Γ. Πιτσιλής από Θεσσαλονίκη: Πάνω από 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις θα έχουν υποβληθεί μέχρι την Τετάρτη

«Αναγκαία η χρήση Τ.Ν. στο φορολογικό σύστημα, χρειάζονται όμως όρια και έλεγχος», τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ - «Επενδύουμε και στην ψηφιακή και στην φυσική εξυπηρέτηση»

Με τον ρυθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων να σπάει τα κοντέρ, έχουν υποβληθεί 1 εκατομμύριο περισσότερες από το 2024, η ΑΑΔΕ στοχεύει στην βελτίωση της φυσικής και ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών, σε ένα πολύπλοκο και σύνθετο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, ρίχνει το βάρος της στην εντονότερη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Αrtificial Ιntelligence) στους φορολογικούς ελέγχους, προστατεύοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα με τον ανθρώπινο παράγοντα να έχει τον τελευταίο λόγο.

«Δεν είναι εθνική αργία οι παρατάσεις»

«Έχουν υποβληθεί 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις έως τώρα, μέχρι Τετάρτη θα ξεπεράσουμε τα 4 εκατ. δηλώσεις, πάμε πολύ καλά φέτος, έχουμε 1 εκατ. παραπάνω δηλώσεις από το 2024, έγινε αντιληπτό πως δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για παρατάσεις σαν να είναι εθνική υπόθεση όπως οι αργίες», επεσήμανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στο πλαίσιο του 13ου Thessaloniki Tax Forum που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.



«Πρέπει να υπάρχει συνέπεια και αν δεν υπάρχει, θα επιβάλλονται κυρώσεις, υπάρχει δρόμος ακόμα», ανέφερε.

pitsilis-thessaloniki-maios-20250381.jpg

Ψηφιακή και φυσική εξυπηρέτηση

«Χρειαζόμαστε ψηφιακά εργαλεία για τα πάντα, χρειαζόμαστε όμως κι ένα άλλο κανάλι για όσους δεν είναι ψηφιακά εξοικειωμένοι, θα έχουμε ειδικούς χώρους σε Αττική, Θεσσαλονίκη για την παροχή πληροφοριών και εξηγήσεων σε όσους δεν γνωρίζουν τα ψηφιακά εργαλεία, θέλουμε και το ψηφιακό κανάλι και την εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία», πρόσθεσε.

«Οι φόροι είναι μέρος της συνεισφοράς μας για μία δομημένη κοινωνία. Οι φορολογούμενοι δεν είναι άσπρο, μαύρο, καλοί και κακοί, έχουμε καθήκον να τους διευκολύνουμε και να τους ενημερώνουμε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για κωφάλαλους. Με την ψηφιοποίηση και κεντρικοποίηση των διαδικασιών, πολλές από αυτές έχουν αλλάξει μορφή», σημείωσε.

«Αναγκαιότητα η τεχνητή νοημοσύνη, χρειάζονται όρια και έλεγχος»

«Είναι αναγκαιότητα η T.N., πρέπει να την εμπιστευθούμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε δουλειές (σπαταλώντας χρόνο) που μπορεί να κάνει η ΑΙ, χρειάζεται όμως προσοχή και με τα προσωπικά δεδομένα, δε θα αφήνουμε τους αλγόριθμους ανεπιτήρητους, πάντα θα χρειάζεται το ανθρώπινο μάτι, δεν ξέρουμε ακόμα τα όρια της ΑΙ. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται διαρκή έλεγχο», υποστήριξε.

Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων

«Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσουμε την προστασία των δεδομένων, σκεφτόμαστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για τα συστήματά μας», ανέφερε.

«Ουτοπικό το απλό φορολογικό σύστημα, βελτιώθηκε η ποιότητα νομοθέτησης»

«Όσο πιο καθαροί οι κανόνες, τόσο πιο εύκολα κατανοητοί και πιο καθαρό το πεδίο για όλους, ο κόσμος γίνεται πιο πολύπλοκος και σύνθετος, αυτό απαιτεί νέα νομοθέτηση, απλό φορολογικό σύστημα δεν υπάρχει πουθενά, είναι ουτοπικό. Αυτός που ψάχνει όμως πρέπει να βρίσκει εύκολα την πληροφορία, σε αυτό δουλεύουμε τώρα, τα πάντα ρει, δεν ξέρω πώς ορίζεται το ασταθές και σταθερό. Η ποιότητα της νομοθέτησης έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, δεν τα κάναμε όλα τέλεια, η υπηρεσία μας είναι πολύ δυναμική, έχει θετική εικόνα και στο εξωτερικό. Τα προβλήματα λίγο πολύ είναι ίδια παντού. Σε πολλά θετικά πρωτοπορούμε», κατέληξε.

Loader