Έφυγε από τη ζωή ο ένας από τους αγαπημένους δίδυμους της Θεσσαλονίκης
Ήταν κατά κάποιο τρόπο η παιδική ψυχή της πόλης, κι ας ήταν πια στα τρίτα τους -ήντα, κι ας μην ήταν τυπικά Σαλονικείς
Οριοθετημένους χώρους, λιγότερα πατίνια και αυστηρότερους κανόνες φέρνει η νέα κανονιστική του Δήμου Θεσσαλονίκης
Φρένο στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της νέας κανονιστικής που θέτει σαφείς όρους και προϋποθέσεις ως προς την χρήση των ενοικιαζόμενων οχημάτων. Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην άναρχη στάθμευση των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων σε δρόμους και πεζοδρόμια καθώς προβλέπει συγκεκριμένους χώρους και θέσεις στάθμευσης.
Η νέα κανονιστική που αναμένεται να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα προβλέπει την μείωση του αριθμού των πατινιών σε 800, από περίπου 3.000 που κυκλοφορούν σήμερα με τον αριθμό τους να μοιράζεται ισόποσα στις 4 εταιρείες ενοικίασης. Επιπλέον προβλέπει τον καθορισμό 70 οριοθετημένων χώρων στάθμευσης σε 4 ζώνες που θα περιλαμβάνουν 800 θέσεις.
Οι χώροι αυτοί θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης μεταξύ των οποίων η Πλατεία Αριστοτέλους, η Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Αγγελάκη κ.ά. ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός οχημάτων θα σταθμεύει δίπλα από την Πύλη του Λιμανιού στην οδό Σαλαμίνος που θα δημιουργηθούν 30 θέσεις στάθμευσης.
Τι προβλέπει η απόφαση
Η «ΜτΚ» παρουσιάζει ορισμένες από τις διατάξεις που φέρνει η νέα κανονιστική του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απόφαση δίνεται προθεσμία 20 ημέρων, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός, προκειμένου κάθε εταιρεία να αιτηθεί την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης. Ο αριθμός των θέσεων ανά σημείο δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 6 για κάθε εταιρεία, ενώ σε περίπτωση που δεν έχει παραχωρηθεί το σύνολο των θέσεων οι πάροχοι μπορούν να αιτηθούν επιπλέον θέσεις πληρώνοντας και το αντίστοιχο αντίτιμο.
Μεταξύ των βασικών υποχρεώσεων που θα έχουν οι εταιρείες εκμίσθωσης θα είναι η διαγράμμιση του παραχωρημένου χώρου στάθμευσης καθώς και η διαμόρφωση του λογισμικού της εφαρμογής προκειμένου να απαγορεύεται στους χρήστες η κίνηση σε συγκεκριμένες οδούς αλλά και η στάθμευση εκτός των οριοθετημένων χώρων.
Επιπλέον οι πάροχοι και οι ιδιοκτήτες ΕΠΗΟ υποχρεούνται να περισυλλέγουν τα πατίνια από τη θάλασσα αλλά και τα σημεία που τα απορρίπτουν οι χρήστες. Σε περίπτωση που ο αναβάτης σταθμεύσει το ηλεκτρικό πατίνι σε απαγορευμένο σημείο προβλέπεται η συνέχιση της χρέωσης που θα επιβαρύνει τον ίδιο.
Η προσωρινή στάση των ΕΠΗΟ θα επιτρέπεται εντός πεζοδρομίων, πλατειών και πάρκων μόνο αν δεν εμποδίζεται η κίνηση των πεζών ενώ η στάθμευση των πατινιών σε μη καθορισμένα σημεία θα απαγορευτεί.
Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή της κανονιστικής
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ζήτησε ορισμένες διευκρινήσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με τα ειδικά τέλη που θα καταβάλουν οι εταιρείες οι οποίες θα χρησιμοποιούν τους χώρους στάθμευσης. Μάλιστα η Δημοτική Αρχή έχει στείλει όλες τις σχετικές παρατηρήσεις και εντός μιας εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ολικής απαγόρευσης
Την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα επικίνδυνης οδήγησης αλλά και άναρχης στάθμευσης εκφράζει ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ρυθμιστικού πλαισίου.
«Ορισμένοι συμπολίτες μας σταθμεύουν τα ηλεκτρικά πατίνια σε σημεία που εμποδίζουν την διέλευση πεζών και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Συνεχώς αντιμετωπίζουμε φαινόμενα παραβίασης τους ΚΟΚ και βλέπουμε αναβάτες να οδηγούν επικίνδυνα. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε αυτό που προέχει για την ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ολικής απαγόρευσης αν δεν υπάρξει συμμόρφωση εταιρειών και χρηστών με τη νέα κανονιστική.
