριστική της ευθύνη και πάλι στην αγορά. Στην παρούσα φάση “τρέχει” επενδυτικό πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ για την εταιρεία Δουμπιά, η νέα μονάδα της οποίας παράγει με δυναμικότητα της τάξεως των 35.000 μπουκαλιών την ώρα.
Και η ΕΥΑΘ όμως δείχνει τη στρατηγική της επιλογή να ασχοληθεί με το εμφιαλωμένο νερό. Για του λόγου το αληθές, μετά το βήμα με τη Μαλαματίνα, διαπραγματεύεται συμφωνία στο χώρο του εμφιαλωμένου νερού και με τη Δημοτική Επιχείρηση Εμπορική και Βιομηχανική “Ξυνό Νερό” στη Φλώρινα. Οι συζητήσεις της ΕΥΑΘ με εκπροσώπους της δημοτικής επιχείρησης αλλά και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της εισηγμένης στο μετοχικό κεφάλαιο της “Ξυνό Νερό”. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, απαιτούνται επενδύσεις ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και για τη διεύρυνση του δικτύου διανομής και πωλήσεων.
Άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν πως η προσπάθεια νέων παικτών να αξιοποιήσουν τη δυναμική παλαιών εταιρειών του κλάδου είναι θεμιτή, αφού ο έντονος ανταγωνισμός καθιστά δυσκολότερο το να χτισθεί κάτι από το μηδέν. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και μεγάλες εταιρείες εμφιαλωμένων νερών αποκτούν υφιστάμενα εμφιαλωτήρια. Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ελέγχεται από μικρό αριθμό επιχειρήσεων, δημιουργώντας συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά. Όσο για τη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται, σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό, καθώς οι μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες -ανοδική θερμοκρασία και περιορισμός φυσικών πόρων στα νότια- έχουν αρχίσει να δείχνουν πως ο βορράς εμφανίζει προοπτικές.

ΤΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" ΤΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ
Το εμφιαλωμένο νερό διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: στο ανθρακούχο νερό και στο ήρεμο (still). Στην ελληνική αγορά, με κριτήριο την ποσότητα, το 93% με 94% μεταφράζεται σε ήρεμο νερό και ποσοστό 6% με 7% σε ανθρακούχο. Στην ευρωπαϊκή αγορά πάντως το ανθρακούχο νερό έχει τα ηνία της αγοράς.
Στην κατηγορία των ανθρακούχου νερού περιλαμβάνονται τα οξυανθρακούχα και μαγνησιούχα νερά, αλλά και απλά νερά με διοξείδιο του άνθρακα. Το δε ήρεμο νερό διακρίνεται σε μεταλλικό -που χαρακτηρίζεται είτε από τη μεταλλικότητά του είτε από τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο- και σε επιτραπέζιο.
Η πορεία του κλάδου των εμφιαλωμένων νερών, σύμφωνα με μελέτη της ICAP, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν κυρίως μεταξύ των μηνών Απριλίου και Οκτωβρίου κάθε έτους, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται οι υψηλότερες πωλήσεις εμφιαλωμένων νερών, καθώς και από την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον, η ανεπάρκεια ή οι αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ευνοούν τη ζήτηση των εμφιαλωμένων νερών. Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς εμφιαλωμένων νερών ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1995 - 2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 10% (βάσει ποσότητας).

Το προφίλ των καταναλωτών
Θεσσαλονικός και single

Η αγορά των ήρεμων νερών παρουσιάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, ποσοστά διείσδυσης μεγαλύτερα του 90%. Συνήθως καταναλώνονται τουλάχιστον δύο μπουκάλια την εβδομάδα, ενώ ιδιαίτερη δυναμική, μεταξύ των δύο πόλεων, δείχνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, οι άγαμοι που ζουν μόνοι και οι καταναλωτές ηλικιών 25 έως 34 ετών.
Όσον αφορά τα ανθρακούχα νερά στις δύο πόλεις η ετήσια κατανάλωση ξεπερνά το 40% και είναι αυξημένη στη Θεσσαλονίκη, στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών, στους καταναλωτές αναψυκτικών και αλκοόλ και στους singles. Η κατανάλωση πάντως είναι περισσότερο περιστασιακή, με λιγότερο από δύο μπουκάλια την εβδομάδα.

Loader