Θάσος: Το αρχαίο θέατρο ανοίγει ξανά μετά από 12 χρόνια για μια βραδιά
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναστήλωσης, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου και με φυσικό φωτισμό
Δυναμικά επενδύει στη γαστρονομία η Μακεδονία ως ένα επιπλέον εργαλείο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την αυθεντικότητα της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων της
- Newsroom
Της Δέσποινας Βογιατζόγλου
Δυναμικά επενδύει στη γαστρονομία η Μακεδονία ως ένα επιπλέον εργαλείο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την αυθεντικότητα της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων της. Με στρατηγικές παρεμβάσεις που συνδέουν την αγροτική παραγωγή με την τουριστική εμπειρία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκει να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Κεντρικός πυλώνας αυτής της προσπάθειας είναι το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας CLLD/LEADER για την «Προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας». Το σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 395.000 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους (ΕΓΤΑΑ & ΠΑΑ). Τη συντονιστική ευθύνη έχει η Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ), ενώ συμμετέχουν ως εταίροι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των Σερρών, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς και Πέλλας.
Προωθητικές ενέργειες από την Αναπτυξιακή Πέλλας: «Ευλογημένος τόπος γαστρονομίας και δημιουργικού τουρισμού»
Η ΟΤΔ Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ), στο πλαίσιο υλοποίησης του ΣΔΣ: «Προβολή - Προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας» διοργάνωσε εκδήλωση αναφορικά με τη Μακεδονική κουζίνα και τα τοπικά πιάτα. Συγκεκριμένα η εκδήλωση που είχε τίτλο «Μαγειρεύουμε στις ρίζες μας» αφορούσε την προβολή της Μακεδονικής κουζίνας αλλά και την ενημέρωση των επαγγελματιών του επισιτιστικού κλάδου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Στην αναλυτική περιγραφή των στόχων και τη στρατηγική του σχεδίου δράσης εντάσσεται η επιλογή και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της Πέλλας ως ύψιστης σημασίας για την επίτευξη μίας επιτυχούς παρουσίας στις αγορές. Επειδή η μαγειρική είναι τέχνη που, μέσα από διαρκή αναζήτηση και γνώση, οδηγεί από τη φύση στον πολιτισμό, άρα ο καλύτερος τρόπος για τον εμπλουτισμό του Γαστρονομικού Τουρισμού ήταν να οδηγηθεί κοντά στις γεύσεις και στις συνταγές. Έτσι γεννήθηκε η πρωτοβουλία ανάδειξης της «Μακεδονικής Κουζίνας», που αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ του Αγροδιατροφικού τομέα και του τομέα Τουρισμού της περιοχής.
«Η Κεντρική Μακεδονία αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών και πέρασμα επισκεπτών, επαγγελματιών αλλά και τουριστών. Η εστίαση, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας και αποτελεί επίσης μοναδική ευκαιρία βιωματικής εμπειρίας του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μέσα από την γευστική δοκιμή των παραδοσιακών συνταγών. Ιδιαιτερότητα της Μακεδονίας είναι εναλλαγή των διαφόρων πληθυσμών κατά τη διάρκεια των αιώνων και το πέρασμα πολλών διαφορετικών ανθρώπων οι οποίοι μαζί τους έφερναν κάθε φορά και τις διατροφικές συνήθειες τους. Το σύνολο αυτών των συνηθειών μέσα από τη μορφοποίησή τους κατά τη διάρκεια των αιώνων διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε ‘Μακεδονική Κουζίνα’» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Ιορδάνης Κιοσέογλου, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας.