Μάλιστα μέσω επιστολής που έστειλε προς τις εταιρείες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφιστά την προσοχή στους επιχειρηματίες του κλάδου επισημαίνοντάς τους ότι πρέπει να συμμορφωθούν άμεσα με τις νέες διατάξεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις.
«Ναι» στην κανονιστική αλλά με όρους λένε οι εταιρείες
Την ανάγκη ύπαρξης ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα θέτει σαφείς όρους και κανόνες στη λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών εκφράζουν από την πλευρά τους και οι εταιρείες ενοικίασης Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή ως προς τον αριθμό των πατινιών που θα κυκλοφορούν στην πόλη.
Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η απόφαση της νέας κανονιστικής που προβλέπει την κυκλοφορία μόλις 800 ηλεκτρικών πατινιών θα πλήξει σοβαρά τις επιχειρήσεις τους και θα κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Θεσσαλονικέων.
«Οι αρμόδιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στις εταιρείες μας απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων οι οποίοι εξυπηρετούν τις 24ωρες ανάγκες των χρηστών. Αν ο αριθμός των πατινιών μειωθεί θα αναγκαστούμε να μειώσουμε το προσωπικό μας προχωρώντας σε απολύσεις», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο υπεύθυνος της εταιρείας «Hop», Αλέξανδρος Σαλαμές.
Οι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν ότι μετά τη μείωση του αριθμού των οχημάτων τους, ορισμένες εταιρείες θα υποστούν οικονομική ζημιά με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα αποχώρησης τους από την πόλη.
«Τα πατίνια που θα κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη με τη νέα κανονιστική δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών οι οποίοι θα κληθούν να επιλέγουν πλέον άλλα μέσα για τη μετακίνησή τους. Θέλουμε να κινούμαστε σε ένα πλαίσιο νομιμότητας. Δεν ζητάμε να είμαστε ανεξέλεγκτοι όμως ζητάμε μέτρα που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζει ο Αλέξανδρος Σαλαμές.
Οι εταιρείες ενοικιάσεως υπογραμμίζουν ότι καταβάλλεται μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί μία μέση λύση σχετικά με τον καθορισμό των χώρων στάθμευσης των πατινιών καθώς ορισμένοι από αυτούς κρίθηκαν ακατάλληλοι. Την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι τίθενται υπέρ του κόφτη ταχύτητας μιας και αυτό είναι κάτι που ήδη εφαρμόζεται ενώ μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής ο αναβάτης ενημερώνεται ότι υποχρεούνται να φοράει προστατευτικό κράνος.
Ρεκόρ τροχαίων ατυχημάτων
Δεκάδες τα τροχαία ατυχήματα που καταγράφονται καθημερινά με οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών να τραυματίζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «ΜτΚ» κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2025 καταγράφηκαν 23 ατυχήματα με 26 αναβάτες να τραυματίζονται ελαφρά και έναν να βρίσκεται σε σοβαρότερη κατάσταση. Μεγάλος είναι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων για το 2024 με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για 65 καταγεγραμμένα συμβάντα, 64 ελαφρά τραυματισμένους οδηγούς και έναν με σοβαρότερα τραύματα.
Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι εντατικοί έλεγχοι των μικτών κλιμακίων της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας με δεκάδες παραβάσεις να βεβαιώνονται σε καθημερινή βάση. Κατά τη διάρκεια του α’ τετραμήνου του 2025 καταγράφηκαν συνολικά 675 παραβάσεις εκ των οποίων 512 για μη χρήση κράνους, 106 για έλλειψη ανακλαστικού ρουχισμού κατά τις βραδινές ώρες ενώ δεκάδες είναι και οι παραβάσεις για χρήση κινητού, μεταφορά επιβατών και έλλειψη εγγράφων ταυτοποίησης. Με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας έκλεισε και το τελευταίο τετράμηνου της περσινής χρονιάς αφού από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 βεβαιώθηκαν συνολικά 1.472 παραβάσεις σε χρήστες ηλεκτρικών πατινιών.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 18.05.2025
Ήταν κατά κάποιο τρόπο η παιδική ψυχή της πόλης, κι ας ήταν πια στα τρίτα τους -ήντα, κι ας μην ήταν τυπικά Σαλονικείς
Ταξιδεύουν φοιτητές της Ρουμανικής Ναυτικής Ακαδημίας και συνεργαζόμενων πανεπιστημίων από Βουλγαρία, Γαλλία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία και Τουρκία
Στόχος της δράσης αυτής είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η διατήρηση της καθαριότητας και της αισθητικής στην πόλη
Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του ΕΟΔΥ για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου