Θεσσαλονίκη: Αθώοι 49 διαδηλωτές για επεισόδια σε πορεία τον Σεπτέμβριο του 2020

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και εκτός της δικαστικής αίθουσας φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα

- Newsroom

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα άτομα που είχαν συλληφθεί ύστερα από αντιφασιστική πορεία στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου 2020. Στη αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν οι 49 από τους 51 που είχαν συλληφθεί, καθώς ο ένας απεβίωσε και ο άλλος είναι ανήλικος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι 51 πραγματοποιούσαν αντιφασιστική πορεία για την 7η επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ενόψει της δικαστικής απόφασης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να τους ελέγξουν επειδή είχαν αναγράψει αντιφασιστικά συνθήματα στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου και μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο.

Τα 49 άτομα (43 άνδρες και 6 γυναίκες) ήρθαν αντιμέτωποι με ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, αντιμετώπιζαν κατηγορίες που αφορούν τις παρακάτω πράξεις: φθορά μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από πολλούς ενωμένους για την τέλεση τους (σε βαθμό κακουργήματος), απλή σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά από κοινού πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και σε καλλιτεχνικό μνημείο, παράνομη οπλοφορία (αφορά έναν σουγιά και μία μεταλλική ράβδο αυτοάμυνας που κατασχέθηκαν), διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια (επειδή αρνήθηκαν τη δακτυλοσκόπηση).

“Συμμετείχαμε στην πορεία, ήταν μια ειρηνική εκδήλωση. Δεν προκαλέσαμε φθορές στα μνημεία, ούτε διατάραξη. Δεχτήκαμε βία από τα ΜΑΤ χωρίς λόγο. Ήταν άδικο” ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι.

Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγοριών και από τους 49, πρόταση που έγινε δεκτή, με το Δικαστήριο να τους κηρύσσει αθώους.

Η αποδεικτική διαδικασία διήρκησε τρεις ημέρες με τους κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο μιας κατάμεστης αίθουσας από νεαρούς φοιτητές (και όχι μόνο), που δήλωναν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό τους.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και εκτός της δικαστικής αίθουσας φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα.

Loader