ΚΟΚ: 8.500 ευρώ καμπάνα για... βόλτα χωρίς πινακίδες

- Newsroom

five_col_3 Εξοντωτικά για την τσέπη των παραβατών οδηγών, ορισμένα από τα οποία ξεπερνούν το μέσο μηνιαίο μισθό, χαρακτηρίζονται τα πρόστιμα που επιβάλλει η Τροχαία βάσει του νέου αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).  

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οδηγοί που έχουν κληθεί να πληρώσουν τα αυξημένα πρόστιμα το τελευταίο δεκάμηνο εφαρμογής του ΚΟΚ εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους για τη στάση των τροχονόμων, οι οποίοι, όπως λένε, τους αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες. Επαγγελματίες οδηγοί εκτιμούν ότι με τα αυστηρά πρόστιμα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων ή η συμμόρφωση του οδηγού, παρά μόνο η αύξηση των εσόδων των δήμων.
“Εντοπίστηκα από ραντάρ να τρέχω με ταχύτητα πάνω από το όριο στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Αθηνών την περασμένη Παρασκευή. Οι αστυνομικοί με αναζήτησαν την Κυριακή, για να με οδηγήσουν στο αυτόφωρο. Δεν αρνούμαι την παράβαση, αλλά η περίπτωσή μου είναι ενδεικτική του κυνηγητού που εξαπολύει η Τροχαία, φανερώνοντας ότι λειτουργεί μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς”, περιγράφει στη “Μ” οδηγός που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 8.500 ΕΥΡΩ!

“Είμαι επαγγελματίας και πήρα καινούργιο φορτηγό. Κινήθηκα χωρίς πινακίδες και μου επέβαλαν πρόστιμο 8.500 ευρώ, που είναι το ένα τέταρτο της τιμής του οχήματος. Το φορτηγό ακινητοποιήθηκε και εγώ έμεινα για κάποιο διάστημα χωρίς εργασία. Πρέπει η Τροχαία να εξετάζει ανθρώπινα τις παραβάσεις και όχι να μας εξοντώνει οικονομικά. Θα μπορούσε το πρόστιμο να είναι 1.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο”, υπογραμμίζει επαγγελματίας.
“Εργάζομαι με μηχανάκι και για παραβίαση κόκκινου μου πήραν όλο το μηνιάτικο και την άδεια για εξήντα μέρες. Παραδέχομαι ότι έκανα λάθος, αλλά όχι και να μου πάρουν το μισθό των 700 ευρώ και να μην μπορώ να δουλέψω δύο μήνες, δηλαδή άλλους δύο μισθούς”, διαμαρτύρεται εργαζόμενος με δίκυκλο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ

Ο ΚΟΚ προβλέπει για τη μη χρήση ζωνών ασφαλείας (απʼ όλους τους επιβάτες) πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δέκα ημέρες, για ομιλία στο κινητό τηλέφωνο προβλέπεται για οδηγούς αυτοκινήτου πρόστιμο 100 ευρώ και πιθανή αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες, ενώ οι οδηγοί δικύκλων πρέπει να πληρώσουν 150 ευρώ.
Το πρόστιμο για παραβίαση στοπ ή πινακίδας παραχώρησης προτεραιότητας ή αφύλακτης διάβασης ΟΣΕ ή κόκκινου σηματοδότη ανέρχεται σε 700 ευρώ. Στην τελευταία περίπτωση αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Η αντικανονική ή μη χρήση των φώτων συνεπάγεται την επιβολή προστίμου, το οποίο κυμαίνεται από 20 έως 700 ευρώ, και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα.
Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εάν η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα κυμαίνεται μεταξύ 0,50 ml/l και 0,80 ml/l επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα βρίσκεται μεταξύ 0,80 ml/l και 1,10 ml/l το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 90 ημέρες. Εάν τα ποσοστά αλκοόλ ξεπερνούν το 1,10 ml/l, επιβάλλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα για έξι μήνες.
Η οδήγηση υπό την επίδραση ναρκωτικών ή φαρμάκων, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών, χρηματική ποινή 200 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης από τρεις έως έξι μήνες.
Το πρόστιμο για υπέρβαση ορίου ταχύτητας άνω των 30 χιλιομέτρων είναι 350 ευρώ, για έλλειψη ταχογράφου και λειτουργία κόφτη (σε λεωφορεία) 700 ευρώ με επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για διάστημα 30 ημερών, για ύπαρξη εξοπλισμού για τον εντοπισμό συσκευών μέτρησης ταχύτητας (αντιραντάρ) 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες και άδειας οχήματος για 60 ημέρες, για κίνηση σε λωρίδα έκτακτης ανάγκης πρόστιμο 200 ευρώ, για παραβίαση ωραρίου τροφοδοσίας επιχειρήσεων 400 ευρώ, μη χρήση κράνους 350 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 10 ημέρες, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 200 ευρώ, στάθμευση σε χώρο για ΑΜΕΑ 151 ευρώ.

