Σε εφαρμογή η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες – Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο νομοσχέδιο που θα ορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται
Πώς ένας δημόσιος λιμένας έγινε εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια φοιτητών χάρη στη συνεργασία τριών δημόσιων φορέων
Πριν από δέκα περίπου χρόνια η Κωνσταντίνα Σκαναβή, έχοντας καταγωγή από το νησί της Σκύρου δημιούργησε το δικό της καταφύγιο στο νησί. Προσφιλής συνήθειά της κάθε φορά που επισκεπτόταν τον τόπο της ήταν να περπατά με τις ώρες εξερευνώντας κάθε σπιθαμή του. Παρατηρούσε με λεπτομέρεια τη Λιναριά, το φυσικό λιμάνι του νησιού. Ένα λιμανάκι μικρό που αν και δεν το «πιάνει» το μάτι σου είναι κατασκευασμένο και σχεδιασμένο με πρότυπο τρόπο για τα εγχώρια και διεθνή δεδομένα. Από το 2018 η μαρίνα του λιμανιού βραβεύεται με γαλάζια σημαία, ενώ η καθολική ανάπλαση των χερσαίων χώρων του, που προηγήθηκε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, ήταν καθοριστική. Δεν είναι μόνο άρτια εξοπλισμένο με υδατοδρόμιο, πυροσβεστικά δίκτυα, βιομηχανικά δάπεδα, κάμερες θέασης σκαφών, free wifi αλλά διαθέτει πλήρη εξοπλισμό και για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, εφαρμόζοντας σχέδιο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και σχέδιο διαχείρισης κατάλοιπων αποβλήτων πλοίων.
Μαθαίνοντας για το «καινοτόμο» λιμάνι της Λιναριάς, η Κωνσταντίνα Σκαναβή, έχοντας εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και διδάξει για 12 χρόνια- έως το 2000- στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες στα πεδία της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Περιβαλλοντικής Υγείας , σκέφτηκε ότι ένας τέτοιος τόπος θα μπορούσε χωρίς δεύτερη σκέψη να αξιοποιηθεί ως ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους φοιτητές της στην Ελλάδα. Η επικοινωνία της με τον Κυριάκο Αντωνόπουλο, πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και υπεύθυνο διαχείρισης του λιμανιού, το 2014, ήταν ζήτημα χρόνου. Οι δύο τους συναντήθηκαν και συμφώνησαν σε μια επωφελή συνεργασία: Το λιμάνι χρειαζόταν ανθρώπινα χέρια για να λειτουργήσει- καθώς από το 2008 δεν διαθέτει ούτε έναν υπάλληλο-, ενώ οι φοιτητές Περιβάλλοντος χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα «ζωντανό» πεδίο δράσης ώστε να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη θεωρητική γνώση του πανεπιστημίου. Το αποκάλεσαν «πείραμα». Ένα πείραμα υψηλού ρίσκου, το οποίο ένα χρόνο αργότερα απέκτησε όνομα: SKYROS PROJECT, και το πείραμα… πέτυχε.
Η πρώτη πρακτική άσκηση φοιτητών σε… λιμάνι!
Η «χρυσή» συνεργασία τριών δημόσιων φορέων – πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, Λιμενικό ταμείο Σκύρου- δημιούργησε το 2015, το SKYROS PROJECT. Επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου) Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος. Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτήθηκε στο δημόσιο λιμένα της Λιναριάς το καλοκαίρι του 2015, όπου έλαβε χώρα η πρώτη πρακτική άσκηση φοιτητών σε λιμάνι που έχει ποτέ συμβεί στην Ελλάδα! Η ιδέα του Skyros Project βασίζεται σε ένα νέο τρόπο πρακτικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας που γίνεται εθελοντικά και όπου οι εκπαιδευόμενοι δρουν και ως εκπαιδευτές πολιτών, προωθώντας την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά. Το λιμάνι αποκτά ιδιότητα και γίνεται εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προώθησης της , όπου η θεωρία γίνεται πράξη σε πραγματικές συνθήκες.
«Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα έψαχνα να βρω δυνατότητα για μια καινοτόμο και ευχάριστη εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αυτό που αντίκρισα στη Σκύρο πυροδότησε μέσα μου την ιδέα. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν κατάλαβα ότι και ο κ. Αντωνόπουλος, αν και εργάζεται αμισθί στη θέση του πρόεδρου, είχε το ίδιο όραμα. Έτσι, πιλοτικά, ξεκινήσαμε τη δουλειά. Φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου συμμετείχαν στο πρότζεκτ μας. Επί της ουσίας ζούσαμε μαζί, τρώγαμε μαζί, δουλεύαμε μαζί. Όταν τελείωσε το καλοκαίρι, είχαμε καταφέρει να προστατεύσουμε το λιμάνι, να κάνουμε έρευνα για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και δενδροφυτεύσεις. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποχαιρετήσω τους φοιτητές μου γνωρίζοντας ότι το καλοκαίρι που αφιέρωσαν για το νησί, ίσως να ήταν το τελευταίο» αναλύει η κ. Σκαναβή και διηγείται στο makthes.gr με τον ίδιο ενθουσιασμό τη στιγμή που κατάλαβε ότι εκείνο το καλοκαίρι ήταν μόνο η αρχή. «Φεύγουμε υπό έναν όρο: ότι θα μπορέσουμε να ξαναέρθουμε του χρόνου στο ίδιο πρόγραμμα» της είπαν με προσμονή οι φοιτητές της. Έτσι κι έγινε.
Έκτοτε τo Skyros Project, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που υλοποιούνται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στο νησί:
Η Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών: Πρόκειται για μια πρωτοπόρο εκπαίδευση που βασίζεται στις ανάγκες εξειδίκευσης όσων εκπαιδεύουν στο πεδίο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε θέλει να αποκτήσει εξειδίκευση στον τομέα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ενώ σε αυτή διδάσκουν διακεκριμένα στελέχη της αγοράς και καθηγητές πανεπιστημίων της Ελλάδας.Φέτος θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποίηση παρακολούθησης.
Η Ημερήσια Περιβαλλοντική Κατασκήνωση, η οποία χρησιμοποιώντας ως εργαλείο μάθησης το λιμάνι της Λιναριάς, αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τα παιδιά της τοπικής κοινωνίας του νησιού και των επισκεπτών του λιμένα της Λιναριάς, χαρίζοντάς τους στιγμές γνώσης, παιχνιδιού και βιωματικής εμπειρίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Τους «μικρούς μαθητές» έχει αναλάβει να εκπαιδεύσει ομάδα φοιτητών της σχολής Περιβάλλοντος, η οποία «μπαίνει» στο ρόλο του περιβαλλοντικού εκπαιδευτή και υλοποιεί ένα πρόγραμμα όπου τα παιδιά που συμμετέχουν αποκτούν και ισχυροποιούν μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά στην καθημερινότητά τους.
Το Τουριστικό Παρατηρητήριο, είναι το μέσο παρακολούθησης και αξιολόγησης του τουρισμού, όπου μέσω συλλογής, ανάλυσης και διαχείρισης των σχετικών δεδομένων από ερευνητές του Skyros Project έχει ως απώτερο σκοπό την οικοδόμηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό στο νησί της Σκύρου.
To Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού, έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των στοιχείων που συνδέονται με τον θαλάσσιο τουρισμό στη νήσο, αλλά και το ευρύτερο νησιωτικό και λιμενικό πλέγμα. Οι πληροφορίες αντλούνται από επιβαίνοντες σε τουριστικά σκάφη (διαφορετικών εθνικοτήτων με τη συμπλήρωση εξιδεικευμένων ερωτηματολογίων στα οποία καταγράφονται εμπειρίες και απαιτήσεις από την πλευρά των χρηστών των λιμένων και των περιηγητών του θαλάσσιου τουρισμού. Η συλλογή τέτοιου είδους δεδομένων αποτελεί στοιχείο κομβικής σημασίας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του υπό μελέτη τόπου και συγκεκριμένα της νήσου Σκύρου.
