Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (1/5) στη Συρία και στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μϊα πολεμική ανάφλεξη. Και όλα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα επανέλθει η ηρεμία και στα δύο μέτωπα.
Την Τετάρτη 30 Απριλίου, σε δύο προάστια της Δαμασκού που κατοικούν Δρούζοι, έκαναν επιδρομή πολιτοφύλακες προσκείμενοι στο ισλαμιστικό καθεστώς της Συρίας. Η επιδρομή τους άφησε πίσω 22 νεκρούς που προστέθηκαν στους 18 νεκρούς της προηγούμενης ημέρας, όταν και ξεκίνησαν οι μάχες. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 40 Δρούζοι, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ισραήλ. Βομβάρδισε εγκαταστάσεις των σουνιτικών πολιτοφυλακών, ενώ απείλησε με εισβολή στη Συρία για να προστατεύσει την κοινότητα των Δρούζων. Ας σημειωθεί πως στη νότια Συρία οι Δρούζοι ήδη βρίσκονται υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, ενώ ο ηγέτης τους καλεί τον Νετανιάχου να στείλει στρατεύματα στη Δαμασκό για να σώσουν τους ομοεθνείς του. Στη δε Γάζα οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ενώ κατά τα φαινόμενα οι εμπρησμοί δασών γύρω από την Ιερουσαλήμ προκλήθηκαν από Παλαιστίνιους που πρόσκεινται στη Χαμάς. Άλλωστε, με προκήρυξή της η τρομοκρατική οργάνωση ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να αναγάγουν τους εμπρησμούς σε ένα αποτελεσματικό όπλο κατά των εποίκων και της κυβέρνησης του Ισραήλ.
Η κατάσταση στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν σαφώς είναι πιο σοβαρή καθώς πρόκειται για δύο κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και έχουν μία προϊστορία πολεμικών συγκρούσεων. Όλα ξεκίνησαν από την επίθεση μουσουλμάνων τρομοκρατών στο Κασμίρ και τη δολοφονία 26 πολιτών. Η ινδική κυβέρνηση διέταξε την απέλαση όλων των Πακιστανών που ζουν στην Ινδία, ενώ ο Ινδός ηγέτης Μαρέντρα Μόντι εξουσιοδότησε εν λευκώ τον στρατό να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις με το Πακιστάν. Φυσικά ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο Πακιστάν, το οποίο σύμφωνα με τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, περιμένει επίθεση από την Ινδία εντός των προσεχών 24-36 ωρών.
Το κρίσιμο ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι πως τα κράτη που πιθανόν να μεσολαβούσαν για την εκτόνωση της κατάστασης έχουν τα δικά τους προβλήματα, ενώ η Κίνα η οποία και αυτή έχει τα θέματά της με την Ινδία δε γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει και αν θα αντιδράσει. Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Ινδίας, είναι απασχολημένη με την Ουκρανία και δεν έχει διπλωματικό κεφάλαιο για να δαπανήσει σε αλλότριες υποθέσεις.
Η προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ είναι στραμμένη στην ειρήνευση στην Ουκρανία. Θέλει να αποδείξει τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στους Αμερικάνους πως όσα λέει τα εννοεί και τα υλοποιεί. Με απλά λόγια στην Ουκρανία διακυβεύεται η αξιοπιστία του και οι σχέσεις του με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς περιθώρια μεσολάβησης στην κρίση Ινδίας-Πακιστάν δεν έχει και τα δύο αυτά κράτη βρίσκονται σε μια ζώνη έξω από την πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων του Αμερικανού προέδρου.
Σε αυτή την κατάσταση φρενοκομείου συνέβαλε το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ισχυρών που θα εκτόνωναν τις κρίσεις. Ειδικά στο μέτωπο Ινδίας-Πακιστάν τα δύο κράτη μόνα τους θα λύσουν τις ιστορικές διαφορές τους.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 04.05.2025