Η Θεσσαλονίκη όταν θέλει μπορεί και να κρατάει μυστικά. Στην πόλη όπου αν πεις στον φίλο σου κάτι ως εχέμυθη πληροφορία μπορεί μέσα σε μία ημέρα να γίνει κυρίαρχο κουτσομπολιό, υπάρχουν μερικές φορές και οι εξαιρέσεις. Θυμάμαι την περίοδο της Έκθεσης το 2004 στην πρώτη εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, με τον βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης να ανεβαίνει στην εκλογική του περιφέρεια για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, το θέμα που κυριάρχησε ήταν μια μυστική συνάντηση σε αίθουσα του ΕΒΕΘ, όπου είχε συζητηθεί η περιβόητη πρόταση του Σαντιάγο Καλατράβα για την ανάπλαση του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα είχε παρουσιαστεί και μια μεγάλη μακέτα για το πώς θα διαμορφωνόταν το κέντρο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα. Μία μακέτα που για λόγους εχεμύθειας φρουρούνταν από security για ένα διάστημα σε κάποια αίθουσα της Θεσσαλονίκης. Το μυστικό για τον Καλατράβα κρατήθηκε και η αποκάλυψή του έγινε σε μια μεγάλη σύσκεψη με παρόντες τους τότε υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, καθώς και καμιά εικοσαριά εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο τελικά δεν προχώρησε γιατί υπήρξαν αντιδράσεις εσωτερικές στην τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός δε φάνηκε να πείθεται από το εγχείρημα.
Κάτι τέτοιο συνέβη και ύστερα από 21 χρόνια με επίκεντρο και πάλι τη Θεσσαλονίκη. Εννοούμε το project περί «τουριστικής αναβάθμισης» της πόλης μέσω της γερμανικής TUI. Η ιστορία, που γνωστοποιήθηκε αυτές τις μέρες, ξεκίνησε κάπου το Γενάρη του 2025, όταν η ηγεσία του γερμανικού τουριστικού κολοσσού, με πελάτες που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια και υπηρεσίες που επεκτείνονται σε 400 ξενοδοχεία και 1.200 ταξιδιωτικούς πράκτορες, επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν η συζήτηση έφτασε στο «δια ταύτα» οι Γερμανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό δύο ονόματα τοποθεσιών που θα μπορούσαν να προβληθούν στη γερμανική τουριστική αγορά. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και ήταν Θεσσαλονίκη και Λήμνος.
Από τότε το project προχώρησε αργά, σταθερά και εχέμυθα μέχρι την περασμένη Παρασκευή που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η πρώτη δια ζώσης συνάντηση, παρουσία του Στέλιου Αγγελούδη, παραγόντων του τουριστικού κλάδου της πόλης, του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και των Γερμανών. Εκεί μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο για τουριστική προβολή της πόλης. Αν προχωρήσει και οι Γερμανοί καταλήξουν σε ένα δυναμικό μπάσιμο, θα αποτελέσει ένα μεγάλο πουσάρισμα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η γερμανική αγορά, αλλά και γενικότερα η αγορά που επηρεάζει η TUI, μπορεί να τονώσει τη Θεσσαλονίκη.
Αισιόδοξο το σενάριο. Όμως το ότι το εγχείρημα πήγε μέχρι στιγμής τόσο καλά και κυρίως κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους και χωρίς δημόσιες αντιπαραθέσεις, αποτελεί μια φωτεινή αχτίδα για το μέλλον της πόλης.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 25.05.2025