19 13

Τώρα, που βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο νους ανατρέχει στις πρώτες φανταστικές ή πραγματικές κατασκευές του ανθρώπου, γνωστές ως ρομπότ. Και μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον ταυτόχρονο φόβο ο οποίος συνόδευε την περηφάνεια της κατασκευής τους. Για τον φόβο μίλησε πρώτος ο Άγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Μπάτλερ, αναφερόμενος το 1872 στους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι αποφάσισαν να καταστρέψουν όλες τις μηχανές -εν μέσω βιομηχανικής επανάστασης- ώστε να μην κινδυνέψει ο άνθρωπος να υποδουλωθεί σε «μία μηχανική φυλή, με ανεξερεύνητες δυνατότητες». Σχεδόν προφητικός ο Μπάτλερ, μοιάζει να συνδέεται με το σήμερα, αφού οι «μηχανές» το μόνο που υπολείπεται να αποκτήσουν είναι συναισθήματα, ώστε να υπερσκελίσουν τους δημιουργούς τους.

Άλλωστε, από τον γνωστό πατέρα της μηχανής αποκρυπτογράφησης, τον Άλαν Τούριγκ, ως τον πρώτο «κυβερνητιστή» φον Νόιμαν συναντάμε την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει κανένα θεωρητικό εμπόδιο στον σχεδιασμό μίας κατασκευής ρυθμισμένης με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να αναπαράγεται, να μπορεί δηλαδή να παράγει κάτι όχι λιγότερο πολύπλοκο από την ίδια». Οι δε κυβερνητιστές είναι οι πρώτοι μελετητές των κανόνων λειτουργίας ενός κλειστού συστήματος, κάτι που αποτελεί τη βάση λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Από την άλλη, η περηφάνεια -κάποιες φορές σε βαθμό αλαζονείας- του ανθρώπινου είδους αντιπαρατίθεται στον φόβο, αφού από την εποχή της μυστικιστικής Καββάλα και τους αλχημιστές υπήρχε το όνειρο της κατασκευής ενός ανθρώπου με σάρκα και οστά. Κατά τους γνωστικούς φιλοσόφους, ο ίδιος ο Αδάμ αποτελούσε ένα μηχανικό κατασκεύασμα φτιαγμένο από χώμα, φωτιά, αέρα και νερό. Κι όταν ο Φάουστ κατασκεύαζε ανθρωπάρια, αυτά δεν αποτελούσαν παρά μετάλλαξη του Γκόλεμ της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο Γκόλεμ αναφέρεται ως άμορφο ή εμβρυϊκό ον, ο Αδάμ κατά την εβραϊκή παράδοση. Φτιαγμένος από σκόνη, η οποία είχε συγκεντρωθεί από κάθε γωνιά της Γης, τον ξανάπιασε στην πένα του ο Γκούσταβ Μέιριγκ. Ο Γκόλεμ ενέπνευσε και τη Μέρι Σέλεϊ για τον δικό της Φρανκενστάιν. Ο Γκόλεμ στον οποίον ενσαρκώνονται όλες οι δυνάμεις του κακού, έχει έναν μικρό αδελφό, τον «χουμούνκουλους» (ανθρωπάριο). Η γέννηση αυτού του πλάσματος συνδέεται όχι μόνο με την ιδέα της «αυτόματης γέννησης» αλλά και με την πανάρχαια θεωρία του «προσχηματισμένου κόσμου». Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε την κατασκευή ενός μηχανικού περιστεριού από τον Αρχύτα τον Ταραντινό , προσομοίωση έμβιου όντος.