Σε εφαρμογή η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες – Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο νομοσχέδιο που θα ορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει στη διαδικτυακή εκδήλωση "Προσφυγικό: Προκλήσεις και καλές πρακτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID - 19" που θα γίνει την Τρίτη 22 Ιουνίου
- Newsroom
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), η ΣΟΛ CROWE σε συνεργασία με την HumanRights360, διοργανώνουν,ως Διαχειριστής Επιχορήγησης των προγραμμάτων των EEAGrants «Τοπική ανάπτυξη και Μείωση της φτώχειας» και«Άσυλο και Μετανάστευση», διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Προσφυγικό: Προκλήσεις και καλές πρακτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19» την Τρίτη, 22 Ιουνίου, στις 2 το μεσημέρι.
Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη κοινή ενέργεια του Διαχειριστή Επιχορήγησης με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής από τα EEA Grants, στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων, εγκαινιάζοντας έτσι μια σειρά από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων, το 2024.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι οργανώσεις ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, International Rescue Committee Hellas, Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, ΜΕΤΑδραση, Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων, Solidarity Now, NORCAP/ NRC, και The European Wergeland Centre (EWC).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι οργανώσεις θα μοιραστούν τις προκλήσεις που συνάντησαν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ωφελούμενοι των έργων εν μέσω πανδημίας COVID-19 και θα παρουσιάσουν καλές πρακτικές και πρόσφατα στοιχεία από τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και τα διαμερίσματα υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης για ασυνόδευτους ανήλικους και ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο. Έμφαση θα δοθεί στον ρόλο του σχολείου και την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμη, θα συμμετέχουν δύο ωφελούμενοι,που θα μοιραστούν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στα έργα.Μετά τις ομιλίες,θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom. Για να συμμετέχετε, πατήστε εδώ.
Τα προγράμματα «Τοπική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση», συνολικού ύψους 23 εκ. ευρώ, στοχεύουν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, στην υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.
Τα έργα των προγραμμάτων με μια ματιά:
Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται οκτώ έργα, εκ των οποίων τα πέντε αφορούν ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης για ασυνόδευτους ανήλικους και ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο. Μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί170 ωφελούμενοι, εκ των οποίων 147 ασυνόδευτα παιδιά,ο αριθμός των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 1.000, μέχρι το 2024.
Οι δομές, τα διαμερίσματα και τα κέντρα φιλοξενίας παρέχονται από τις οργανώσεις ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, International Rescue Committee Hellas (IRC), MédecinsduMondeGreece - Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, ΜΕΤΑδραση και Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ).
Το έργο της NORCAP αφορά στην υποστήριξη της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και στην ενίσχυση της ικανότητας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), μέσω της πρόσληψης εμπειρογνωμόνων συμβούλων και συντονιστών, με σκοπό την προστασία των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα των επιζώντων εμπορίας ανθρώπων και ασυνόδευτων ανηλίκων. Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 17 εμπειρογνώμονες και έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδεύσεις σε 800εργαζόμενους της πρώτης γραμμής.
Το έργο του Solidarity Now αφορά χρηματοδότηση του Κέντρου Αλληλεγγύης της Αθήνας με στόχο την παροχή άμεσης βοήθειας σε 10.000 ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν από κοινωνική περιθωριοποίηση και αποκλεισμό. Το έργο επιλέχθηκε πρόσφατα να λάβει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ.
Το έργο του The European Wergeland Centre, αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει επιστημονική επιμόρφωση και υποστήριξη σε διευθυντές, διευθύντριες, εκπαιδευτικούς σχολείων και γονείς για θέματα που αφορούν τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη, τη συμπερίληψη στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στο έργο 18 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα EEA Grants, έχουν διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης: Πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Δήμου Αθηναίων, ενώ έχει ολοκληρωθεί το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έχοντας παράσχει νομική υποστήριξη σε7.415 ανθρώπους.
Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα έργα του προγράμματος «Τοπική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας» εδώ και εδώ για τα έργα του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο νομοσχέδιο που θα ορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται
Προανάκριση διενεργείται από τη λιμενική αρχή του Νέου Μαρμαρά
Συντετριμμένοι συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο»
Μέχρι ποια ώρα θα είναι σε ισχύ το μέτρο