- Newsroom
Είναι μία ευτυχής και κρίσιμη συγκυρία η παρούσα για την Αυτοδιοίκηση. Ευτυχής διότι 15 χρόνια μετά τον «Καλλικράτη» και μετά από μία τραγική περιπέτεια με τον «Κλεισθένη», η οποία κόντεψε να τινάξει στον αέρα κυβερνησιμότητα των Δήμων, βρίσκεται πάλι πάνω στο τραπέζι μία μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση.
Κρίσιμη διότι αυτή ακριβώς η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και εμπνευσμένη, να μην αφήσει εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα. Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για απλές αλλαγές αλλά για θεσμική μετεξέλιξη της σχέσης της κεντρικής διοίκησης με την αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Του Κράτους με τους Δήμους.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλης αυτής της δημόσιας κουβέντας. Είναι πάρα πολύ σημαντική η κωδικοποίηση σε ενιαίο νόμο 500 και πλέον νομοθετικών ρυθμίσεων με πάνω από 1.000 άρθρα, κάτι που ήταν αίτημα και της Αυτοδιοίκησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι σημαντική διότι παύει την πολυνομία, βάζει τέλος σε αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, δίνει απαντήσεις σε αμφισβητούμενες προβλέψεις της νομοθεσίας.
Ωστόσο, πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι το μείζον ζήτημα για όλους ανεξαιρέτως, δημάρχους και κυβερνώντες, είναι το πώς θα κάνουμε την Αυτοδιοίκηση πιο ωφέλιμη για την κοινωνία. Επομένως πώς θα την κάνουμε πιο λειτουργική, πιο αυτάρκη, πιο αυτοδιοικούμενη, σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να δώσει την απάντηση. Αποτελεί την ελπίδα όλων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης να ξεφύγουμε, επιτέλους, από τη βαλκανοποίηση της αυτοδιοικητικής πραγματικότητας και να οδηγηθούμε σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Αυτοδιοίκησης.
Επομένως συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο, όπως έχει αναδειχθεί μέσα από την καθημερινή πρακτική και επαφή με την ίδια την κοινωνία.
•Ενίσχυση των οικονομικών των δήμων, όχι με επιδόματα αλλά με θεσμική αυτονομία ώστε να μπορούμε να ασκούμε τις αρμοδιότητες που μας έχουν ήδη δοθεί.
•Σαφές ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των ΟΤΑ και του κράτους, καθώς στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων οφείλεται μία σειρά προβλημάτων και δυσκολιών στη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών.
•Ενίσχυση των Δήμων με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν. Ενίσχυση στη βάση των οργανογραμμάτων, των αρμοδιοτήτων και των πραγματικών αναγκών των δήμων.
•Οι Δήμοι να έχουν κυρίαρχο λόγο στα τοπικά πράγματα.
•Οι Δήμοι να είναι στρατηγικοί εταίροι στην αναπτυξιακή πολιτική του Κράτους και όχι απλοί εκτελεστικοί βραχίονες.
Επομένως, η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και η θεσμική θωράκιση είναι εκ των ων ουκ άνευ στην υπό συζήτηση μεταρρύθμιση. Το ζητά η ίδια η κοινωνία, η κοινωνία που έχει δικαίως απαιτήσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα κάνει ένα μεγάλο, πλην αναγκαίο -στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης- άλμα. Ένα άλμα που από τη μία θα βελτιώσει ποσοτικά και ποιοτικά της υπηρεσίες προς τους πολίτες και από την άλλη θα εγγράψει τη σημερινή πολιτική ηγεσία στην ιστορία του νεοελληνικού Κράτους.
Είναι η ώρα για ευρωπαϊκή σύγκλιση και στην Αυτοδιοίκηση.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 25.05.2025