Θεσσαλονίκη: 43χρονος πέταξε στο κεφάλι της συζύγου του πιάτο με καρπούζι και την απείλησε
Ελεύθερος υπό όρους, μετά από δικαστική απόφαση για ποινή φυλάκισης 15 μηνών
Ο στρατηγικός σχεδιασμός, τα καινοτόμα προγράμματα και οι συνεργασίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία παρουσίασε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης στο πλαίσιο της ημερίδας της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» και του emakedonia.gr με θέμα «H Παιδεία και οι προκλήσεις νέας εποχής».
Με οκτώ βασικές παρεμβάσεις, καινοτόμα προγράμματα σε συνεργασία με φορείς, αλλά και στοχευμένες ενέργειες για την επίλυση των κτηριακών προβλημάτων, η διοίκηση θέτει στο επίκεντρο τη στήριξη της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Κόπτσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις αντιδράσεις που καταγράφονται σχετικά με τις μετακινήσεις μαθητών στην Καλαμαριά, διαβεβαιώνοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός σχολείου ή χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.
Ο Αλέξανδρος Κόπτσης επεσήμανε πως στόχος του υπουργείου είναι η υποστήριξη των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία.
«Τα νέα προγράμματα σπουδών έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως και αυτή την περίοδο μετουσιώνονται σε ένα πολλαπλό βιβλίο, το οποίο θα φέρει την εκπαίδευση πιο κοντά στις σύγχρονες ανάγκες», τόνισε. «Δεν υπάρχει προσφυγόπουλο που να περνάει τα σύνορα και να μην είναι στο σχολείο», δήλωσε, τονίζοντας πως το 98% αυτών των παιδιών είναι εγγεγραμμένα στα ελληνικά σχολεία. «Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η εκπαίδευση γίνεται με στρατηγική και σχεδιασμό», πρόσθεσε.
Κατά την παρουσίασή του, ο Αλέξανδρος Κόπτσης ανέδειξε οκτώ βασικές προτεραιότητες:
• Η υποστήριξη των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
• Η διασφάλιση της ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση.
• Η παροχή άριστων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
• Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και η ψηφιακή μετάβαση των σχολικών μονάδων.
• Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από επιμόρφωση και ενδυνάμωση.
• Η προσαρμογή στις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές.
• Η σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα, την αγορά εργασίας και την κοινωνία.
• Η ευθυγράμμιση με τις εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές και στόχους.
Καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις
Μία σειρά από καινοτόμα προγράμματα παρουσίασε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της παιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης, αλλά και της διασφάλισης της ποιότητας στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του Περιφερειακού Διευθυντή Αλέξανδρου Κόπτση, βασικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί η συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), μέσω πιλοτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας και ενημέρωσης μαθητών σε όλες τις σχολικές μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ και Ε.Κ.). Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τα σύγχρονα επαγγέλματα και τις δυνατότητες επαγγελματικής τους πορείας.
Παράλληλα, προωθείται η πιστοποίηση μαθητών/τριών των ΕΠΑΛ με διεθνή αναγνώριση, ενισχύοντας τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Άλλη μια καινοτόμα πρωτοβουλία είναι το Μητρώο Εθελοντών Στελεχών Ψηφιακής Δικτύωσης, με σκοπό τη στήριξη του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης, το οποίο στοχεύει στην ειρηνική επίλυση διαφορών μεταξύ μαθητών και στην πρόληψη περιστατικών σχολικής βίας.
Κατασκευάζονται νέες σχολικές μονάδες
Στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στις σχολικές υποδομές της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης, τονίζοντας πως επτά σχολικές μονάδες κρίθηκαν ακατάλληλες και απαιτήθηκαν επείγουσες λύσεις.
«Πήραμε πρωτοβουλίες και γίναμε “κακοί” με τους δημάρχους προκειμένου να βρούμε λύσεις. Δεν διστάσαμε να παρέμβουμε δυναμικά, γιατί προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά και η ασφάλειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές: «Μιλάμε με τον κάθε δήμαρχο και αντιδήμαρχο για να σώσουμε καταστάσεις. Δεν μένουμε σε ρόλο παρατηρητή».
