Aθήνα: Χωρίς τις αισθήσεις του απεγκλωβίστηκε 65χρονος
Στο σημείο επιχείρησαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα
- Newsroom
Με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη ο βορειοελλαδίτης καλείται να πληρώσει έως και 1.000 ευρώ περισσότερο από πέρσι Ο χειμώνας σιγά σιγά επιστρέφει και μαζί του επιστρέφει και ο εφιάλτης για κάθε οικογένεια,ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με τα έξοδα θέρμανσης, τα οποία κάθε χρόνο και αυξάνεται ραγδαία.
Με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, ο βορειοελλαδίτης καλείται να πληρώσει έως και 1.000 ευρώ περισσότερο από πέρσι, για την παραδοσιακή θέρμανση με καλοριφέρ, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται ταχύτατα οι οικογενειάρχες που αναζητούν φθηνότερες λύσεις.
Οι επιλογές του, θέλοντας να αποφύγει το «επαχθές» πετρέλαιο είναι κατ αρχήν το φυσικό αέριο, όπου αυτό είναι διαθέσιμο, με ένα κόστος εγκατάστασης λέβητα για μία πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων να ανέρχεται στα 3.500-4.000 ευρώ. Είναι σαφώς φθηνότερο από το πετρέλαιο και όπως λέγεται με καλύτερη θερμική απόδοση.
Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ έχουν ιδιαιτέρα υψηλό το κόστος κατανάλωσης, καθώς οι συγκεκριμένες συσκευές «καίνε» αρκετές κιλοβατώρες, και αποτελεί λύση απελπισίας ιδιαίτερα για τις οικοδομές που δε διαθέτουν άλλα μέσα θέρμανσης.
Το κλιματιστικό έχει χαμηλότερη ποιότητα θέρμανσης ωστόσο είναι πιο οικονομική λύση στην κατανάλωση ρεύματος με σχετικά μικρή τιμή απόκτησης.
Οι νέα μόδα πού ονομάζεται σόμπες πέλετ έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τις σόμπες ξύλου ωστόσο θέλουν χώρους αποθήκευσης που δεν διαθέτει η πλειονότητα των διαμερισμάτων. Οι υδραυλικές σόμπες pellet, λειτουργούν με τα σώματα καλοριφέρ ζεσταίνουν όλο το σπίτι και παράλληλα παράγουν ζεστό νερό χρήσης. Χρησιμοποιούν τα ήδη υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ και τις ίδιες σωληνώσεις και τροφοδοτούν το δίκτυο θέρμανσης
Ο καυστήρας βιομάζας έχει κόστος μεταξύ 2.500 και 5.500 ευρώ και χρειάζεται και μεγάλος αποθηκευτικός χώρος. Ο καταναλωτής θα πληρώσει ετησίως ένα ποσό γύρω στα 1200 ευρώ.
Το ενεργειακό τζάκι είναι άλλη μια λύση για όσους ήδη διαθέτουν συμβατικά τζάκια με κατανάλωση ξυλείας ετησίως περί τους 5 τόνους. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι ακόμα και να έχει σβήσει οι τοίχοι έχουν θερμανθεί και ο χώρος είναι ζεστός.
Η πλέον αγαπητή και προσιτή λύση είναι η παραδοσιακή ξυλόσομπα των παππούδων μας και τα ξύλα γίνονται ανάρπαστα παρουσιάζοντας ήδη από τώρα αύξηση κατά 100% στη ζήτηση σε σχέση με πέρσι. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές και οι έμποροι αναγκάζονται
να στραφούν στα σαφώς κατώτερης ποιότητας Βουλγάρικα ξύλα
Οι ειδικοί συμβουλεύουν :
-Να προτιμάμε τα ελληνικά ξύλα και μάλιστα τον ελληνικό δρυ. Η ποιότητά του είναι ανώτερη από τα εισαγόμενα καυσόξυλα, λόγω εδαφών, υψομέτρου και πυκνότητας που εξασφαλίζει μεγαλύτερη και παρατεταμένη ενέργεια κατά την καύση.
-Να προμηθευθούμε εγκαίρως ξύλα ενόψει του χειμώνα, καθώς οι έμποροι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο σοβαρών ελλείψεων αργότερα.
-Να ελέγχουμε τα παραστατικά που συνοδεύουν τα ξύλα κατά τη μεταφορά τους, ώστε να πληροφορείται αν είναι ελληνικά ή εισαγόμενα και να πληρώνει το ποσό που έχει συμφωνήσει, δεδομένου ότι το ελληνικό ξύλο είναι ακριβότερο από το βουλγαρικό.
-Να μην αγοράζουμε χλωρά ξύλα γιατί δεν καίγονται σωστά και επιβαρύνουν το πορτοφόλι του καταναλωτή, λόγω μεγαλύτερου βάρους.
-Να ζυγίζουμε, όταν αυτό είναι δυνατόν, τις ποσότητες των ξύλων που αγοράζουμε.
-Να έχουμε στο νου ότι, παρ' όλο που τα καυσόξυλα δεν φέρουν σήμανση το κάθε ένα ξεχωριστά, τα δασαρχεία της Ελλάδας χρησιμοποιούν στρόγγυλες
κόκκινες και πράσινες σφραγίδες κατά τις εργασίες διαχείρισης των ξύλων στα δάση, ενώ οι βουλγαρικές αντίστοιχες σφραγίδες είναι πολυγωνικές πράσινου χρώματος και φέρουν ενδείξεις στο κυριλλικό αλφάβητο.
-Επίσης, έμποροι αλλά και δασολόγοι με εμπειρία, επισημαίνουν ότι το βουλγαρικό ξύλο είναι πιο σκούρο στο χρώμα και συνήθως πρόκειται για μεγαλύτερους και χοντρότερους κορμούς, κομμένους σε περισσότερα κομμάτια.
Στο σημείο επιχείρησαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα
Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ο μέσος όρος προσδιορισμού για κάθε διαδικασία δεν υπερβαίνει πλέον τους 6 μήνες
Τι προβλέπει η ΕΜΥ για την Θεσσαλονίκη
Εκατόν επτά χρόνια από την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας