Συνάντηση με έντονο συμβολισμό και πολιτικό μήνυμα είχε σήμερα το απόγευμα η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου με μέλη της Σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο» στη Θεσσαλονίκη.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον αγώνα των πολιτών και τάχθηκε υπέρ στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μετατροπή του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό πάρκο. Παράλληλα, χαρακτήρισε το σχέδιο ανάπλασης της Έκθεσης «οπισθοδρομικό», τονίζοντας ότι αντιβαίνει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα που θέλει να κερδίσει η πόλη.


Η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι είναι χαρούμενη που 50 και πλέον συλλογικότητες έλαβαν την απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ. Επιπλέον, χαρακτήρισε τα σχέδια για ανάπλαση του χώρου ως «ασύμβατα με τη φυσιογνωμία της πόλης» και «ξένα προς τους πολίτες».
«Θέλουμε να στηρίξουμε τον αγώνα σας και να μη συμβεί κάτι που επιβάλλουν ξένοι προς την πόλη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών με όλες της τις δυνάμεις, τόσο για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος όσο και για την ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια συλλογική, «αμεσοδημοκρατική» διαδικασία.
«Η Θεσσαλονίκη είναι κομμάτι της χώρας. Και το "ανήκουμε στην Ευρώπη", που πολλοί επικαλούνται, σημαίνει και διασφάλιση πνευμόνων οξυγόνου, προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες», υπογράμμισε η ίδια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όταν οι πολίτες ενημερωθούν επαρκώς για τα σχέδια «φαραονικού τύπου κτιρίων», θα κινητοποιηθούν ακόμα περισσότερο.
Η πρόεδρος της Πλεύσης, ευχαρίστησε τα μέλη της Σύμπραξης για τη «γνώση και την εμπειρία» που προσφέρουν στον αγώνα αυτό και τόνισε ότι η ίδια και το κόμμα που εκπροσωπεί έχει ως αρχή της τη στήριξη των κοινωνικών κινημάτων. «Με αφετηρία αυτή τη συνάντηση, ξεκινάμε μια διαδρομή μαζί», δήλωσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του δημοψηφίσματος, Σάσα Λαδά, επισήμανε ότι το προωθούμενο σχέδιο αφορά «ξαναχτίσιμο με μπετόν 100.000 τετραγωνικών μέτρων», το οποίο «κατά το ήμισυ αφορά ένα είδος "αντιπαροχής" με ιδιοκτήτες "μεγάλα συμφέροντα" και εκθεσιακούς χώρους», παρά το γεγονός ότι από το 2003 υπάρχει επίσημη πρόταση για μετεγκατάσταση των μεγάλων και οχληρών εκθέσεων στη Σίνδο. Δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τους πολίτες αυτό να αλλάξει και να παραδοθεί ο χώρος στους πολίτες και στην πόλη, η οποία στερείται σημαντικούς χώρους πρασίνου.
Ο Νίκος Φωτίου, φιλόλογος και επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ευχαρίστησε την Πλεύση και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη στήριξή τους, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της Σύμπραξης αγαπούν και τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Έκθεση». Όπως είπε, η προσπάθειά τους δεν έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Έκθεση, αλλά τουναντίον, «προστατεύει το μέλλον της, την προοπτική της και φυσικά την ίδια την πόλη». «Ξέρουμε τι παλεύουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα το πετύχουμε», κατέληξε.
Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη φορά που η κα Κωνσταντοπούλου θα ξαναβρεθεί στην πόλη.