Παράλληλα, ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε στην πρόοδο νέων έργων, ανακοινώνοντας ότι 23 νέες σχολικές μονάδες έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως υπογράμμισε, το συνολικό κονδύλι αυξήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες.
Επιπλέον, περίπου 20 σχολικές μονάδες ανεγείρονται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα υλοποιούνται και αναβαθμίσεις υφιστάμενων κτιρίων, επίσης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. «Ο αγώνας για αξιοπρεπείς σχολικές υποδομές είναι συνεχής και πολυεπίπεδος», επισήμανε ο Περιφερειακός Διευθυντής.
Στο πλαίσιο των δράσεων αντιμετώπισης των κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, παρουσίασε τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, το σχέδιο περιλαμβάνει:
• Συναντήσεις με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια η κατάσταση των σχολικών υποδομών.
• Συσκέψεις με δημάρχους από ολόκληρη τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης για τον συντονισμό δράσεων σε τοπικό επίπεδο.
• Καταγραφή συγκεκριμένων κενών και αναγκών σε σχολικά κτήρια.
• Εύρεση διαθέσιμων κτηρίων για πιθανή μετεγκατάσταση σχολικών μονάδων.
• Υπόδειξη κενών χώρων προς ενοικίαση που θα μπορούσαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
• Κατάθεση αιτημάτων προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την οικονομική στήριξη των αναγκαίων παρεμβάσεων.
• Υπόδειξη διαθέσιμων οικοπέδων, στα οποία θα μπορούσαν να ανεγερθούν νέες σχολικές μονάδες.
Η παρουσίαση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας μαθητών και εκπαιδευτικών και τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και λειτουργικού σχολικού περιβάλλοντος.
«Δεν υπάρχει κανένα υποδεέστερο σχολείο»
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, αναφορικά με τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών για τις μετακινήσεις μαθητών σε λύκεια της Καλαμαριάς. Όπως τόνισε, οι διαδικασίες κατανομής των μαθητών γίνονται με βάση τη νομοθεσία και με στόχο την ίση και αξιοπρεπή πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.
«Μιλάμε καθημερινά με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς, κ. Γιαννακό. Μαζί σχεδιάσαμε και συνεννοηθήκαμε για τα κτιριακά προγράμματα, σε συνεργασία με το υπουργείο», ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος στις κατανομές μαθητών, σημείωσε πως από τους 139 μαθητές των δύο γυμνασίων που τροφοδοτούν το 3ο Λύκειο, 11 κρίθηκε ότι πρέπει να φοιτήσουν στο 5ο ΓΕΛ, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για 9 ακόμη μαθητές από άλλα σχολεία, καθώς και για 27 αποφοίτους του 6ου Γυμνασίου.
«Οι 15 αίθουσες είναι νόμος, δεν μπορεί να τον παρακάμψει κανείς, ούτε η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Βαζούρα. Πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία», υπογράμμισε.
Για τη μετακίνηση των μαθητών προς τα νέα σχολεία, ο κ. Κόπτσης διαβεβαίωσε ότι θα διατεθεί λεωφορείο, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των παιδιών.
«Δεν υπάρχει για εμάς κανένα υποδεέστερο σχολείο. Όταν ένα σχολείο συμπληρώσει τον αριθμό των μαθητών που προβλέπεται, τότε είναι υποχρεωτικό τα υπόλοιπα παιδιά να κατευθυνθούν σε όμορα σχολεία», εξήγησε.
Κλείνοντας, ξεκαθάρισε οτι δεν θα υπάρξει κανένας μαθητής χωρίς σχολική θέση και χωρίς βιβλίο.
Ελεύθερος υπό όρους, μετά από δικαστική απόφαση για ποινή φυλάκισης 15 μηνών
Ο Θόδωρος Τζέκος τίμησε τον Αναστάσιο Γκαρίπη και τον Χρήστο Αλεξάκη για την άμεση παρέμβασή τους σε περιστατικό διάσωσης πατέρα και κόρης στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρίου Επανομής
Παρουσία του δημάρχου Δ. Ασλανίδη, τονίστηκαν οι σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της σχολικής στέγης στον Δήμο