Δυτ. Μακεδονία: Επενδυτική κοσμογονία 12 δις από τη ΔΕΗ - Μητσοτάκης: Αυτή είναι η Ελλάδα του αύριο

Από τους λιγνίτες στα mega data centers η περιοχή – Τα έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και οι υπερσύγχρονες μονάδες αερίου που χτίζουν το αφήγημα της νέας εποχής

Στην πρίζα επενδύσεις άνω των 12 δις. Ευρώ (ξεκλειδώνουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας) που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας, βάζει η ΔΕΗ με τον Γιώργο Στάσση, ισχυρό άνδρα της επιχείρησης, να σκιαγραφεί από την Κοζάνη, παρουσία του πρωθυπουργού, το μεγαλόπνοο εγχείρημα με το βλέμμα στο αύριο.

Data center, έργα αποθήκευσης, ΑΠΕ, νέες μονάδες αερίου σχηματίζουν το επενδυτικό παζλ της ΔΕΗ, αξίας 12 δις. Ευρώ, σε βάθος χρόνων.

Κύριος άξονας του επενδυτικού πλάνου είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου data center στην Ευρώπη στα πρώην λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση το data center θα έχει ισχύ 300MW (επένδυση 2,3 δις) και αργότερα θα μπορεί να «πιάσει» το 1GB, επένδυση της τάξης των 5,4 δις. Ευρώ.



«Εθνικός πρωταθλητής η ΔΕΗ»

«Δικαιωθήκαμε από τη δύσκολη απόφαση που πήραμε το 2019 για την απολιγνιτοποίηση. Η ΔΕΗ σήμερα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, είναι ένας εθνικός πρωταθλητής, χαράσσουμε έναν οδικό χάρτη αισιοδοξίας κι ελπίδας για την περιοχή, οι εταιρείες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Από την περιοχή έλειπε κάτι μεγάλο, το έδωσε σήμερα η ΔΕΗ με ένα παγκόσμιας εμβέλειας σχέδιο το οποίο μπορούμε μαζί να υλοποιήσουμε. Βασίζεται σε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και συμβατικές μορφές για να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του 24ωρου. Αυτή η ενέργεια θα τροφοδοτεί αυτοτελώς ένα mega data center», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΔΕΗ στα λιγνιτικά πεδία του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, στην Πτολεμαΐδα.

«Η Ελλάδα του μέλλοντος»


«Αυτή είναι η εικόνα από την Ελλάδα του αύριο, μία χώρα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ιδίως το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να αδράξουμε τολμηρά τις ευκαιρίες για να προχωρήσουμε μπροστά μέσα σε ένα ένα νέο περιβάλλον αναταράξεων.

«Το μαύρο του λιγνίτη δίνει τη θέση του στο μπλε των λιμνών»

«Το όραμά μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας πράσινος τεχνολογικός κόμβος. Θα επενδύσουμε πάνω από 5 δις. Ευρώ τα επόμενα χρόνια, δυνητικά μπορούν να φτάσουν τα 12 δις ευρώ οι επενδύσεις (σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, αντλησιοταμίευση, αποθήκευση, data center) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, θα ανοίξουν πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 2.000 θέσεις κατά τη λειτουργία των έργων. Θα δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο data center στην Ευρώπη και την Ελλάδα», σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

«Το μπλε των λιμνών θα πάρει τη θέση του μαύρου του λιγνίτη, θέλουμε τους κατοίκους συμμέτοχους στην ανάπτυξη και τις αποδόσεις των έργων ΑΠΕ. Η ΔΕΗ θα εκδώσει ομόλογο 5 εκατ. Ευρώ για τον σκοπό αυτό με σταθερή απόδοση 8%», ανέφερε.

Επενδυτική κοσμογονία σε καθαρή ενέργεια, αποθήκευση, αποκατάσταση εδαφών


«Θα δαπανήσουμε πάνω από 300 εκατ. Ευρώ για αποσύρσεις (με βιώσιμο τρόπο) κτηρίων, εγκαταστάσεων, μονάδων, αποκαταστάσεις εδαφών. Θα αφήσουμε τον τόπο καλύτερο από την κατάσταση που τον βρήκαμε. Θα φτιάξουμε και μουσείο ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας. Επενδύουμε 1,2 δις. Ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 2.130 MW για να καλύψουν τις ανάγκες 715.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επενδύουμε 70 εκατ. Ευρώ σε μονάδα υδρογόνου στο Αμύνταιο, 940 εκατ. Ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, 80 εκατ. σε νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ (για τηλεθέρμανση με φυσικό αέριο), 300 εκατ. νέα μονάδα Waste2energy, δηλαδή ενέργεια από απορρίμματα», υποστήριξε.

Τέλος εποχής για την Πτολεμαΐδα 5


Η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 σβήνει φουγάρα το 2026 καθώς θα μετατραπεί (επένδυση 400 εκατ) σε μονάδα αερίου ανοιχτού κύκλου που θα τροφοδοτεί με ενέργεια το data center.

«Η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της»


«Η περιοχή αλλάζει ύφος, το περιβάλλον είναι καθαρό, προσελκύονται επενδύσεις, οι νέοι άνθρωποι έχουν κίνητρο να μείνουν, μία νέα μέρα ξημερώνει για την περιοχή. Η Δυτική Μακεδονία καλείται με όχημα την τεχνολογία να επανεφεύρει τον εαυτό της, το έχει κάνει το Μπιλμπάο, το Κάρντιφ. Σας θέλουμε δίπλα μας, αυτή τη φορά η περιοχή γίνεται η καρδιά της ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας. Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής», κατέληξε

Loader