ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Φονικό πλαγκτόν απειλεί τα ψάρια!

- Newsroom

Φονικό πλαγκτόν, που μεταφέρθηκε από τη Μαύρη Θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο, απειλεί να αφανίσει τα ψάρια, κυρίως το γαύρο και τη σαρδέλα.

Της Μαρίας Καραούλη

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς ο φονικός εισβολέας, με την επωνυμία “μεμιόψις”, τρώει τα αυγά των ψαριών, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην αλιεία μας.
Ο “μεμιόψις” είναι στρογγυλός, έχει χτένια στην άκρη, φαίνεται με γυμνό μάτι διότι επιπλέει, μοιάζει με τη μέδουσα, αλλά δεν τσιμπάει. Ανήκει στην κατηγορία των ακτινοφόρων, αναπτύσσεται με μεγάλους ρυθμούς, γι’ αυτό απειλεί να αποδεκατίσει τα ψάρια.
“Στη χώρα μας ήρθε από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω των πετρελαιοφόρων, τα οποία αδειάζουν τα απόνερά τους στο Αιγαίο για να γεμίσουν στη συνέχεια τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο”, αναφέρει στη “Μ” ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών Καβάλας Αργύρης Καλλιανιώτης. 
Μέσα στα απόνερα βρέθηκε το φονικό πλαγκτόν, το οποίο απλώθηκε ήδη στη θάλασσα του Αιγαίου με πιο έντονη παρουσία από τον Ευβοϊκό κόλπο έως το Θρακικό πέλαγος.     

ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ
Το φονικό πλαγκτόν εντόπισαν οι επιστήμονες του ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών κατά τη συνήθη έρευνα που κάνουν σε τακτά διαστήματα με ειδικό σκάφος στο Αιγαίο, το οποίο επέστρεψε από την περιήγησή του στο λιμάνι της Μαρώνειας πριν από δύο μέρες.   
Ο υπεύθυνος του προγράμματος Θανάσης Μαχιάς και ο βιολόγος Απόστολος Σιαπάτης, που συμμετείχαν στην έρευνα και ασχολούνται με το ιχθυοπλαγκτόν, ανέφεραν ότι αυτό το πλαγκτόν μπορεί να αποδεκατίσει το γαύρο και τη σαρδέλα, διότι αυξάνεται πάρα πολύ γρήγορα και μόνο ένας άλλος ακτινοφόρος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να το αφανίσει. Εχθρός του είναι οι θαλάσσιες χελώνες και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι ψαράδες, οι οποίοι πολλές φορές τις κακομεταχειρίζονται, διότι, όπως λένε, τούς καταστρέφουν τα δίχτυα.
Το φαινόμενο αυτό έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες από το 2003. “Ήρθε αρχικά στη Μαύρη Θάλασσα από τον κόλπο του Μεξικού μέσω των πετρελαιοφόρων. Επειδή τα νερά της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι τόσο αλμυρά όσο του Αιγαίου και επιπλέον εκεί δεν υπάρχουν ρεύματα, όπως στις δικές μας θάλασσες, βρήκε πρόσφορο περιβάλλον για να αναπτυχθεί”, εξήγησε στη “Μ” ο κ. Καλλιανιώτης και πρόσθεσε ότι “πράγματι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η παρουσία του στο Αιγαίο, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα το καταπολεμήσουμε. Άλλωστε, όπως εξήγησα, οι συνθήκες του Αιγαίου δεν ευνοούν τόσο την ανάπτυξή του. Επιπλέον το ‘αντίδοτο’ ακτινοφόρο που ρίξαμε στα νερά του Αιγαίου σύντομα θα το καταβροχθίσει. Είναι ένα εποχικό φαινόμενο, γι’ αυτό οι αλιείς μας δεν πρέπει να πανικοβάλλονται”. 

  • ΠΡΕΣΠΑ Εμπλουτίστηκε με κυπρίνους. Με 100.000 κυπρίνους (γριβάδια) εμπλούτισε τη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Φλώρινας. Οι γόνοι των ψαριών ρίχτηκαν στις δύο λίμνες της ακριτικής περιοχής προχτές, οπότε ολοκληρώθηκε το ετήσιο πρόγραμμα της νομαρχίας Φλώρινας, που αφορά τον εμπλουτισμό με γόνο των λιμνών του νομού. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Πρέσπας υπάρχουν δεκάδες επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι ευελπιστούν μελλοντικά σε “καλύτερες ψαριές” και στην τόνωση του εισοδήματός τους. Επίσης οι ερασιτέχνες λάτρεις του ψαρέματος που επισκέπτονται την περιοχή θα έχουν τώρα έναν λόγο παραπάνω να επισκεφτούν την πανέμορφη Πρέσπα, οπότε ο εμπλουτισμός των ψαριών μπορεί να αυξήσει και την τουριστική κίνηση.
Loader