- Newsroom
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ήρθαν σήμερα Δευτέρα 19/05 σε τηλεφωνική επικοινωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η συζήτηση, η οποία έχει ως στόχο την επίτευξη κατάπαυσης πυρός, διεξήχθη εν μέσω έντονων διεθνών πιέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων. Όπως όλα δείχνουν, η Μόσχα πρότεινε την έναρξη συζητήσεων για την υπογραφή μνημονίου με το Κίεβο, για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, πριν από την τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι «για λίγα λεπτά» πριν από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δεν σχολίασε αμέσως όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.
Οι θέσεις Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου
Στον Λευκό Οίκο αν και αποφεύγουν να πουν τι ακριβώς θα συνιστούσε επιτυχία ή τι είναι αυτό που θα ικανοποιούσε τον Τραμπ από αυτό το τηλεφώνημα, θεωρούν πως η διαδικασία διατηρεί τη δυναμική της και αυτό, δεδομένων των συνθηκών, είναι κάτι σχετικά καλό. Πίσω από κλειστές πόρτες όμως, οι προσδοκίες είναι συγκρατημένες. Πολλοί συνεργάτες του πρόεδρου των ΗΠΑ εκτιμούν πλέον με βεβαιότητα ότι ο Πούτιν απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για μία ακόμη φορά.
Το Κρεμλίνο φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες για την έκβαση της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ – Πούτιν. Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα απαιτήσει «μάλλον επίπονη και, ίσως, παρατεταμένη δουλειά».
Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
«Θα ήθελα να επισημάνω πως η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα προτείνει - και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά - ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία. Για παράδειγμα, οι βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν. «Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε χρήσιμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για «πάνω από δύο ώρες» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινής», αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου προς τον Τύπο.
Ο Πούτιν αναζητά σύνοδο κορυφής με ελεγχόμενους όρους
Ο αναλυτής Μάικλ Κλαρκ του Sky News εκτιμά πως ο Πούτιν επιδιώκει μια γρήγορη σύνοδο κορυφής για να απαλλαγεί από το καθεστώς του «διεθνούς παρία». Παράλληλα, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να χειριστεί τη χρονική συγκυρία ώστε να έχει περισσότερο περιθώριο για συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Αισιοδοξία Πούτιν για στρατιωτικό πλεονέκτημα
Το Bloomberg γράφει ότι ο Πούτιν εμφανίζεται βέβαιος πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταφέρουν να καταλάβουν τέσσερις ουκρανικές περιοχές μέχρι το τέλος του 2025: Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσόν και Λουγκάνσκ.
Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, η Μόσχα ζητά την αποχώρηση της Ουκρανίας από αυτές τις περιοχές ως προϋπόθεση για ειρηνευτική λύση.
Σκλήρυνση θέσεων στο Κρεμλίνο – Προετοιμασία για μακρύ πόλεμο
Δύο πηγές με γνώση των εξελίξεων αναφέρουν πως ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τον πόλεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίσει στρατιωτικά τους στόχους του. Αυτό καθιστά απίθανη οποιαδήποτε παραχώρηση προς την αμερικανική πλευρά.
Τι θα πράξει ο Τραμπ αν αποτύχουν οι συνομιλίες;
Η αβεβαιότητα γύρω από τη ρωσική στάση προκαλεί ερωτήματα για την επόμενη κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Στην Ευρώπη υπάρχουν φόβοι είτε για μια επιβολή δυσμενούς συμφωνίας για την Ουκρανία, είτε για αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τον πόλεμο.
Ο Τζέι Ντι Βανς τοποθετήθηκε ξεκάθαρα:
«Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Ξέρω ότι [ο Τραμπ] είναι πρόθυμος να το κάνει, αλλά αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη, τότε τελικά θα πούμε ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας».