ΤΡΑΠΕΖΕΣ Αλλάζει άρδην το σκηνικό

- Newsroom

Δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank υπέβαλε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Εθνική, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.



Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ήταν αναμενόμενο οι δύο από τους συνολικώς τρεις, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, διεκδικητές της Εμπορικής -η Εθνική και η Eurobank-να προχωρήσουν σε στρατηγικές κινήσεις που θα ενισχύσουν τη θέση τους, μετά την απόφαση τής Credit Agricole να επιλέξει την Alpha Bank για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την πώληση της Εμπορικής.
Στην περίπτωση που προχωρήσει τελικώς η ενοποίηση των δύο σχημάτων -Εθνικής και Eurobank-, δημιουργείται μακράν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά, αλλά και μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη.

ΝΕΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Τα γεγονότα της Παρασκευής επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαμόρφωση του νέου τραπεζικού χάρτη της χώρας, με μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (η οριστικοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στην αναδιάταξη δυνάμεων στον χώρο).
Έτσι, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Alpha Bank με την Credit Agricole για την πώληση της Εμπορικής, όπως επίσης και οι διαπραγματεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς με τη γαλλική Societe Generale για την απόκτηση τής Geniki Bank. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα γεγονότα με την Εθνική και τη Eurobank, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που επίσης διαθέτει ισχυρό δίκτυο και μεγάλη πελατειακή βάση.
Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίμηση που είχε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος (ότι «στην Ελλάδα θα παραμείνουν δυόμισι τράπεζες», θέλοντας έτσι να δώσει έμφαση στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν ισχυρά σχήματα), φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Πλέον, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank συναγωνίζονται για το ποιος θα βγει πρώτος ως προς τον αριθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την Alpha Bank να έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μόνο μία εξαγορά και συγχώνευση (μεγάλη, ωστόσο, σε μέγεθος), έχοντας παράλληλα συμπρωταγωνιστήσει σε τρεις ιστορικές προσπάθειες ενοποίησης δυνάμεων στη χώρα μας (και ενώ σήμερα, με την Εμπορική, οδηγείται στην πραγματοποίηση της δεύτερης μεγάλης σε μέγεθος συγχώνευσης).

01. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών η Alpha Bank έχει πραγματοποιήσει μόνο μία (ωστόσο, σημαντική σε μέγεθος) κίνηση: το 1999 εξαγόρασε το 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας από την Εμπορική -μία από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, που ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της. Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση τής Ιονικής με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως και η νέα, διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε ονομάστηκε Alpha Bank.
Στη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών, η Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο τριών ιδιαίτερα σημαντικών προσπαθειών συγχώνευσης (που, αν είχαν οδηγηθεί σε επιτυχή κατάληξη, θα είχαν αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη της χώρας). Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τριών -αποτυχημένων- προσπαθειών (δύο φορές με την Εθνική, το 2001 και το 2011, και μία με τη Eurobank, επίσης το 2011) ήταν ότι ο «γάμος» διαλύθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, παρότι -και στις τρεις περιπτώσεις- είχαν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες λειτουργίας του νέου σχήματος, τα οφέλη που θα προέκυπταν κοκ.
Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου 2011, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία των δύο τραπεζών για τη μεταξύ τους συγχώνευση, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη (και η 25η πανευρωπαϊκά), με τη συμμετοχή fund από το Κατάρ.
Στις δύο προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας τής μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, στο επίκεντρο των εξελίξεων ήταν και πάλι η Alpha Bank, ενώ η άλλη τράπεζα ήταν η Εθνική. Η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης Alpha-Εθνικής πραγματοποιήθηκε το 2001, με το «διαζύγιο» να έρχεται λίγο μετά την αναλυτική παρουσίαση όλων των επιμέρους πτυχών της, ενώ η δεύτερη προσπάθεια έγινε μία δεκαετία αργότερα, το 2011, με τη συμφωνία να διαλύεται επίσης όταν οι διαδικασίες είχαν φθάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

02. Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990, με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή επενδυτικών, κυρίως, υπηρεσιών. Το 1996 εξαγοράζει την Interbank Ελλάδος, ενώ το 1997 ακολουθεί η συγχώνευση Eurobank-Interbank και η εξαγορά τού δικτύου καταστημάτων τής Credit Lyonnais Grece SA.
Έναν χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998, η μητρική εταιρεία Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης, ενώ η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας.
Το 1999 γίνεται η μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank, καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων μεταξύ EFG Eurobank και Τράπεζας Αθηνών, με ανταλλαγή μετοχών, ενώ την ίδια χρονιά η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας, μετά από δημόσια προσφορά (γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη).
Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία τους σε «Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias». Το 2001 η Eurobank προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση της Τέλεσις Επενδύσεων, η οποία προηγουμένως είχε εξαγοράσει και ενσωματώσει τη Δωρική Τράπεζα.

03. Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916. Το 1998 προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών τής Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής, εξειδικευμένης τράπεζας Credit Lyonnais Hellas, ενώ στις αρχές του 1999 απέκτησε τον έλεγχο της Τράπεζας Χίου και απορρόφησε τις εργασίες τής National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα.
Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου. Στις αρχές του 2002, η Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της ΕΤΒΑbank (η απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003). Στα τέλη Ιουλίου 2012, η Τράπεζα Πειραιώς απόκτησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού), αναβαθμίζοντας σημαντικά τη θέση και την παρουσία του ομίλου στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012).

04. Οι κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στην εγχώρια τραπεζική αγορά, στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, περιορίζονται καθαρά σε κινήσεις «εσωτερικών υποθέσεων», που, σε κάθε περίπτωση, ενδυνάμωσαν την ηγετική θέση της τράπεζας. Και στην περίπτωση της Εθνικής, θα πρέπει να καταγραφούν στο ιστορικό εξαγορών και συγχωνεύσεων οι δύο προσπάθειες που έγιναν με την Alpha Bank για τη δημιουργία -όπως είχε πει το 2001 ο αείμνηστος διοικητής της, Θεόδωρος Καρατζάς- του «εθνικού πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα.
Το 2002 απορρόφησε την ΕΤΕΒΑ και το 1998 την Εθνική Κτηματική Τράπεζα, η οποία το 1997 είχε συγχωνευθεί με την Εθνική Στεγαστική, με τις δύο τελευταίες να διαθέτουν ισχυρό δίκτυο καταστημάτων και μεγάλη πελατειακή βάση.

Loader