Σε... κινούμενη άμμο η αντιπολίτευση αναζητά βηματισμό

Παρά τη φθορά της κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν απώλειες

Βηματισμό σε ένα πολιτικό σκηνικό που συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται και θυμίζει κινούμενη άμμο επιχειρούν να βρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρά την φθορά της κυβέρνησης κυρίως για τα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και την τραγωδία των Τεμπών δεν κατάφεραν να κερδίσουν πόντους από τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Απεναντίας, το πρώτο εξάμηνο του έτους τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Κουμουνδούρου βγαίνουν επίσης λαβωμένοι.

Σε αντίθεση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Πλεύση Ελευθερίας θεωρούνται από τους μεγάλους κερδισμένους του ρευστού αυτού πολιτικού σκηνικού, ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση καταγράφει επίσης οφέλη.

Επιμένει στην στρατηγική του το ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένουν στην στρατηγική που έχει επιλεγεί από την ηγεσία του κόμματος εδώ και καιρό. Ο στόχος για πρωτιά στις επόμενες εθνικές εκλογές και αυτόνομη πορεία για τα «πράσινα» στελέχη θεωρείται ρεαλιστικός και εφικτός παρά το γεγονός ότι ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσουν μέχρι να στηθούν οι επόμενες κάλπες θα είναι ανηφορικός, κακοτράχαλος και στρωμένος αγκάθια. Εξάλλου και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης δημόσια έχει αναφέρει πολλές φορές ότι ο πήχης για την Χαριλάου Τρικούπη που έχει τεθεί είναι υψηλός, ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές γιατί το έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Χρειάζεται ένα εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης από αυτό που ακολουθείται και το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να το εγγυηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» πρώην υπουργός του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος επιμένουν στην αυστηρή, σκληρή, προγραμματική και θεσμική αντιπολίτευση απέναντι στην ασκούμενη από την κυβέρνηση πολιτική, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η ανασυγκρότηση του κόμματος μέσα από σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη, που πρόσφατα έγιναν και στέρησαν από το κόμμα την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Η συνεννόηση του κόμματος με άλλα της αντιπολίτευσης, όπως έγινε για την κατάθεση της τελευταίας πρότασης δυσπιστίας και κυρίως με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν υπήρξε στην πρόσφατη κατάθεση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μεταξύ άλλων και για τους πρώην υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη και των υφυπουργών τους. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, οι υπογραφές που απαιτούνταν ήταν 30 τις οποίες διέθετε η «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν συνέτρεχε λόγος συνεννόησης, σε αντίθεση με την πρόταση μομφής, για την οποία απαιτούνταν αριθμός υπογραφών αρκετά μεγαλύτερος που δεν διέθετε το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό στην Χαριλάου Τρικούπη πως η συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας ήταν ένας από τους λόγους της δημοσκοπικής εκτόξευσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ;

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να καταρρέουν επιχειρεί μέσα από τις στάχτες του να γεννηθεί ξανά. Η κατήφεια για τις κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος είναι βασικό γνώρισμα των κορυφαίων κομματικών στελεχών της Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα. Παράγοντες του κόμματος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν την άποψη πως η προσπάθεια που καταβλήθηκε από πλευράς ηγεσίας για επανάκτηση της δεύτερης θέσης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Βουλή με επιστροφή ή συνεργασία βουλευτών από τη Νέα Αριστερά, που δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αντιστροφή ενός δυσμενούς κλίματος που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της περιόδου Κασσελάκη. «Χάθηκε το timing να μας ακούσει η κοινωνία, αναλωνόμενοι σε μία προσπάθεια επιστροφής εκείνων που έφυγαν. Δηλαδή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ξανά αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή θα εκπροσωπεί την βούληση και τις προτιμήσεις των πολιτών όταν στις δημοσκοπήσεις είμαστε στην πέμπτη και την έκτη θέση» αναρωτιέται στη «ΜτΚ» στέλεχος με πολλά... κομματικά ένσημα που το τελευταίο διάστημα έχει αποστασιοποιηθεί. Με το επικείμενο συνέδριο, το 5ο, που θα διεξαχθεί το διάστημα 12-15 Ιουνίου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει να υπάρξει μία νέα αρχή για το κόμμα. Προσδίδει εξάλλου στην κομματική διεργασία χαρακτηριστικά ανατροπής, επανεκκίνησης και αναγέννησης. Στην πράξη βέβαια, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα ακόμα και για την εκλογή συνέδρων λόγω της απροθυμίας του στελεχιακού δυναμικού.

Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσφατα, με ανοιχτή επιστολή του απευθύνθηκε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τα κινητοποιήσει και να τα παρακινήσει να ασχοληθούν ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες. «Η συμβολή σας είναι θεμελιώδης και αναγκαία. Το κόμμα μας έχει ανάγκη τις προτάσεις σας και τη συμμετοχή σας. Για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην πολιτική και να δώσουμε τη μάχη της πολιτικής αλλαγής. Έτσι θα αλλάξουμε ό,τι μας πλήγωσε και θα πατήσουμε στα πόδια μας για την επόμενη μέρα για το κόμμα μας. Μία επόμενη μέρα, που θα μας βρει πιο ισχυρούς, πιο δυνατούς, με ακόμα βαθύτερες ρίζες στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλάζει για να στηρίξει την πολιτική αλλαγή στη χώρα μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Φάμελλος.

Τι λένε οι ειδικοί

«Το πολιτικό σκηνικό είναι ευμετάβλητο με το κάθε κόμμα να δίνει την δική του μάχη επιβίωσης. Αυτό φαίνεται κυρίως από τις συσπειρώσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων όπως αυτές καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση είναι στο 63%. Σε αντίθεση στο ΠΑΣΟΚ είναι στο 70%, αρκετά υψηλό ποσοστό, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 25% με τάσεις φυγής προς Κίνημα Δημοκρατίας και Πλεύση Ελευθερίας» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview» Δημήτρης Βασιλειάδης. Από την πλευρά της, η Μαρία Καρακλιούμη παρατηρεί πως τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγράφουν χαμηλά βαρομετρικά. Ειδικότερα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι έχει πρόβλημα να απευθυνθεί στα κοινά των νέων κάτι που αποτυπώνεται στις έρευνες, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας «έχει ανοδικές τάσεις κι ήρθε για να μείνει. Ένα κόμμα που οριακά το 2023 μπήκε στην Βουλή φιγουράρει σε υψηλές θέσεις. Αυτό κάτι δείχνει» σχολιάζει η κ. Καρακλιούμη. «Υπάρχει ρευστότητα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Στις δημοσκοπήσεις μας η γκρίζα ζώνη προσδιορίζεται στο 22-23%. Δεν ξέρουμε εάν ο όγκος αυτός των ψηφοφόρων που είναι αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί. Το ποιο κόμμα εν τέλει θα κυριαρχήσει στις εκλογές θα εξαρτηθεί από το διακύβευμα που θα τεθεί» τονίζει ο διευθυντής ερευνών της «Opinion Poll», Ζαχαρίας Ζούπης.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 25.05.2025

Loader