_____________________________________________________

ΟΔΗΓΟΙ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ
Ζητούν αστυνόμευση και όχι πρόστιμα

Στόχος των αυστηρών προστίμων είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα μας, καθώς θεωρείται ότι λειτουργούν αποτρεπτικά κυρίως για τις σοβαρές παραβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο δυστύχημα. Ωστόσο, συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν πως τα μεγάλα πρόστιμα δεν εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση των οδηγών και πως το ζητούμενο είναι η αυστηρή αστυνόμευση.
Επαγγελματίες οδηγοί θεωρούν πως με εξοντωτικά πρόστιμα δεν βελτιώνεται η ασφάλεια κυκλοφορίας, αντιθέτως για το σκοπό αυτό απαιτούνται επισταμένοι έλεγχοι. “Τα πρόστιμα είναι υψηλά, αλλά δεν αλλάζει τίποτε στην κατάσταση κυκλοφορίας. Εμείς λέμε συνέχεια ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με τους ελέγχους”, υποστηρίζει ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οδηγών Φορτηγών. “Με τα υψηλά πρόστιμα προσπαθούν απλώς να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα, που ζητά ασφάλεια στους δρόμους. Τη πληρώνουν όμως δέκα και άλλοι πενήντα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι. Αντί να οργανώσουν κλιμάκια ελέγχων, βάζουν πρόστιμα, τα οποία είναι αβάσταχτα για κάποιους επαγγελματίες. Μπορεί κάποιος να πέσει σε ένα παράπτωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκτελεστεί. Με ελέγχους των οχημάτων αποτρέπεται το κακό”, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
“Δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού να επιβάλει χαμηλό ή υψηλό πρόστιμο. Αυτό ορίζεται από το νόμο. Για το κόκκινο προβλέπονται 700 ευρώ και εκείνο που προβλέπει ο ΚΟΚ, εκείνο επιβάλλεται”, απαντά αξιωματικός της Τροχαίας Θεσσαλονίκης. “Ο κώδικας δεν είναι αυστηρός. Όταν κάποιος οδηγεί μεθυσμένος και είναι το πιθανότερο να προκαλέσει μέχρι δυστύχημα, τα 1.200 ευρώ δεν είναι πολλά. Εάν μάλιστα τα πληρώσει σε δέκα ημέρες, καταβάλλει το μισό ποσό. Όλες οι παραβάσεις ενέχουν επικινδυνότητα. Όσον αφορά τις παραβάσεις φορτηγών, αναφέρονται σε ειδικό νόμο, στον 3446/2006, με διαφορετικά πρόστιμα και χωρίς τη δυνατότητα να πληρώνουν το μισό πρόστιμο. Αυτό έγινε με τη συναίνεση των σωματείων”, υπογραμμίζει ο αξιωματικός. 

Loader