Θεσσαλονίκη: Καθημερινή μάχη για μία θέση στάθμευσης - Γεμάτα τα ιδιωτικά πάρκινγκ

Λίστες αναμονής για μηνιαίες συνδρομές, πολύωρες αναζητήσεις και αδιέξοδο για πολλούς μόνιμους κατοίκους, εργαζόμενους αλλά και τουρίστες

Ατελείωτους γύρους από τετράγωνο σε τετράγωνο, πολύτιμες ώρες χαμένες στο τιμόνι και οδηγούς στα όρια της απόγνωσης για την εύρεση θέσης πάρκινγκ.

Αυτή είναι η καθημερινότητα χιλιάδων κατοίκων της Θεσσαλονίκης, επισκεπτών από άλλες περιοχές και τουριστών που προσπαθούν να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της πόλης. Ειδικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, η αναζήτηση ελεύθερης θέσης μετατρέπεται σε μία κανονική μάχη, καθώς οι ελεύθερες δημόσιες θέσεις εξαφανίζονται αστραπιαία, ενώ τα ιδιωτικά πάρκινγκ γεμίζουν και στις ώρες αιχμής διαθέτουν θέσεις… με το σταγονόμετρο και σε «τσουχτερές» τιμές.

Ακόμα δυσκολότερο είναι να βρει κάποιος μόνιμες θέσεις σε ιδιωτικά πάρκινγκ είτε για μηνιαία ενοικίαση είτε για ετήσια. Τα μεγάλα πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, έχουν λίστες αναμονής 40-50 άτομα, ενώ πολλά προτιμούν να δουλεύουν με διαβατικούς πελάτες και με μεμονωμένες διανυκτερεύσεις.

Η γενικευμένη έλλειψη οργανωμένων χώρων στάθμευσης σε συνδυασμό με την αύξηση των οχημάτων, δημιουργεί ένα ασφυκτικό σκηνικό που για τους οδηγούς μετατρέπεται σε έναν αστικό λαβύρινθο μέχρι να βρουν που θα παρκάρουν. Δεν είναι λίγοι που αποφεύγουν το κέντρο λόγω του προβλήματος με την στάθμευση, διότι πλέον δεν βρίσκουν λύση ούτε με τα ιδιωτικά παρκινγκ που ειδικά τα Σαββατοκύριακα δεν έχουν ελεύθερες θέσεις.

Λίστες αναμονής για μόνιμες θέσεις

Η μεγαλύτερη ζήτηση αυτή την στιγμή είναι για μόνιμες θέσεις, δηλαδή για θέσεις που ζητούν κάτοικοι του κέντρου για έναν μήνα ή έναν χρόνο, σύμφωνα με τον Αποστόλη Συμεωνίδη που διαχειρίζεται συνολικά τέσσερις ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μία μόνιμη θέση. Σε ένα πάρκινγκ έχουμε λίστα αναμονής 25 ατόμων και σε άλλο 40 ατόμων. Υπάρχει μία αναμονή 5-6 μηνών, που είναι αρκετή χρονικά και οι ενδιαφερόμενοι δεν αντέχουν να περιμένουν τόσο» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Συμεωνίδης.

Η ζήτηση θέσης για λίγες ώρες τις καθημερινές, έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα και μετά την έναρξη των δρομολογίων του Μετρό, όπως λέει ο έμπειρος διαχειριστών ιδιωτικών παρκινγκ. «Η κίνηση των διαβατικών πελατών έχει μειωθεί έως και 15% στα ιδιωτικά παρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Μετά την λειτουργία του Μετρό, βλέπουμε λιγότερους να κατεβαίνουν με τα αυτοκίνητά τους τις καθημερινές, καθώς προτιμούν να σταθμεύουν μακριά και έπειτα να παίρνουν τους συρμούς» τονίζει ο Αποστόλης Συμεωνίδης.

Σε αντίθεση, όμως, μετά την πανδημία οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. «Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα για μόνιμες θέσεις. Πάντα υπήρχε ζήτηση, αλλά μετά την πανδημία έχει εκτοξευθεί. Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε. Σίγουρα παίζει ρόλο ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλές ελεύθερες θέσεις στον δρόμο αλλά και λόγω του FlyOver και των συστηματικών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, κανείς πλέον δεν τολμάει να σταθμεύσει παράνομα στο κέντρο της πόλης και όλοι αναζητούν μία θέση» επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης.

«Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν μόνιμες θέσεις. Είναι πολύ λίγες οι διαθέσιμες που ανοίγουν ανά διαστήματα. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν έχει αλλάξει ακόμη τίποτα» δηλώνει στη «ΜτΚ» υπεύθυνος από ιδιωτικό πάρκινγκ στην Ερμού.

«Κόλαση» τα Σαββατοκύριακα

H απογευματινή βόλτα των Θεσσαλονικέων και η άφιξη τουριστών τα Σαββατοκύριακα διαμορφώνει ακόμα δυσκολότερη κατάσταση για τα ιδιωτικά πάρκινγκ. Από τη μία είναι οι χιλιάδες οδηγοί που ψάχνουν μία θέση για λίγες ώρες και από την άλλη οι τουρίστες που μέσω των ξενοδοχείων αναζητούν θέσεις και για 1-3 διανυκτερεύσεις -κάτι που συμφέρει ακόμα καλύτερα τους ιδιοκτήτες των παρκινγκ.