Ένα δημόσιο λιμάνι παράδειγμα προς μίμηση
Τα τελευταία έξι χρόνια η επισκεψιμότητα του λιμανιού ανέβηκε κατά 1400%. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων το Skyros Project και το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου έλαβαν συνολικά 24 διεθνή και εθνικά βραβεία. Πρόσφατα, νέα «χρυσή» διάκριση του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου ήρθε να επιβραβεύσει την περιβαλλοντική μέριμνα που έχει αναληφθεί στο λιμένα και στο τουριστικό του καταφύγιο για την πρώτη στη χώρα εγκατάσταση και λειτουργία συμπιεστή ανακυκλώσιμων υλικών σε τουριστικό λιμάνι. «Όλα αυτά κατακτήθηκαν με κόπο και προσπάθεια» επιβεβαιώνει ο κ. Αντωνόπουλος χωρίς της συνδρομή του οποίου, τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είχε γίνει πραγματικότητα. Πώς, όμως ένα τόσο μικρό λιμάνι κατάφερε μέσα σε μερικά μόλις χρόνια να λάβει όλες αυτές τις διακρίσεις; Ο κ. Αντωνόπουλος απάντησε στο makthes.gr ανακαλώντας μια στιγμή από το πρόσφατο παρελθόν, όταν τον Οκτώβριο του 2019, το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήταν προσκεκλημένοι σε συνέδριο στη Νορβηγία, για να παρουσιάσουν τη Λιναριά ως το μικρότερο λιμάνι- μέλος του δικτύου των ΕcoPorts, των 106 πιστοποιημένων οικολογικών λιμανιών της Ευρώπης. « Ο καθένας παρουσίαζε τους λόγους για τους οποίους το λιμάνι της χώρας του ανήκει σε αυτό το δίκτυο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον ομόλογό μου από το Σιάτλ να λέει ότι μέσα το λιμάνι τους έχουν καθαρά έσοδα δυο δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και εμένα να μιλώ για προϋπολογισμό 135.000 ευρώ τον χρόνο. Μετά το πέρας του συνεδρίου, ο συντονιστής δεν μπορούσε να ξεχάσει το πώς πως ένα τόσο μικρό λιμάνι κατάφερε τόσα πολλά με ελάχιστα χρήματα. Έθεσε μάλιστα ερώτημα προς όλους τους συνέδρους τι θα μπορούσαν να κάνουν τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης για να βοηθήσουν τη χώρα μας! Αυτό ήταν κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ» καταλήγει με νόημα.
Αλέξανδρος Λίγγος, ερευνητής Skyros project
“Είναι ένα ευχάριστο ταξίδι στη γνώση με καινοτόμο τρόπο. Εάν δε το έβλεπα με τα μάτια μου δε θα το πίστευα ότι υπάρχει ένα τέτοιο λιμάνι- πρότυπο, για τα παγκόσμια δεδομένα, στην Ελλάδα. Στην ουσία εκπαιδευτήκαμε για το πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην κοινωνία. Αυτά που μαθαίναμε στα αμφιθέατρα τα εφαρμόσαμε έμπρακτα. Ξεφύγαμε από τα κλασσικά δεδομένα της εκπαίδευσης, όπου πρέπει να είσαι συνεχώς μέσα σε μια τάξη. Η εκπαίδευση πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα τις ανάγκες της εποχής. Αυτό έχει πετύχει το πρόγραμμα».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο νομοσχέδιο που θα ορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται
Προανάκριση διενεργείται από τη λιμενική αρχή του Νέου Μαρμαρά
Συντετριμμένοι συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο»
Μέχρι ποια ώρα θα είναι σε ισχύ το μέτρο