«Φουσκώνει» το «μαξιλάρι» ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες
Κερδισμένα τα πιστωτικά ιδρύματα από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τις «αγορές»
Από τα 420 εκατ. της συνολικής δαπάνης, τα 183 εκατ. "έπεσαν" σε επιχειρήσεις της πόλης, τα 161 εκατ. στα ξενοδοχεία, ενώ σε 76 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι φόροι που αποδόθηκαν στο κράτος
Πάνω από 340 εκατομμύρια άφησαν στην Θεσσαλονίκη οι τουρίστες που την επισκέφθηκαν το 2018, μια χρονιά που χαρακτηρίζεται «σταθμός» στα συμπεράσματα της 8ης έρευνας της Ένωσης Ξενοδόχων για τον προφίλ των τουριστών και τον βαθμό ικανοποίησής τους καθώς και την απόδοση των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου καρπώθηκαν άλλες επιχειρήσεις (εστίαση, εμπορικά καταστήματα) και όχι τα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα 183 εκατ. έπεσαν σε επιχειρήσεις της πόλης, τα 161 εκατ. στα ξενοδοχεία (συνολικά δηλαδή στην οικονομία της Θεσσαλονίκης έμειναν 344 εκατ. ευρω) ενώ άλλα 76 εκατ. ήταν οι φόροι που αποδόθηκαν στο κράτος.
Κατά μέσο όρο οι τουρίστες ξοδεύουν 71 ευρώ τη μέρα.
Η έρευνα καταγράφει ότι το 95% των επισκεπτών θα ήθελε να επισκεφτεί ξανά τη Θεσσαλονίκη, αλλά και να την προτείνει ως προορισμό σε άλλους.
Παρότι η ικανοποίηση των τουριστών από τη συνολική τουριστική εμπειρία κατέγραψε οριακή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (8,1 στα 10 από 8 στα 10) ωστόσο καταγράφεται μείωση της ικανοποίησης των επισκεπτών από τις υπηρεσίες καθαριότητας, τις δήμοσιες συγκοινωνίες και την ασφάλεια στην πόλη, την έλλειψη πεζοδρομίων και πλατειών.
Παρότι ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2017 υπήρξαν σημαντικές ανακατατάξεις. Ειδικότερα, καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση (78%) στους τουρίστες από το Ισραήλ- μάλιστα 7 στους 10 επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το 2018 και έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την εμπειρία τους, βαθμολογώντας τον προορισμό με 8,2 στα 10. Ακολούθως, αύξηση τουριστών, σε μικρότερο βαθμό είχαμε από τη Γερμανία και την Ιταλία (17%). Η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από την τουρκική αγορά (-30%) και δευτερευόντως τη ρωσική (-13%).
Κερδισμένα τα πιστωτικά ιδρύματα από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τις «αγορές»
Η πρωτοβουλία αγγίζει ξένους μεταφορείς, προκαλώντας αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα
Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις
Η Ελλάδα το 2010 είχε δανειστεί 52,8 δισ ευρώ. Το δάνειο αυτό έχει μειωθεί στα 31 δισ ευρώ λόγω των αποπληρωμών που έχουν γίνει