Tόλμησαν, οραματίστηκαν, επένδυσαν, ξέφυγαν από την «στενόμυαλη» ελληνική πραγματικότητα, πέτυχαν και χαράσσουν ρότα καινοτομίας και εξέλιξης. Οι ισχυροί άντρες τεσσάρων ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή καριέρα και την εξωστρέφεια χαραγμένη στο DNA τους (Γιώργος Μυλωνάς της Alumil, Δημήτρης Δέμος της φαρμακοβιομηχανίας Demo, Παναγιώτης Τσινάβος της Κρι – Κρι, Κωνσταντίνος Χαλιορής του ομίλου Πλαστικά Θράκης) μοιράζονται την όχι και τόσο… μυστική, συνταγή της επιτυχίας, καυτηριάζοντας παράλληλα τα εμπόδια που φρενάρουν το ελληνικό επιχειρείν.
Από τη μία, αθάνατη greek γραφειοκρατία, υποδομές που πάσχουν (η ανυπαρξία αξιόπιστου σιδηροδρομικού δικτύου έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας), κόστος ενέργειας σχεδόν 6 φορές πάνω από τους ανταγωνιστές άλλων χωρών και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο… που πέφτει στον περιφερειακό, συνθέτουν μία μελαγχολική εικόνα.
Από την άλλη, να σκέφτεσαι με παγκόσμια οπτική, να δημιουργείς ξεχωριστά, καινοτόμα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και πάνω από όλα να επενδύσεις διαρκώς στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό είναι τα συνθετικά που πλάθουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης, ψηφιοποίησης και εξωστρέφειας για μία ανταγωνιστική επιχείρηση στον αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό.
«Ή γίνεσαι καλύτερος ή εξαφανίζεσαι όταν γίνεσαι εξωστρεφής σε ανταγωνιστικό περιβάλλον – Μόνο η επένδυση στην τεχνολογία σε κάνει ανταγωνιστικό»
«Προσπαθείς να βρεις το κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς που μπορείς να φορέσεις, ξεκινήσαμε με εξαγωγές αλουμινίου σε αραβικές χώρες (τους άρεσαν και τα… ελληνικά μπουζούκια) πριν 45 χρόνια, μετά μπήκαμε στη βαλκανική αγορά. Στα χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης η εξωστρέφεια ήταν θέμα επιβίωσης, το θέμα ήταν πόσο έτοιμοι ήμασταν, εξωστρέφεια σημαίνει επίθεση και πολύ έντονη παρουσία στο εξωτερικό. Ή γίνεσαι καλύτερος ή εξαφανίζεσαι όταν γίνεσαι εξωστρεφής σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, είμαστε 85% εξαγωγική επιχείρηση. Τελικά όμως για μία επιχείρηση έχει πολύ μεγάλη σημασία τι θα κάνει στην Ελλάδα, μόνο η χρήση και ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα, υψηλή προστιθέμενη αξία και αυξημένη ανταγωνιστικότητα μία εταιρεία, πρέπει οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα να καταστούν τεχνολογικά προηγμένες», επεσήμανε ο Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Grant Thornton.
Έξι φορές πιο ακριβή η ενέργεια στην Ελλάδα από την Ισπανία - «40 φορές πέφτει το τηλέφωνο στον περιφερειακό»
«160 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ισπανία 26. Χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να ψηφιοποιηθούμε και το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μεγάλο θέμα. Το ότι δεν έχουμε αξιόπιστα τρένα είναι τεράστιο πρόβλημα. Το πιο σημαντικό όμως είναι το ζήτημα των τηλεπικοινωνιών, στον περιφερειακό πέφτει το τηλέφωνο 40 φορές αν μιλάς με κάποιον, σκεφτείτε τι εντύπωση αφήνει αυτό σε έναν ξένο πελάτη», τόνισε.
