Θεσσαλονίκη: «Σε 1,5 μήνα η τελική αδειoδότηση του Thess INTEC» - Τα mega projects και η πίστα για ηλεκτρικά οχήματα

«Η πρώτη φάση του έργου θα προσελκύσει επενδυτές για περίπου 26.000 τ.μ.», επεσήμανε ο υπεύθυνος ανάπτυξης οικοσυστήματος του τεχνολογικού πάρκου, Νίκος Κατσιαδάκης

Oι νέοι αναπτυξιακοί ορίζοντες που ανοίγει η επένδυση στην καινοτομία και ο νευραλγικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη σε ένα νέο πολύπλοκο κόσμο, τίθενται επί τάπητος στο πλαίσιο του 12oυ Τechnology Forum.

Η Θεσσαλονίκη χτίζει σταδιακά το δικό της τεχνολογικό οικοσύστημα με το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, τα κορυφαία πανεπιστήμια, το πλούσιο έργο των ερευνητικών κέντρων (όπως το ΕΚΕΤΑ) να ρίχνουν το σπόρο της πρωτοπορίας, ξεδιπλώνοντας τον αναπτυξιακό βηματισμό της πόλης, στην εποχή της ψηφιοποίησης.

Την ίδια στιγμή, ωριμάζει και το εγχείρημα του τεχνολογικού πάρκου Thess INTEC που αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία έως το καλοκαίρι, τραβώντας ήδη ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Σε 1,5 μήνα η τελική αδειοδότηση του Thess INTEC»

thessintec.jpg?v=0

«Η Θεσσαλονίκη έχει μπει στον χάρτη, είναι γνωστή στην ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα, αναμένουμε σε 1,5 μήνα την τελική αδειδότηση για το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς Thess INTEC, περάσαμε πολλά κύματα γραφειοκρατίας», σημείωσε ο Νίκος Κατσιαδάκης, υπεύθυνος ανάπτυξης οικοσυστήματος Thess INTEC.

Το τεχνολογικό πάρκο, στο οποίο μετέχουν σε ποσοστό 58% ο ιδιωτικός τομέας και 42% ο δημόσιος, έχει ενταχθεί και στον επίσημο χάρτη του Μετρό Θεσσαλονίκης, με προοπτική να είναι η αμέσως επόμενη στάση μετά το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όταν προχωρήσουν οι σχετικές επεκτάσεις σε βάθος χρόνων.

«Επενδυτές για 26.000 τ.μ.»

«H πρώτη κατασκευαστική φάση του έργου -για το οποίο ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες- θα είναι αρκετά δυνατή και θα προσελκύσει επενδυτές για περίπου 26.000 τετραγωνικά μέτρα», επεσήμανε.

Και πίστα... για ηλεκτροκίνητα

Ο κ. Κατσιαδάκης επεσήμανε ότι το πάρκο ξεκινά με έξι «mega projects» και γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης άλλα τόσα. Υπενθύμισε ότι το Thess INTEC, που στα διάφορα στάδια κατασκευής του αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα περιλαμβάνει στα οκτώ οικοδομικά τετράγωνα ξενοδοχείο, οικιστική μονάδα, χώρους εστίασης, παιδικό σταθμό, πίστα για αυτόνομα και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κ.ά.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο από τις 7000 μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, οι 1.300 εκτιμάται ότι θα αφορούν σε επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό και οι περίπου 4.000 στον τομέα της επιχειρηματικής καινοτομίας», τόνισε.

«Ένας νέος κόσμος ανατέλλει»

kalafatis-Ks4Uf.jpg

«Οι νέες τεχνολογίες και η νέα επιχειρηματικότητα προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη νέα εποχή, ένας νέος κόσμος διαρκώς ανατέλλει, η έρευνα, η διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρηματικότητας, η στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων, οι startups δημιουργούν ένα συναρπαστικό οικοσύστημα τόσο στην Ελλάδα (που διαθέτει υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια και ανθρώπινο δυναμικό) όσο και παγκοσμίως. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καινοτομία, πιστεύουμε πως τα hub καινοτομίας μπορούν να διαχυθούν σε όλη την επικράτεια», επεσήμανε ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Ανάπτυξης (αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία).

«Τα ερευνητικά κέντρα, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα», σημείωσε.

«Καινοτομία για όλους, πάνω από 900 startups στην Ελλάδα»

gaitanis.jpg

« Η καινοτομία είναι εθνική υπόθεση, υπόθεση όλων μας, η Ελλάδα έχει αποδείξει πως μπορεί να σταθεί επάξια στο χάρτη. Το 33% των επενδύσεων σε ελληνικές startups προήλθε από αμερικανικά σχήματα το 2023, το 78% των επενδύσεων είχε διεθνή προέλευση. Πάνω από το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων ασχολήθηκαν με την καινοτομία μεταξύ 2020-2022, πετύχαμε πολλά, σήμερα έχουμε καταγεγραμμένες πάνω από 900 startups στο Εlevate Greece, 138 από αυτές βρίσκονται στην Κ. Μακεδονία και 14 στη Δυτική Μακεδονία», ανέφερε ο Αναστάσιος Γαϊτάνης, γενικός γραμματέας έρευνας και καινοτομίας.

«Στηρίζουμε ενεργά το Thess INTEC, έχουμε αυξήσει περίπου 20% τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη την τελευταία τετραετία, δώσαμε ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, νομοθετήσαμε τη Golden Visa για επενδύσεις τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startups, διευρύναμε τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors, η ανάπτυξη των startups είναι δρόμος προς την εξωστρέφεια και την ευημερία, μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στόχος μας είναι ένας, η καινοτομία για όλους», υποστήριξε.

«Να καλλιεργήσουμε ψηφιακή κουλτούρα, πάνω από 230.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά από την ΠΚΜ»

«Προσπαθούμε συντεταγμένα να ενώσουμε και να ενισχύσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας, δώσαμε τον τελευταίο χρόνο 65 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της περιοχής μας, τρέχουμε παράλληλα δράση 140 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε ψηφιακή κουλτούρα, εξυπηρετήσαμε ψηφιακά ως ΠΚΜ 230.000 πολίτες (έχουμε ψηφιοποιήσει πάνω από 600 υπηρεσίες) τον τελευταίο χρόνο εξοικονομήθηκαν πάνω 4 εκατ. χιλιόμετρα λόγω της μη μετακίνησής τους στην περιφέρεια, προχωρούμε παράλληλα το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης της ΠΚΜ, Νικόλαος Τζόλλας.

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει»

papageorgiou-giZ8h.jpg

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, δυναμώνει, εξελίσσεται, μεταφορές, υποδομές, υγεία αλλάζουν, έχουμε το Thess INTEC, το ΕΚΕΤΑ, ερευνητικούς οργανισμούς, θέλουμε η χώρα να εξάγει καινοτομία», σημείωσε ο συντονιστής του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Loader