- Newsroom
Τον κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην περίπτωση που ο ανελκυστήρας της πολυκατοικίας τους έχει ήδη συμπληρώσει 30 και πλέον έτη λειτουργίας.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Παρότι σε τρεις μήνες λήγει η προθεσμία για την αντικατάσταση ή τη βελτίωση της λειτουργίας του ανελκυστήρα βάσει των νέων προδιαγραφών που έθεσε η νομοθεσία, στη Θεσσαλονίκη μόνο το 20% των παλαιών ασανσέρ έχει αναβαθμιστεί. Την ίδια ώρα, και σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων τεχνικών, θεωρείται αδύνατο να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες στους ανελκυστήρες που δεν έχουν αναβαθμιστεί χωρίς να αποκλείουν μάλιστα ακόμη και παράταση της εν λόγω προθεσμίας κατά ένα έτος από την πολιτεία.
20.000 ΕΥΡΩ
Οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών με παλαιό ανελκυστήρα πρέπει να καταβάλουν μέχρι 20.000 ευρώ για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και σε περίπτωση που δεν το κάνουν, θα κληθούν να πληρώσουν ανάλογο πρόστιμο. Μεγάλος αριθμός νοικοκυριών, ωστόσο, βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αναβάλλουν τις εργασίες, ενώ από την άλλη ο αριθμός των συντηρητών είναι μικρός και δεν προλαβαίνουν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση.
“Πρέπει να βελτιωθούν οι ανελκυστήρες άνω των 30 ετών αλλά και οι νεότεροι που λειτουργούν με προσωρινή άδεια”, υπογραμμίζει ο κ. Μανώλης Νικολαΐδης, πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτροτεχνικών και βοηθών ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος. “Εάν λειτουργούσαν σωστά οι υπηρεσίες, δεν θα είχαμε προβλήματα. Σήμερα λειτουργούν ανελκυστήρες χωρίς άδεια, δεν γνωρίζουμε την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Υπολογίζουμε ότι ελέγχθηκε περίπου το 20% των παλαιών ανελκυστήρων. Από τη μια τα νοικοκυριά έχουν οικονομικά προβλήματα, από την άλλη δεν φθάνει το τεχνικό προσωπικό. Έχουμε 300 μέλη και μας ζητούν συνέχεια οι τεχνικές εταιρείες. Πιστεύουμε ότι θα δοθεί παράταση”, προσθέτει ο κ. Νικολαΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανελκυστήρες 40ετίας δεν διαθέτουν πιστοποιημένα υλικά, όπως διαθέτουν οι σύγχρονοι ανελκυστήρες. Έτσι, θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθούν. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί κατά τους τεχνικούς στους ανελκυστήρες των δημοσίων κτιρίων, που λειτουργούν συνεχώς το 24ωρο.
Όσον αφορά το κόστος αναβάθμισης, “το λιγότερο είναι 3.000 ευρώ και φθάνει 10.000 ευρώ. Εάν αντικατασταθεί ο ανελκυστήρας, θα κοστίσει και 20.000 ευρώ. Μιλάμε όμως για θέμα ασφάλειας”, λέει ο κ. Νικολαΐδης.
ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ
“Από την αρχή του έτους ξεκίνησε να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αντικατάσταση ανελκυστήρων. Έγιναν πολλές εργασίες, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους”, αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ανδρονάκης, ιδιοκτήτης εταιρείας ανελκυστήρων. “Ο κόσμος προβληματίζεται και για τα έξοδα, και γίνονται συμφωνίες για τον τρόπο πληρωμής. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σε εμάς πρόβλημα, διότι γινόμαστε κατά κάποιο τρόπο χρηματοδότες του έργου κάθε οικοδομής. Είναι βέβαια μια περίοδος που έχουμε δουλειά, αλλά επιβαρυνόμαστε την καθυστέρηση στην αποπληρωμή”, σημειώνει ο κ. Ανδρονάκης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τους ανελκυστήρες που είναι από 30 μέχρι 40 ετών, η προθεσμία βελτίωσης βάσει των νέων προδιαγραφών λήγει στο τέλος του 2008, για τους ανελκυστήρες που συμπληρώνουν τα 30 χρόνια ζωής λήγει στο τέλος του 2009 και για τους ανελκυστήρες κάτω των τριάντα ετών η προθεσμία λήγει στο τέλος του 2010.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ
Η νέα νομοθεσία ορίζει ότι, μετά τη λήξη των προθεσμιών αναβάθμισης, οι ανελκυστήρες θα περνούν περιοδικούς ελέγχους από αναγνωρισμένους φορείς ελέγχου. Οι έλεγχοι εξαρτώνται από τις στάσεις του ανελκυστήρα.
Συγκεκριμένα, έλεγχοι θα γίνονται:
- για ανελκυστήρες μέχρι 6 στάσεις κάθε εξαετία,
- για ανελκυστήρες με περισσότερες από 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας κάθε τετραετία,
- για ανελκυστήρες μέχρι 6 στάσεις σε κτίρια με επαγγελματική χρήση κάθε τετραετία,
- για ανελκυστήρες με περισσότερες από 6 στάσεις σε κτίρια με επαγγελματική χρήση κάθε τριετία,
- για ανελκυστήρες σε δημόσιους χώρους (π.χ. νοσοκομεία, αεροδρόμια) κάθε έτος.
Επίσης, άλλαξε και η συχνότητα συντήρησης του ανελκυστήρα, η οποία γινόταν 12 φορές το χρόνο, ανεξάρτητα από τη χρήση του.
Η συντήρηση πρέπει να γίνεται:
- σε μονοκατοικίες με ανελκυστήρα από 3 έως 4 στάσεις πέντε φορές το χρόνο,
- σε πολυκατοικία έως τεσσάρων ορόφων 7 φορές το χρόνο,
- σε κτίρια επαγγελματικής χρήσης μέχρι 4 στάσεις 9 φορές το χρόνο,
- σε κτίρια επαγγελματικής χρήσης με περισσότερες από 4 στάσεις 10 φορές το χρόνο,
- σε δημόσιους χώρους και
- σε προσπελάσιμα από το ευρύ κοινό κτίρια 24 φορές το χρόνο.