Μακεδονική Κουζίνα: Μοχλός τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης-Το σχέδιο που ενώνει γαστρονομία και επιχειρηματικότητα
Το παρόν Διατοπικό Σχέδιο Δράσης έχει ως σκοπό την προβολή των αυθεντικών μακεδονικών συνταγών, οι οποίες εκτελούνται με εκλεκτές πρώτες ύλες, που παράγονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής. Η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα για μια νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, τοποθετώντας με υψηλές αξιώσεις την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Η επίτευξη των στόχων του επιδιώκεται μέσω της ανάληψης μιας σειράς κοινών και επιμέρους δράσεων από τους εταίρους που αποσκοπούν στην ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η στρατηγική αποτελείται από την υλοποίηση μιας σειράς συντονισμένων και εντατικών δράσεων προώθησης και προβολής της Μακεδονικής κουζίνας που κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων σήμερα μέσων προώθησης και προβολής (εκθέσεις, εκδηλώσεις, ιντερνέτ, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.λπ.).
Οι δράσεις αυτές προώθησης και προβολής περιλαμβάνουν την συλλογή επεξεργασία και προετοιμασία του υλικού «βιβλιοθήκης βάσης» για την παραγωγή του τελικού υλικού προώθησης της «Μακεδονικής Κουζίνας» στις επιμέρους δράσεις και με τα διαφορετικά σύγχρονα διαθέσιμα εργαλεία προώθησης, την παραγωγή νέου έντυπου υλικού (Οδηγού γαστρονομίας), τη δημιουργία και προβολή τηλεοπτικού σποτ με Σεφ υψηλής αναγνωρισιμότητας από το ευρύ κοινό, τη διενέργεια μιας σειράς εκδηλώσεων τόσο στην ΠΚΜ (ενδεικτικά μία ανά Περιφερειακή Ενότητα), στην Αθήνα, καθώς και τη δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας (http://www.leadermacedoniancui...).
«Το σχέδιο δράσης συσχετίζεται άμεσα με το όραμα του Τοπικού Προγράμματος για τη δημιουργία μίας ελκυστικής αγροτικής περιοχής που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Η συνδυασμένη εκμετάλλευση αγαθών και υπηρεσιών της τοπικής οικονομίας και η ανάδειξη της διαφορετικότητας που πηγάζει από τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής, βοηθούν στη δημιουργία ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας.
Από τα ανωτέρω προκύπτει σαφώς η πλήρης συσχέτιση του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας με την αναπτυξιακή στρατηγική του Τοπικού Προγράμματος καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στη
• λειτουργική διασύνδεση επιμέρους παραγωγικών τομέων
• την ανάπτυξη συνεργασιών και εξωστρέφειας και
• την ενίσχυση της απασχόλησης.
H Μακεδονική Κουζίνα αποτελεί στοιχείο ταυτότητας του τοπικού πολιτισμού και της ιδιαίτερης κουλτούρας της Μακεδονίας, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευλογημένη γη μας και τα προϊόντα της, καθώς σε αυτά στηρίζεται και αυτά αξιοποιεί. Στο προϊόν αυτό αποτυπώνεται η ποικιλία της παραγωγής διατροφικών προϊόντων στην περιφέρεια καθώς και η εξέλιξη της διατροφικής παράδοσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου με την εναλλαγή και συμπόρευση των διαφόρων πληθυσμών. Το σχέδιο για την προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδέει πολιτισμό, οικονομία και βιωσιμότητα. Επενδύει στο τοπικό, αναδεικνύει το αυθεντικό και μετατρέπει τη γαστρονομία σε εθνικό πλεονέκτημα. Με σωστό σχεδιασμό και στρατηγικές συνέργειες, η Μακεδονική Κουζίνα μπορεί να καταστεί σημείο αναφοράς στην τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες που αναζητούν εμπειρίες πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.07.2025
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναστήλωσης, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου και με φυσικό φωτισμό
Ο δράστης συνελήφθη και οι αρχές ερευνούν τη δράση του για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων περιπτώσεων
Την απέσπασε από 87χρονη με το κόλπο του «έκτακτου χειρουργείου συγγενικού προσώπου» - Δικογραφία και για 49χρονο όπως και δύο γυναίκες
Ο συλληφθείς ως «εισπράκρορας» και άλλα δύο άτομα απέσπασαν 3050 ευρώ