Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος: Η «αντίστιξη», ο βηματισμός και η μεγάλη απόφαση

Το «στοίχημα» αυτής της τετραετίας, μεταξύ άλλων όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι να δώσουμε στους νέους και τις νέες, περισσότερες, καλά αμειβόμενες δουλειές

- Newsroom

Του Δημήτρη Βενιέρη-Βελόπουλου

Υποψήφιου βουλευτή ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης


Τι σου είναι το διαδίκτυο… σαν τη ζωή θα μου πεις! Και εξηγούμαι. Πριν από λίγες ημέρες, όπως «σέρφαρα» στο διαδίκτυο για να μάθω τα τελευταία νέα, έπεσε το μάτι μου πάνω στην είδηση, ότι φοιτητές από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, κατασκεύασαν τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης, κερδίζοντας την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό, αφήνοντας μάλιστα πίσω παγκόσμιους εκπαιδευτικούς κολοσσούς, όπως τα πανεπιστήμια MIT και Prinston.

Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, είδα ότι καθηγητές ΕΛΜΕ σε κάποια γωνιά της Ελλάδας, προσπαθούσαν να αποτρέψουν για μία ακόμη φορά τη διαδικασία της αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, δύο ειδήσεις πιο κάτω, η υπουργός Παιδείας προσέφυγε -διαβάζω- και πάλι στη Δικαιοσύνη, εναντίον ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την απεργία δασκάλων και καθηγητών την ημέρα διενέργειας των εξετάσεων της ελληνικής PISA. Και σκέφτηκα σχεδόν αυτόματα: Οι πρώτοι, δεν είναι σίγουρα από αυτούς, που έχουν θέμα με την αξιολόγηση. Οι δεύτεροι, μία μικρή μερίδα συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, προσπαθούν πάση θυσία να μην αξιολογηθούν. Στην περίπτωση μάλιστα της PISA, δεν θέλουν να αξιολογηθεί καν και το επίπεδο των Ελλήνων μαθητών, γιατί άραγε; Μέσα στη ζωή λοιπόν, υπάρχουμε και συνυπάρχουμε όλοι. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε ποιο μοντέλο θα προκρίνουμε ως κοινωνία. Και αυτό είναι βαθιά πολιτικό θέμα.

Και επειδή σε λίγες μέρες έρχονται εκλογές, ας σκεφτούμε την «αντίστιξη», που προσφέρει η ίδια η ζωή, για να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να προχωρήσουμε ως πολίτες και ως χώρα.

Θέλουμε «αβέρτα» να μπαίνουν παιδιά στα πανεπιστήμια, όπως είπε η Θεανώ Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ, με πτυχία όμως χωρίς αντίκρισμα; Θέλουμε να κλείνουμε πονηρά το μάτι στην ήσσονα προσπάθεια, «ξορκίζοντας» την ελάχιστη βάση εισαγωγής;

Στην πραγματική ζωή, δεν πηγαίνεις μπροστά χτυπώντας τα νταούλια. Ούτε οι αγορές «τρομάζουν» με κάτι τέτοια, όπως άλλωστε αποδείχθηκε, ούτε οι αυριανοί εργοδότες.

Το «στοίχημα» αυτής της τετραετίας, μεταξύ άλλων όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι να δώσουμε στους νέους και τις νέες, περισσότερες, καλά αμειβόμενες δουλειές.

Τα παραδείγματα της Pfizer, της Cisco και της Deutsche Telecom στη Θεσσαλονίκη, κινούνται ακριβώς σ’ αυτόν τον κρίσιμο άξονα: θέσεις εργασίας καλοπληρωμένες, που απευθύνονται σε υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό.

Ναι, η ανεργία πέφτει και μάλιστα σε ποσοστά προ οικονομικής κρίσης, στο 10,9% τον περασμένο Μάρτιο. Ναι, οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ 30ετίας. Ναι, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας «τρέχει» με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ΕΕ.

Είναι αυτοί λόγοι για να πανηγυρίζουμε; Όχι. Είναι όμως λόγοι για να αισιοδοξούμε. Είναι λόγοι για να συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια. Είναι λόγοι για να δώσουμε στη Νέα Δημοκρατία, άλλη μία τετραετία.

Για να μειώνεται η ανεργία και να αυξάνονται παράλληλα οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Για να εμπιστεύονται τη χώρα μας μεγάλες επιχειρήσεις, που μέχρι πρότινος, δεν μας έβρισκαν καν στον χάρτη. Για να μην «ποντάρουν» ξένοι οίκοι αξιολόγησης στη χρεωκοπία, όπως πριν από λίγα μόλις χρόνια, αλλά για να μετράνε την προκοπή μας και την προοπτική της οικονομίας μας.

Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τη σκληρή δουλειά. Και ο ελληνικός λαός το ίδιο. Αρκεί να ξέρει, ότι υπάρχει όραμα, στρατηγική και σχέδιο. Χωρίς «Δήμητρες», τοπικά νομίσματα και plan B για κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίων.

Την τετραετία που πέρασε, καταφέραμε να σηκώσουμε το κεφάλι και να επανέλθουμε δυναμικά ως χώρα στο διεθνές προσκήνιο. Στόχος είναι, να προχωρήσουμε μπροστά, με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη για όλη την κοινωνία.

Σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ένα είναι το σίγουρο: δεν αρχίζουμε, συνεχίζουμε. Αφήνουμε πίσω μας τον μεγάλο θυμό των «αγανακτισμένων» και τη μεγάλη αβεβαιότητα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκαμε τον βηματισμό μας, προχωράμε μαζί. Και αυτή είναι η μεγάλη απόφαση της 21ης Μαΐου, βαθιά πολιτική.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.05.2023

Loader