«Από κάποια ώρα και μετά δυστυχώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ούτε για ποδήλατο στο πάρκινγκ» λέει υπεύθυνος μεγάλου ιδιωτικού πάρκινγκ στην Β. Ηρακλείου. «Η στάθμευση σε ιδιωτικούς χώρους είναι μονόδρομος για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους αλλά και τους επισκέπτες του κέντρου που έρχονται τα σαββατοκύριακα» τονίζει.

Όπως λέει ο Απόστολος Συμεωνίδης που διαχειρίζεται ιδιωτικά παρκινγκ στην περιοχή της ΧΑΝΘ, στη Β. Ηρακλείου, στην Αντιγονιδών και στο Μέγαρο Μουσικής, τα σαββατοκύριακα μειώνονται οι εργαζόμενοι που κατεβαίνουν στο κέντρο αλλά αυξάνονται οι διαβατικοί πελάτες. «Είναι δύσκολα τα σαββατοκύριακα, περισσότερο έρχονται διαβατικοί πελάτες για λίγες ώρες και τουρίστες. Στην πόλη έχουν ανοίξει πολλά city-hotel που χρειάζονται θέσεις σταθμεύσεις και έχουν αναπτύξει συνεργασίες με ιδιωτικά παρκινγκ για συγκεκριμένες διανυκτερεύσεις που παραχωρούν στους πελάτες τους. Με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων θέσεων χάνονται» σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης.

Οι Βαλκάνιοι και ο οδικός τουρισμός

Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται αυθημερόν αλλά και για σαββατοκύριακα τη Θεσσαλονίκη είναι από τα Βαλκάνια που κάνουν εξορμήσεις με αυτοκίνητά τους. Αυτό «βαραίνει» ακόμα περισσότερο το κέντρο της πόλης, καθώς τα οχήματα τους επιβαρύνουν την ήδη συμφόρηση που υπάρχει στο κέντρο της πόλης.

«Οι επισκέπτες που έρχονται με το αυτοκίνητό τους από τις γειτονικές χώρες συνδυαστικά με τους πολίτες από τους γύρω δήμους, συνδράμουν ώστε να προκληθεί αυτή η κατάσταση με την ζήτηση θέσεων στάθμευσης. Οι Βαλκάνιοι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για οδικό τουρισμό, αυτό είναι γεγονός. Ειδικά από τότε που άνοιξαν τα σύνορα για τη Ρουμανία και την Βουλγαρία έρχονται ακόμα περισσότεροι για Σαββατοκύριακο, καθώς δεν αντιμετωπίζουν ουρές στα σύνορα. Τους είναι πλέον πιο εύκολο και σύντομα θα αποτυπωθεί και σε αριθμούς αυτό» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Αλέξανδρος Μανδρίνος, ειδικός σύμβουλος δημάρχου για θέματα Τουρισμού στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι τιμές στα ιδιωτικά πάρκινγκ

Οι τιμές σε πάρκινγκ του κέντρου της Θεσσαλονίκης κυμαίνονται από 2 ευρώ έως 4 ευρώ την ώρα. Ωστόσο, στα περισσότερα ιδιωτικά πάρκινγκ, η πρώτη ώρα πολλές φορές μπορεί να χρεωθεί 5 ευρώ και έπειτα να αρχίσουν να χρεώνουν την κανονική τιμή ανά ώρα.

Για τα ημερήσια πακέτα που συμπεριλαμβάνεται η διανυκτέρευση, το κόστος αρχίζει από 10 ευρώ και φτάνει έως και 18 ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία. Οι μηνιαίες συνδρομές κυμαίνονται από 90 ευρώ έως και 180 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ιδιωτικά παρκινγκ που χρεώνουν ακόμα και 250 ευρώ αλλά και 300 ευρώ το μήνα.

Σε απομακρυσμένα σημεία από το κέντρο της πόλης, οι τιμές είναι πιο προσιτές, από 1,5 ευρώ την ώρα ή 5-7 ευρώ για όλη την ημέρα.

O χώρος στάθμευσης στη Νέα Ελβετία + 2 ακόμα

Την Τετάρτη το πρωί παραδόθηκε ο νέος χώρος στάθμευσης, χωρητικότητας 400 θέσεων, κοντά στον τερματικό σταθμό του Μετρό «Νέα Ελβετία». Σκοπός είναι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης, να σταθμεύουν δωρεάν τα αυτοκίνητά τους στο παρκινγκ για λίγες ώρες, να επιβιβάζονται στους συρμούς του Μετρό για να κατέβουν στο κέντρο και έπειτα να επιστρέφουν για να αναχωρήσουν.

Στην τελετή παράδοσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται μελέτες, μέσω ΣΔΙΤ, για τη δημιουργία ακόμα δύο χώρων ελεύθερης στάθμευσης. Όπως σημείωσε, πρόκειται για υπόγειο και ανοιχτό χώρο στάθμευσης ακριβώς απέναντι από τον τερματικό σταθμό «Νέα Ελβετία». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους να δημοπρατηθούν τα έργα για τη δημιουργία των νέων χωρών. Μάλιστα, ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να ζητήσει ένα ποσό της τάξης των 2,5-3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, ώστε να προχωρήσουν οι δύο νέοι χώροι στάθμευσης.

Πάντως στα μέσα Ιουνίου, αναμένεται ένα νέο πλήγμα για τη στάθμευση στην πόλη, καθώς θα χαθούν οι περίπου 180 θέσεις από την πλατεία Ελευθερίας, διότι θα αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή της σε Πάρκο Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο, ο Στέλιος Αγγελούδης διαβεβαιώνει ότι θέσεις που θα χαθούν από την πλατεία Ελευθερίας έχει εξασφαλίσει να αναπληρωθούν σε χώρο μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 04.05.2025

Loader