«Το ελληνικό κράτος δε βοηθά το υγιές επιχειρείν»
«Η Ευρώπη πουλάει πιστοποιημένα προϊόντα, υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό, το κράτος στην Ελλάδα δε βοηθά το υγιές επιχειρείν», επεσήμανε.
Η εταιρική κουλτούρα
«Η DEMO με μία σειρά στρατηγικών αποφάσεων είχε μία πετυχημένη πορεία, το 1995 διαφοροποιήσαμε το επιχειρηματικό μας προϊόν, ξεκινήσαμε την εξωστρέφεια, επικεντρωθήκαμε στην ποιότητα των προϊόντων. Το 2011 με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κοντέψαμε να κλείσουμε, είχαμε ζημιά 50 εκατ. ευρώ, συνεχίσαμε όμως να επενδύουμε στην έρευνα, βγήκαμε πιο δυνατοί από την κρίση. Αν κάποιος θέλει να κάνει τη διαφορά, θα πετύχει, η επιτυχία μας στηρίζεται στην εταιρική κουλτούρα», σημείωσε ο Δημήτρης Δέμος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO.
«Όρος επιβίωσης η ψηφιοποίηση»
«Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τους νέους εργαζόμενους, είναι παιδιά της ψηφιακής εποχής, δε θέλουν να κάνουν δουλειές που μπορεί να γίνουν ψηφιακά, οι μεγαλύτεροι αυτό δεν το καταλαβαίνουν, είναι όρος επιβίωσης και όχι μόνο εξωστρέφειας, η ψηφιοποίηση για τις επιχειρήσεις», υποστήριξε.
«Σκεφτόμαστε πέρα από τα όρια της χώρας, αναπτύσσουμε προϊόντα με παγκόσμιο όραμα»
«Στοχεύουμε να ξεπεράσουμε τα 300 εκατ. ευρώ τζίρο, έχουμε 600 εκατ. κεφαλαιοποίηση, εξάγουμε σε 42 χώρες (60% του τζίρου από εξαγωγές) και απασχολούμε 700 εργαζόμενους. Το ελληνικό γιαούρτι (αξία αγοράς γιαουρτιού 120 δισ. παγκοσμίως) έχει καταστεί παγκόσμια επιτυχία, σκεφτόμαστε πέρα από τα όρια της χώρας, συνδυάσαμε τις αξίες του ελληνικού γιαουρτιού με την απόλαυση του ελληνικού παγωτού (100 δισ. οι πωλήσεις παγωτού παγκοσμίως). Να σκεφτόμαστε με παγκόσμιο χάρτη, αναπτύσσουμε προϊόντα με παγκόσμιο όραμα, η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή», υποστήριξε ο Παναγιώτης Τσινάβος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι.
«Έχουμε μία δημόσια διοίκηση αναποτελεσματική, εχθρό του επιχειρείν, κάναμε επενδύσεις 120 εκατ. και περιμένουμε πότε θα βγει μία άδεια. Να μπουν αξιολογητές από τον ιδιωτικό τομέα με αυστηρότητα και διαφάνεια αν δεν έχει το κράτος προσωπικό, ας ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις», τόνισε.
«Η διαφοροποίηση είναι το μυστικό της επιτυχίας»
«Έχει σημασία η διαφοροποίηση των προϊόντων, σε βάζει στα ράφια, αλλιώς κανείς δε σου χαρίζει χώρο στο κατάστημα. Η διαφοροποίηση είναι το μυστικό της επιτυχίας», σημείωσε.
«Ανταγωνιστικό μειονέκτημα ο αναξιόπιστος σιδηρόδρομος»
«Στηθήκαμε εξαρχής σαν επιχείρηση με διεθνή προσανατολισμό. Η πρόσβαση από τα εργοστάσια στα λιμάνια είναι ακριβή, είναι ανταγωνιστικό μειονέκτημα πως δεν έχουμε αξιόπιστο σιδηρόδρομο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, Πρόεδρος στον Όμιλο Πλαστικά Θράκης.