ΔΕΘ: Εν αναμονή για το τελικό σχέδιο ανάπλασης, τα δύο «αγκάθια», το μήνυμα του Στ. Αγγελούδη. Του Νίκου Ηλιάδη

Πολλά ήταν τα ενδιαφέροντα τα οποία προέκυψαν από τη ημερίδα Fast Forward Forum 2025 την οποία διοργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα η «Μακεδονία της Κυριακής» και το emakedonia.gr.

Θα σταθώ εδώ μόνο σε ένα, καθώς το σύνολο των “ειδήσεων” που βγήκαν από τα τρία πάνελ της ημερίδας δημοσιεύεται στο σημερινό κυριακάτικο φύλλο. Πρόκειται για το πολύπαθο και πολυθρύλητο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ το οποίο έφτασε αισίως στον 13ο χρόνο, απ' όταν ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα.

stelios-aggeloudis.jpg?v=0

Δύο ήταν οι πλέον ενδιαφέρουσες αναφορές απ' όσες έγιναν για το θέμα αυτό, στην ημερίδα. Η πρώτη ήταν του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη ο οποίος φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα προς το Υπερταμείο λέγοντας πως “το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ θα πρέπει να εξυπηρετεί τους στόχους της Έκθεσης και όχι το real estate”. Συγχρόνως διερωτήθηκε “τι χρειάζεται ένα ακόμη εμπορικό κέντρο (μέσα στην Έκθεση), δίπλα στο εμπορικό κέντρο της πόλης”. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αγγελούδης κάνει ευθέως λόγο για την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και το real estate το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάπλασης, δηλαδή η κατασκευή εμπορικού-επιχειρηματικού κέντρου και ξενοδοχείου, να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος του δημάρχου προς το Υπερταμείο γίνεται ευκολότερη εάν συνυπολογίσει κανείς όσα δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO. 

Στην παρέμβασή του στην ημερίδα ο Τάσος Τζήκας επανέλαβε το δίλημμα πως “ή θα κάνουμε αυτό το σχέδιο ανάπλασης το οποίο μελετούμε εδώ και δώδεκα χρόνια, μια ανάπλαση που την έχει ανάγκη η πόλη, ή δεν θα γίνει τίποτε”.

tasos-tzikas.jpg?v=0

Είπε, όμως, παράλληλα, πως “ο προϋπολογισμός του έργου πρέπει να παραμείνει στα 300 εκατ.” και σημείωσε ότι “εάν χρειαστεί είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε και το οικοδομικό αποτύπωμα σε όλο το πλάτος της παρέμβασης”.

Είναι προφανές ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται μια διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπερταμείου και των ιδιωτών οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο ΣΔΙΤ της ανάπλασης. Διαπραγμάτευση την οποία παρακολουθούν, αναμένοντας τα αποτελέσματά της ο δήμος Θεσσαλονίκης και η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO.

Η διαπραγμάτευση αφορά, όπως είναι λογικό, το χρηματοδοτικό μοντέλο και φυσικά και τα ανταλλάγματα τα οποία θα πάρει ο ανάδοχος, έναντι των κεφαλαίων που θα επενδύσει.

Στις αρχές Μαρτίου το στέλεχος του Υπερταμείου Παναγιώτης Σταμπουλίδης είχε αιφνιδιάσει όταν δήλωσε εδώ στη Θεσσαλονίκη ότι το κόστος της ανάπλασης ανέβηκε από τα 300 εκατ., στα 370. Η δήλωση εκείνη θορύβησε, τόσο τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO η οποία φάνηκε να μην γνωρίζει αυτή την εξέλιξη, όσο και το δήμο Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες μετά, το Υπερταμείο έσπευσε να “μαζέψει” τον προϋπολογισμό, εκ νέου στα 300 εκατ. Όμως, για να συμβεί αυτό ζητήθηκε να περικοπούν μερικές χιλιάδες από την σχεδιαζόμενη επιφάνεια δόμησης. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται τώρα, είναι από που θα περικοπούν αυτά τα τετραγωνικά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με τη δήλωσή του στην ημερίδα FFF2025 ότι “το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ θα πρέπει να εξυπηρετεί τους στόχους της Έκθεσης και όχι το real estate”, στέλνει το μήνυμα ότι αν κάτι πρέπει να περικοπεί, αυτό δεν θα πρέπει να γίνει (μόνο) σε βάρος του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου.

Από τη δική του σκοπιά, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, με τη δήλωσή του πως “εάν χρειαστεί είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε και το οικοδομικό αποτύπωμα σε όλο το πλάτος της παρέμβασης”, ζητά η περικοπή να γίνει οριζόντια, τόσο στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, όσο και στο ιδιωτικό real estate.

Από που θα κοπούν τα τετραγωνικά της δομημένης επιφάνειας είναι το ένα σημείο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης. Το δεύτερο είναι πόσα θα βάλει ο καθένας ώστε να συμπληρωθεί ο κουμπαράς των 300 εκατ. ευρώ.

 Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί επανειλημμένα, και τα επανέλαβε στην ημερίδα FFF2025 ο κ. Τζήκας το ποσό αυτό θα καλυφθεί από το Δημόσιο με 120 εκατ. (90 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 30 από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), άλλα 120 εκατ. θα βάλει ο ιδιώτης με αντάλλαγμα το επιχειρηματικό κέντρο, το ξενοδοχείο και το υπόγειο πάρκινγκ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. θα καλυφθούν μέσω δανείου που θα συνάψει η ΔΕΘ-HELEXPO με την εγγύηση του Δημοσίου. Εν ολίγοις, το Δημόσιο, με διάφορους τρόπους, θα εισφέρει περί τα 180 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως και στις αρχές της εβδομάδας, το Υπερταμείο πρόκειται να καταλήξει στις τελικές προτάσεις του οι οποίες θα αφορούν, τόσο την τελική μορφή του σχεδίου ανάπλασης (με τη μείωση των τετραγωνικών), όσο και το χρηματοδοτικό μοντέλο.

Κι έπειτα είναι η σειρά της πόλης, ο δήμος, οι φορείς, οι πολίτες, να αξιολογήσουν αυτήν την τελική πρόταση, έχοντας κατά νου το συμφέρον της πόλης, και μόνον.